zamknij

Królik w sosie śmietanowym z musztardą i rozmarynem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | królik Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Jedno z bardziej delikatnych mięs
Ugotowałem to!91
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
29komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Królik w sosie śmietanowym z musztardą i rozmarynem
Autor: "Pyszna Wielkanoc" Królik w sosie śmietanowym z musztardą i rozmarynem

Składniki

  • 1 królik
  • 2 łyżki  musztardy Dijon
  • 200 ml śmietanki
  • 250 ml  wody
  • gałązka  świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki  czosnku
  • 200 ml białego wina
  • 2 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka  masła
  • oliwa  do smaku
  • sól  do smaku
  • pieprz  do smaku
0
54

Sposób przygotowania:

Królika podziel na 6 lub 8 części. Natrzyj go posiekanym czosnkiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Odstaw na noc do lodówki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Części królika obtocz w mące, przysmaż na patelni, aż z wierzchu mięso się zarumieni. Ściągnij mięso na chwilę z patelni, każdy kawałek posmaruj niewielką ilością musztardy.

Na patelnię wrzuć cebulę i masło, smaż przez 5 minut. Do cebuli dodaj królika, zalej całość winem, poczekaj aż alkohol odparuje, wtedy dodaj wodę, zagotuj.

Wstaw do piekarnika (najlepiej w tym samym naczyniu jeśli nadaje się do przetrzymywania w wysokich temperaturach, jeśli nie przełóż mięso i płyn do brytfanny) o temperaturze 180 stopni na 35 minut. Po tym czasie wyciągnij mięso z wywaru, przykryj go folią i pozwól mu odpocząć.

Płyn przelej przez sitko (aby pozbyć się cebuli) do rondla, podgrzewaj w celu odparowania 1/2 objętości. Dodaj śmietankę, odparuj aby sos otrzymał odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku. Królika podawaj z sosem i ziemniakami lub ryżem.

Zainspiruj nas

Komentarze (29)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pierwszy raz miałam posmakować mięso królicze i sposób przygotowanie wg. powyższego przepisu sprawił iż zagości ono na stałe w moim menu. Polecam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Królika zrobiłem trzy razy. Och jaki wyborny

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          rewelacyjny królik, a sos obłędny :-)40 min 45 wystarczyło w zupełności. mięso pełne smaków świeżego rozmarynu czosnku pycha.:-) --Ela---

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              królik wyszedł pyszny i delikatny choć fakt 35min to jednak jest mało...
              przepis wart polecenia :) jutro mam zamiar robić go drugi raz dla rodzinki :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Wprawdzie zastosowałam suszony rozmaryn ale i tak królik wyszedł przepyszny :-)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      U mnie wystarczyło 50 minut bo 35 to jednak za mało, poza tym przepis rewelacja!!! robiłem już 2 x i na pewno nie raz do niego wrócę. Polecam serdecznie każdemu kto jeszcze go nie spróbował!!! rewelka :))

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          tak,mi tez wydaje sie'ze na krolika 35min to zdecydowanie za malo. przepis znakomity'wracam do niego bardzo czesto! dziekuje!

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              już za chwile wypróbuje ten przepis nie mogę doczekać się efektu :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  jakie wino daje sie

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      wytrawne bądź półwytrawne. słodkie lub półsłodkie nie zostawiają charakterystycznego smaku w mięsach - są za delikatne.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          w jaki sposób po 35 minutach wyszło Wam mięsko z królika miękkie? wydaje mi się, że przynajmniej 2x tyle czasu powinien spędzić w piekarniku....

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Krem z brokułów z łososiem Przepis 1515

                                              Krem z brokułów z łososiem

                                              Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                                              Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                              Corpus delicti końca lata

                                              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 39

                                              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                              Efektowne i proste danie

                                              Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

                                              Orzechowy gangster z Bronxu

                                              Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                              Knedle ze śliwkami Przepis 1261

                                              Knedle ze śliwkami

                                              Przepis na słodki obiad

                                              Przysmak młodości Przepis 137

                                              Przysmak młodości

                                              Kanapka idealna!

                                              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                              Kotlety mielone na ostro

                                              Nowa wersja znanego dania

                                              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                                              Przepis 1016

                                              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                                              Najprostszy przepis na domową pizzę

                                              tvnpix