zamknij

Lazania

Przepis

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Najlepszy przepis na prostą i smaczną kolację dla przyjaciół
Ugotowałem to!268
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
61komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Lazania
Autor: StockFood/AgencjaFree Lazania stockfood

Składniki

  • 300 g mielonego mięsa
  • sól do smak
  • opakowanie makaronu do lazanii
  • 4 łyżki masła
  • 10 g  parmezanu
  • 1 kulka kulka mozzarelli
  • 200 g sosu beszamelowego
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 50 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 puszka pomidorów w całości
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • pieprz dp smaku
0
334

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 C i nasmaruj formę oliwą.
  • Obierz cebulę, czosnek i posiekaj drobno.
  • Obierz marchew i pokrój w drobną kostkę. Tak samo posiekaj seler naciowy.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij czosnek z cebulą przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  • Następnie dodaj mięso i smaż ok. 5 minut, często mieszając.
  • Dodaj seler z marchewką, koncentrat pomidorowy, zamieszaj i smaż ok. 1 minutę.
  • Dodaj wino a następnie pomidory, delikatnie rozgniatając je, by powstała jednolita masa.
  • Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z ognia.
  • Przełóż warstwę mięsną do żaroodpornego naczynia i przykryj warstwą makaronu.
  • Posmaruj sosem beszamelowym i ułóż drugą warstwę makaronu, mięsa, makaronu i sosu. Powtarzaj czynności do wykorzystania wszystkich składników tak, by ostatnią warstwą był makaron z sosem.
  • Pokrój mozzarellę w plastry i ułóż na lazanii.
  • Na koniec posyp startym parmezanem i ułóż na powierzchni małe kawałki masła.
  • Tak przygotowaną lazanię wstaw do piekarnika na ok. 40-45 minut aż ser ładnie się zrumieni. Podawaj udekorowaną liśćmi bazylii.

Zainspiruj nas

Komentarze (61)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zapomnieliście dodać,że makaron musi być lekko ugotowany,bo ja piekłam prawie godzinę i był twardy ,nie dało się jeść.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      mam tylko 10 lat a ugotowałam to wiele razy :) Ale tak jak Gość z 10 gródnia 2013r. na spód zawsze kładę dodatkową warstwę ciasta :) no może oprócz pierwszego razu. Tylko ja wole wersje bez beszamelu. :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Pyszna, ale dokonałam kilka zmian:
          1. na początek dodałam sam czosnek bez cebuli,
          2. zamiast koncentratu dodałam sos z lidla combino con verdure (zawiera marchew, cebulę i pomidory)
          3. 1/2 pomidorów z puszki
          3. sos beszamelowy Winiary
          4. ser mozzarella 3 szt.
          Reszta przypraw i sposób pieczenia bez zmian.
          Polecam

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              komentarz ukryty - pokaż

              czyli zamiast samemu stworzyc cos zdrowego poszłes na łatwizne i dodałes czystej chemii ze słoika ;) nie masz sie czym chwalić :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    1
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość
                  • ~Gość:
                  • czyli zamiast samemu stworzyc cos zdrowego poszłes na łatwizne i dodałes czystej chemii ze słoika ;) nie masz sie czym chwalić :)
                  • rozwiń

                  poszłeś....... ciekawostka
                  A ja nie używam beszamelu tylko sos pomidorowy, a mięso smażę z cebulą i pieczarkami, dodaję pomidory z puszki, przecier pomidorowy i sos boloński, na przekładki różne gatunki sera i jest super, całość polana sosem pomidorowym

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      A pikarnik na ile stopnii?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Zawsze płaty makaronowe wcześniej obgotowywałam ,ciekawe czy makaron jest później odpowiedni. Poza tym wygląda super:) Poza sosem beszamelowym jest strasznie gęsty.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              1
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ChammakChallo

                              Moim zdaniem lepiej smakuje bez beszamelu a poza tym jest pyszna :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Jakie wymiary ma forma do tego przepisu, bo moje naczynie ma wymiary zwykłej brytfanny i obawiam się, że będzie za duże. Proszę o odpowiedź.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      a gdzie jest słowem wspomniane jak i gdzie przygotować sos beszamelowy ?

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Sosbeszamelowy to 400ml mleka 50gr mąki dwie łyżki masła sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              tvnpix