zamknij

Lazania w formie muffinek

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Wypróbuj przepis Kingi Paruzel, finalistki programu "MasterChef"!
Ugotowałem to!34
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
24komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Lazania w formie muffinek
Lasagne muffinki

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • sól i pieprz  do smaku
  • garść świeżego oregano
  • garść świeżej bazylii
  • 2 cebule
  • 3 ząbki  czosnku
  • 1 litr mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • parmezan do smaku
  • opakowanie  makaronu do lazanii
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 puszka  pomidorów w puszce
  • pół szklanki czerwonego wina
  • gałka muszkatołowa  do smaku
0
49

Sposób przygotowania:

  • farsz:
  • Podsmaż mięso na 3 łyżkach oliwy. Smaż aż ładnie się zarumieni. Kiedy z mięsa odparuje woda, dodaj cebulę z czosnkiem (pokrój je najpierw w drobną kostkę!). Podlej mięso 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego i duś około 10 minut. Dodaj pomidory z puszki i gotuj jeszcze kilka minut. Dodaj suszone pomidory oraz świeżo posiekane bazylię i oregano. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw, aby się przegryzło. Jeśli farsz jest zbyt płynny, dodaj do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml zimnej wody.
  • sos beszamelowy:
  • W rondelku roztop masło. Dodaj 2 łyżki mąki i mieszaj, aby powstała zasmażka. Dodaj mleko i cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki. Czekaj, aż sos zacznie przypominać gęsty krem. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Podczas przygotowywania beszamelu podgotuj makaron do lazanii - na opakowaniach jest napisane, że można przekładać nieugotowane płaty, ale potem są one twarde i danie nie smakuje tak dobrze.
  • sposób przekładania:
  • Do muffinkowych foremek włóż płaty makaronu - równo obok siebie - następnie wylej na nie mięsny farsz.  Ponownie połóż makaron, a na niego sos beszamelowy. Powtórz czynność, czyli znowu: makaron - farsz mięsny - makaron - beszamel. Ostatnia warstwę stanowi beszamel, na niego ułóż startą mozarellę i parmezan.
  • Muffinkową lazanię wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 10 minut.
Zainspiruj nas

Komentarze (24)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

czy ktoś wie jakiej wielkości jest foremka?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ja bym ten nadmiar ciasta jednak zawinęła na farsz do środka foremki i na to dała beszamel, jakoś tak schludniej wychodzi.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ursi5

          Bardzo ciekawa forma przystawki. Tylko, czy górna część makaronu nadaje się do spożycia, bo wydaje się trochę zbyt spieczona.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              zrobiłam te Muffinki są bardzo dobre. Zrobiłam w zwykłej formie do muffinek. Jeżeli posmarujecie foremki oliwą to bez problemu wyjmiecie je z blaszki. Także nie musicie kupować nic nowego.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  komentarz ukryty - pokaż

                  A czym sie zajmuje maz kingi bo z tego co widac jezdzi wszedzie za nią, pracy na etacie raczej nie ma, Kinga go utrzymuje z rodzinnej firmy foto?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        1
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      A ty ich śledzisz czy co?
                      co Cie to obchodzi zajmij się sobą! i patrz do swojego gara.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          1
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          troche lipa z tymi mufinami

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              "kup nowe i nie marudź."
                              Cudowna odpowiedź. Jak widać, kółko uwielbiaczy się tu zebrało i wystarczy lekko skrytykować cokolwiek, co Kinga zrobiła, a zaszczują. Również dla mnie przepis nie zdaje egzaminu, nie będę kupował nowych foremek, żeby zrobić wątpliwej jakości danie. pozdrawiam wszystkich, którzy teraz na mnie będą... rozwiń

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  haha, magister turystyki. i od razu wiadomo, kto ma jaki poziom inteligencji

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      polska edycja masterchef jeżeli chodzi o poziom byla ze-nu-ją-ca. dzieciaki w australijskiej robią takie rzeczy, że polskim uczestnikom opadła by szczęka.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

                                          Orzechowy gangster z Bronxu

                                          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                                          Burgery z musztardą i boczkiem

                                          W klimacie amerykańskiego baru

                                          Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                          Przepis 66

                                          Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                          Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                          Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                          Gulasz z kopytkami

                                          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                          Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                          Grillowany ser halloumi

                                          Najlepszy podany z figami i orzechami

                                          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                          Bifeki faszerowane serem feta

                                          Kotlety po grecku

                                          Puszyste ego Przepis 14

                                          Puszyste ego

                                          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                          tvnpix