zamknij

Lubczykowe risotto

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu:
Sprawdź przepis naszego czytelnika "TaniWegetarianizm"!
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: TaniWegetarianizmlubczykowe risotto

Składniki

  • 140 g ryżu Arborio
  • szczypta sól
  • 3 łyżeczki lubczyku suszonego
  • szczypta szafranu
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
  • 200 ml wrzątku
  • 100 g cebuli
  • 20 g suszonych grzybów
  • 3 łyżki tłuszczu
  • szczypta pieprzu
0
1

Grzyby zalać wrzątkiem i pozostawić do namoczenia na ok. 20 minut, po czym pokroić w paseczki. Wodę przecedzić i odstawić. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć razem z grzybami na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po kilku minutach wsypać ryż i podsmażać dopóki nie wchłonie całego tłuszczu. Dolać wino i gotować, aż odparuje. Następnie dolać wodę z moczenia grzybów i szafran, a gdy ryż wchłonie wodę, dolewać stopniowo bulion porcjami po 100 ml. Gotować w ten sposób na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 20 minut (ryż powinien być al dente). Na koniec dodać lubczyk oraz sól i pieprz do smaku.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Zuozanna

z kurkami zamrożonymi od zeszłego roku też bardzo dobre :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ja robię z mrożonymi prawdziwkami,pycha

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          tvnpix