zamknij

Królik w sosie śmietanowym z musztardą i rozmarynem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | królik Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Jedno z bardziej delikatnych mięs
Ugotowałem to!91
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
31komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Królik w sosie śmietanowym z musztardą i rozmarynem
Autor: "Pyszna Wielkanoc" Królik w sosie śmietanowym z musztardą i rozmarynem

Składniki

  • 1 królik
  • 2 łyżki  musztardy Dijon
  • 200 ml śmietanki
  • 250 ml  wody
  • gałązka  świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki  czosnku
  • 200 ml białego wina
  • 2 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka  masła
  • oliwa  do smaku
  • sól  do smaku
  • pieprz  do smaku
0
54

Sposób przygotowania:

Królika podziel na 6 lub 8 części. Natrzyj go posiekanym czosnkiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Odstaw na noc do lodówki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Części królika obtocz w mące, przysmaż na patelni, aż z wierzchu mięso się zarumieni. Ściągnij mięso na chwilę z patelni, każdy kawałek posmaruj niewielką ilością musztardy.

Na patelnię wrzuć cebulę i masło, smaż przez 5 minut. Do cebuli dodaj królika, zalej całość winem, poczekaj aż alkohol odparuje, wtedy dodaj wodę, zagotuj.

Wstaw do piekarnika (najlepiej w tym samym naczyniu jeśli nadaje się do przetrzymywania w wysokich temperaturach, jeśli nie przełóż mięso i płyn do brytfanny) o temperaturze 180 stopni na 35 minut. Po tym czasie wyciągnij mięso z wywaru, przykryj go folią i pozwól mu odpocząć.

Płyn przelej przez sitko (aby pozbyć się cebuli) do rondla, podgrzewaj w celu odparowania 1/2 objętości. Dodaj śmietankę, odparuj aby sos otrzymał odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku. Królika podawaj z sosem i ziemniakami lub ryżem.

Zainspiruj nas

Komentarze (31)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Super przepis, pisałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      jaka śmietana została dodana?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Pierwszy raz miałam posmakować mięso królicze i sposób przygotowanie wg. powyższego przepisu sprawił iż zagości ono na stałe w moim menu. Polecam

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Królika zrobiłem trzy razy. Och jaki wyborny

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  rewelacyjny królik, a sos obłędny :-)40 min 45 wystarczyło w zupełności. mięso pełne smaków świeżego rozmarynu czosnku pycha.:-) --Ela---

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      królik wyszedł pyszny i delikatny choć fakt 35min to jednak jest mało...
                      przepis wart polecenia :) jutro mam zamiar robić go drugi raz dla rodzinki :)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Wprawdzie zastosowałam suszony rozmaryn ale i tak królik wyszedł przepyszny :-)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              U mnie wystarczyło 50 minut bo 35 to jednak za mało, poza tym przepis rewelacja!!! robiłem już 2 x i na pewno nie raz do niego wrócę. Polecam serdecznie każdemu kto jeszcze go nie spróbował!!! rewelka :))

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  tak,mi tez wydaje sie'ze na krolika 35min to zdecydowanie za malo. przepis znakomity'wracam do niego bardzo czesto! dziekuje!

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      już za chwile wypróbuje ten przepis nie mogę doczekać się efektu :)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 411

                                          Burgery z musztardą i boczkiem

                                          W klimacie amerykańskiego baru

                                          Zupa tajska Kasi Klich
                                          Przepis 14

                                          Zupa tajska Kasi Klich

                                          Ogień w gardle!

                                          Pudding z bagietki Przepis 17

                                          Pudding z bagietki

                                          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                                          Harira by Joseph Seeletso
                                          Przepis 61

                                          Harira by Joseph Seeletso

                                          Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                          Przysmak młodości Przepis 137

                                          Przysmak młodości

                                          Kanapka idealna!

                                          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 21

                                          Bifeki faszerowane serem feta

                                          Kotlety po grecku

                                          Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                          Grillowany ser halloumi

                                          Najlepszy podany z figami i orzechami

                                          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                                          Sarna w wielkim mieście

                                          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                                          tvnpix