zamknij

Lazania

Przepis

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Najlepszy przepis na prostą i smaczną kolację dla przyjaciół
Ugotowałem to!268
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
61komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Lazania
Autor: StockFood/AgencjaFree Lazania stockfood

Składniki

  • 300 g mielonego mięsa
  • sól do smak
  • opakowanie makaronu do lazanii
  • 4 łyżki masła
  • 10 g  parmezanu
  • 1 kulka kulka mozzarelli
  • 200 g sosu beszamelowego
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 50 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 puszka pomidorów w całości
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • pieprz dp smaku
0
334

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 C i nasmaruj formę oliwą.
  • Obierz cebulę, czosnek i posiekaj drobno.
  • Obierz marchew i pokrój w drobną kostkę. Tak samo posiekaj seler naciowy.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij czosnek z cebulą przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  • Następnie dodaj mięso i smaż ok. 5 minut, często mieszając.
  • Dodaj seler z marchewką, koncentrat pomidorowy, zamieszaj i smaż ok. 1 minutę.
  • Dodaj wino a następnie pomidory, delikatnie rozgniatając je, by powstała jednolita masa.
  • Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z ognia.
  • Przełóż warstwę mięsną do żaroodpornego naczynia i przykryj warstwą makaronu.
  • Posmaruj sosem beszamelowym i ułóż drugą warstwę makaronu, mięsa, makaronu i sosu. Powtarzaj czynności do wykorzystania wszystkich składników tak, by ostatnią warstwą był makaron z sosem.
  • Pokrój mozzarellę w plastry i ułóż na lazanii.
  • Na koniec posyp startym parmezanem i ułóż na powierzchni małe kawałki masła.
  • Tak przygotowaną lazanię wstaw do piekarnika na ok. 40-45 minut aż ser ładnie się zrumieni. Podawaj udekorowaną liśćmi bazylii.

Zainspiruj nas

Komentarze (61)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zapomnieliście dodać,że makaron musi być lekko ugotowany,bo ja piekłam prawie godzinę i był twardy ,nie dało się jeść.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      mam tylko 10 lat a ugotowałam to wiele razy :) Ale tak jak Gość z 10 gródnia 2013r. na spód zawsze kładę dodatkową warstwę ciasta :) no może oprócz pierwszego razu. Tylko ja wole wersje bez beszamelu. :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Pyszna, ale dokonałam kilka zmian:
          1. na początek dodałam sam czosnek bez cebuli,
          2. zamiast koncentratu dodałam sos z lidla combino con verdure (zawiera marchew, cebulę i pomidory)
          3. 1/2 pomidorów z puszki
          3. sos beszamelowy Winiary
          4. ser mozzarella 3 szt.
          Reszta przypraw i sposób pieczenia bez zmian.
          Polecam

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              komentarz ukryty - pokaż

              czyli zamiast samemu stworzyc cos zdrowego poszłes na łatwizne i dodałes czystej chemii ze słoika ;) nie masz sie czym chwalić :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    1
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość
                  • ~Gość:
                  • czyli zamiast samemu stworzyc cos zdrowego poszłes na łatwizne i dodałes czystej chemii ze słoika ;) nie masz sie czym chwalić :)
                  • rozwiń

                  poszłeś....... ciekawostka
                  A ja nie używam beszamelu tylko sos pomidorowy, a mięso smażę z cebulą i pieczarkami, dodaję pomidory z puszki, przecier pomidorowy i sos boloński, na przekładki różne gatunki sera i jest super, całość polana sosem pomidorowym

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      A pikarnik na ile stopnii?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Zawsze płaty makaronowe wcześniej obgotowywałam ,ciekawe czy makaron jest później odpowiedni. Poza tym wygląda super:) Poza sosem beszamelowym jest strasznie gęsty.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              1
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ChammakChallo

                              Moim zdaniem lepiej smakuje bez beszamelu a poza tym jest pyszna :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Jakie wymiary ma forma do tego przepisu, bo moje naczynie ma wymiary zwykłej brytfanny i obawiam się, że będzie za duże. Proszę o odpowiedź.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      a gdzie jest słowem wspomniane jak i gdzie przygotować sos beszamelowy ?

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Sosbeszamelowy to 400ml mleka 50gr mąki dwie łyżki masła sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                                              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                                              Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                                              Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                              Grillowany ser halloumi

                                              Najlepszy podany z figami i orzechami

                                              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 12

                                              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                              Takie ciasto rozweseli każdego

                                              Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                                              Kanapki ze smażoną makrelą

                                              Idealne na śniadanie lub kolację

                                              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                                              Przepis 1016

                                              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                                              Najprostszy przepis na domową pizzę

                                              Chleb orzechowy Przepis 112

                                              Chleb orzechowy

                                              Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                                              Champion cyklistów Przepis 15

                                              Champion cyklistów

                                              Niebanalna szarlotka

                                              Śledzie Kasi Klich
                                              Przepis 34

                                              Śledzie Kasi Klich

                                              Śledź o korzennym posmaku

                                              tvnpix