zamknij

Królik w sosie śmietanowym z musztardą i rozmarynem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | królik Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Jedno z bardziej delikatnych mięs
Ugotowałem to!91
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
29komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Królik w sosie śmietanowym z musztardą i rozmarynem
Autor: "Pyszna Wielkanoc" Królik w sosie śmietanowym z musztardą i rozmarynem

Składniki

  • 1 królik
  • 2 łyżki  musztardy Dijon
  • 200 ml śmietanki
  • 250 ml  wody
  • gałązka  świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki  czosnku
  • 200 ml białego wina
  • 2 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka  masła
  • oliwa  do smaku
  • sól  do smaku
  • pieprz  do smaku
0
54

Sposób przygotowania:

Królika podziel na 6 lub 8 części. Natrzyj go posiekanym czosnkiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Odstaw na noc do lodówki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Części królika obtocz w mące, przysmaż na patelni, aż z wierzchu mięso się zarumieni. Ściągnij mięso na chwilę z patelni, każdy kawałek posmaruj niewielką ilością musztardy.

Na patelnię wrzuć cebulę i masło, smaż przez 5 minut. Do cebuli dodaj królika, zalej całość winem, poczekaj aż alkohol odparuje, wtedy dodaj wodę, zagotuj.

Wstaw do piekarnika (najlepiej w tym samym naczyniu jeśli nadaje się do przetrzymywania w wysokich temperaturach, jeśli nie przełóż mięso i płyn do brytfanny) o temperaturze 180 stopni na 35 minut. Po tym czasie wyciągnij mięso z wywaru, przykryj go folią i pozwól mu odpocząć.

Płyn przelej przez sitko (aby pozbyć się cebuli) do rondla, podgrzewaj w celu odparowania 1/2 objętości. Dodaj śmietankę, odparuj aby sos otrzymał odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku. Królika podawaj z sosem i ziemniakami lub ryżem.

Zainspiruj nas

Komentarze (29)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Królika zrobiłem trzy razy. Och jaki wyborny

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      rewelacyjny królik, a sos obłędny :-)40 min 45 wystarczyło w zupełności. mięso pełne smaków świeżego rozmarynu czosnku pycha.:-) --Ela---

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          królik wyszedł pyszny i delikatny choć fakt 35min to jednak jest mało...
          przepis wart polecenia :) jutro mam zamiar robić go drugi raz dla rodzinki :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Wprawdzie zastosowałam suszony rozmaryn ale i tak królik wyszedł przepyszny :-)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Króliczek miłej pani z pięknymi garnuszkami nie jest uduszony a ugotowany. Do tego pewnie bez smaku i zapachu ponieważ musztardę na królu trzeba ZASMAŻYĆ a nie zaparować nad cebulą. Cebula z królikiem zostały zalane winem jako prawie kompletnie surowe. Do tego śmietanka z przepisu na filmie została zastąpiona zwykłą osiemnachą nakładaną... rozwiń

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      jak się zasmaza musztarde na króliku?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Masz takie pojęcie o gotowaniu, jak Putin o demokracji! Przepis jest fajny, inspirujący. Jeśli go potraktować swobodnie to pewnie da niezły rezultat. Niebawem spróbuję.

                          Paweł S.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              U mnie wystarczyło 50 minut bo 35 to jednak za mało, poza tym przepis rewelacja!!! robiłem już 2 x i na pewno nie raz do niego wrócę. Polecam serdecznie każdemu kto jeszcze go nie spróbował!!! rewelka :))

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  tak,mi tez wydaje sie'ze na krolika 35min to zdecydowanie za malo. przepis znakomity'wracam do niego bardzo czesto! dziekuje!

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      już za chwile wypróbuje ten przepis nie mogę doczekać się efektu :)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          jakie wino daje sie

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              wytrawne bądź półwytrawne. słodkie lub półsłodkie nie zostawiają charakterystycznego smaku w mięsach - są za delikatne.

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  w jaki sposób po 35 minutach wyszło Wam mięsko z królika miękkie? wydaje mi się, że przynajmniej 2x tyle czasu powinien spędzić w piekarniku....

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      Więcej komentarzy - rozwiń
                                                      Pomoc | Zasady forum
                                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                      Zobacz również

                                                      tvnpix