zamknij

Lubczykowe risotto

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryż Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu:
Sprawdź przepis naszego czytelnika "TaniWegetarianizm"!
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: TaniWegetarianizmlubczykowe risotto

Składniki

  • 140 g ryżu Arborio
  • szczypta sól
  • 3 łyżeczki lubczyku suszonego
  • szczypta szafranu
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml białego wina (wytrawne lub półwytrawne)
  • 200 ml wrzątku
  • 100 g cebuli
  • 20 g suszonych grzybów
  • 3 łyżki tłuszczu
  • szczypta pieprzu
0
1

Grzyby zalać wrzątkiem i pozostawić do namoczenia na ok. 20 minut, po czym pokroić w paseczki. Wodę przecedzić i odstawić. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć razem z grzybami na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po kilku minutach wsypać ryż i podsmażać dopóki nie wchłonie całego tłuszczu. Dolać wino i gotować, aż odparuje. Następnie dolać wodę z moczenia grzybów i szafran, a gdy ryż wchłonie wodę, dolewać stopniowo bulion porcjami po 100 ml. Gotować w ten sposób na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 20 minut (ryż powinien być al dente). Na koniec dodać lubczyk oraz sól i pieprz do smaku.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Zuozanna

z kurkami zamrożonymi od zeszłego roku też bardzo dobre :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ja robię z mrożonymi prawdziwkami,pycha

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Babka ziemniaczana Przepis 27115

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

          Kolorowa samba warzywna

          Zdrowe i pyszne danie

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          tvnpix