zamknij

Krokiety z farszem grzybowym

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Świetna przekąska nie tylko na Święta
Ugotowałem to!38
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
7komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Krokiety z farszem grzybowym

Składniki

  • 1 szklanka  bulionu warzywnego
  • olej do smażenia
  • 150 g  pieczarek
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki  wody
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki
  • 3 średnie cebule
  • 100 g  suszonych grzybów
  • sól i pieprz do smaku
0
29

Sposób przygotowania:

Farsz:
Namoczone grzyby ugotuj w bulionie, następnie odsącz i drobno posiekaj. Obraną cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż z grzybami na maśle. Dodaj nać pietruszki oraz bułkę tartą i wymieszaj dokładnie. Farsz odstaw do wystygnięcia.

Krokiety:
Do miski wrzuć jajko, szczyptę soli, mleko i wodę. Powoli dodawaj mąkę, ciągle mieszając. Po uzyskaniu gładkiej masy odstaw ciasto na 30 minut, a następnie usmaż naleśniki. Na gotowym placku rozłóż cienko farsz i zawiń jak gołąbki - brzegi skieruj do środka i następnie całość ciasno zroluj w krokiet. Panieruj w jajku i bułce tartej. Smaż na średnio rozgrzanym oleju, aby nie spalić bułki.

Sos:
Namoczone grzyby i umyte dokładnie pieczarki pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na maśle razem z cebulą, dopraw solą i pieprzem. Oprósz grzyby mąką i wymieszaj. Dodaj śmietanę, uważając, by się nie zwarzyła. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, często mieszając.

Gotowe krokiety podawaj polane sosem grzybowym i udekorowane posiekaną natką pietruszki.

Zainspiruj nas

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

mmmm mało produktów a takie pyszne !!! polecam !!!! ;)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      MIAŁY BYĆ GOŁĄBKI ! !

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Bede musiala zrobic na Dzien Babi i Dziadka

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              fajny, prosty przepis na wspaniałe krokiety (wypróbowałam) są naprawdę OK!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  wygląda apetycznie!

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Zdecydowanie wolę krokieciki zrobione na bazie ciasta krucho drożdżowego, które jest wyjątkowo proste w wykonaniu. Nadaje się to ciasto także na kulebiki a paszteciki są rewelacyjne, nadają się do zamrażania, więc można zrobić więcej i potem jest jak znalazł
                      Regina

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Pomoc | Zasady forum
                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                          Zobacz również

                          Szaszłyki wyborne Przepis 58

                          Szaszłyki wyborne

                          Nie tylko na sezon grillowy

                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                          Zupa tajska Kasi Klich
                          Przepis 14

                          Zupa tajska Kasi Klich

                          Ogień w gardle!

                          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                          Kotlety mielone na ostro

                          Nowa wersja znanego dania

                          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                          Pizza godna królów

                          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                          Efektowne i proste danie

                          Babka ziemniaczana Przepis 27115

                          Babka ziemniaczana

                          Podlaski specjał

                          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                          Gulasz z fasolki z zielonym chili

                          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                          tvnpix