zamknij

Królik w sosie śmietanowym z musztardą i rozmarynem

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | królik Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Jedno z bardziej delikatnych mięs
Ugotowałem to!91
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
32komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Królik w sosie śmietanowym z musztardą i rozmarynem
Autor: "Pyszna Wielkanoc" Królik w sosie śmietanowym z musztardą i rozmarynem

Składniki

  • 1 królik
  • 2 łyżki  musztardy Dijon
  • 200 ml śmietanki
  • 250 ml  wody
  • gałązka  świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki  czosnku
  • 200 ml białego wina
  • 2 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka  masła
  • oliwa  do smaku
  • sól  do smaku
  • pieprz  do smaku
0
54

Sposób przygotowania:

Królika podziel na 6 lub 8 części. Natrzyj go posiekanym czosnkiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Odstaw na noc do lodówki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Części królika obtocz w mące, przysmaż na patelni, aż z wierzchu mięso się zarumieni. Ściągnij mięso na chwilę z patelni, każdy kawałek posmaruj niewielką ilością musztardy.

Na patelnię wrzuć cebulę i masło, smaż przez 5 minut. Do cebuli dodaj królika, zalej całość winem, poczekaj aż alkohol odparuje, wtedy dodaj wodę, zagotuj.

Wstaw do piekarnika (najlepiej w tym samym naczyniu jeśli nadaje się do przetrzymywania w wysokich temperaturach, jeśli nie przełóż mięso i płyn do brytfanny) o temperaturze 180 stopni na 35 minut. Po tym czasie wyciągnij mięso z wywaru, przykryj go folią i pozwól mu odpocząć.

Płyn przelej przez sitko (aby pozbyć się cebuli) do rondla, podgrzewaj w celu odparowania 1/2 objętości. Dodaj śmietankę, odparuj aby sos otrzymał odpowiednią konsystencję. Dopraw do smaku. Królika podawaj z sosem i ziemniakami lub ryżem.

Zainspiruj nas

Komentarze (32)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Królik wyszedł pyszny. Ja do duszenia w piekarniku dodałam jeszcze młodą marchewkę w talarkach i przykryłam folią. Z pewnością będę wracać do tego przepisu :) polecam!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Super przepis, pisałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          jaka śmietana została dodana?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Pierwszy raz miałam posmakować mięso królicze i sposób przygotowanie wg. powyższego przepisu sprawił iż zagości ono na stałe w moim menu. Polecam

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Królika zrobiłem trzy razy. Och jaki wyborny

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      rewelacyjny królik, a sos obłędny :-)40 min 45 wystarczyło w zupełności. mięso pełne smaków świeżego rozmarynu czosnku pycha.:-) --Ela---

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          królik wyszedł pyszny i delikatny choć fakt 35min to jednak jest mało...
                          przepis wart polecenia :) jutro mam zamiar robić go drugi raz dla rodzinki :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Wprawdzie zastosowałam suszony rozmaryn ale i tak królik wyszedł przepyszny :-)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  U mnie wystarczyło 50 minut bo 35 to jednak za mało, poza tym przepis rewelacja!!! robiłem już 2 x i na pewno nie raz do niego wrócę. Polecam serdecznie każdemu kto jeszcze go nie spróbował!!! rewelka :))

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      tak,mi tez wydaje sie'ze na krolika 35min to zdecydowanie za malo. przepis znakomity'wracam do niego bardzo czesto! dziekuje!

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                          Takie ciasto rozweseli każdego

                                          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                          Przepis 22

                                          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                          Klasyka na twoim stole

                                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                          Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                          Atletyczny kurczak Przepis 20

                                          Atletyczny kurczak

                                          Pomysł na lekkie drugie danie

                                          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                          Kotleciki z brzoskwiniami

                                          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                          Szaszłyki wyborne Przepis 59

                                          Szaszłyki wyborne

                                          Nie tylko na sezon grillowy

                                          Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                          Gulasz z kopytkami

                                          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                          tvnpix