zamknij

Makowiec

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Makowiec to najpopularniesze ciasto na Boże Narodzenie
Ugotowałem to!25
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
16komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Jan Bielecki/East NewsMakowiec

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 6 jajek
  • 40 g świeżych drożdży lub 20 g suchych
  • 6 łyżek cukru
  • • 2 małe opakowania cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki  oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub mocnego alkoholu)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • do dekoracji kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 3 arkusze papier do pieczenia
  • 180 ml mleka
0
35

Sposób wykonania:

Ciasto drożdżowe - 3 strucle:

Świeże drożdże rozpuść z cukrem oraz letnim mlekiem, odstaw na około 15 minut. Jeżeli używasz suchych drożdży, dodaj je od razu do mąki.
Do dużej miski wsyp mąkę. Dodaj 6 żółtek, olej, sól, cukier waniliowy i alkohol (spirytus, wódka, rum lub amaretto). Białka zostaw do posmarowania ciasta i masy makowej.
Na wolnym ogniu rozpuść masło, odstaw do wystudzenia. Wyrabiaj ciasto, pod koniec stopniowo dodawaj rozpuszczony tłuszcz. Przykryj ciasto bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 – 90 minut. Ubij 4 białka na sztywną pianę i dodawaj powoli do masy makowej, delikatnie mieszając.

Sprawdź nasz przepis na masę makową!

Kiedy ciasto drożdżowe już wyrośnie, podziel je na 3 części, każdą z nich rozwałkuj na placek w kształcie prostokąta, najdłuższy bok nie powinien być dłuższy niż blacha, na której makowiec będzie pieczony. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, podsyp je mąką, aby nie kleiło się do rąk. Posmaruj rozwałkowane ciasto pozostałym białkiem, żeby strucla się nie rozwarstwiła podczas pieczenia, następnie posmaruj masą makową, zostaw trochę wolnego miejsca, nie nakładaj masy, aż po brzegi. Zwiń ciasto w roladę, końce makowca podłóż pod spód. Aby makowiec nie pękł podczas pieczenia, zawiń każdą roladę w papier do pieczenia posmarowany delikatnie olejem, nie zakrywaj boków.  
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 - 190 stopni. Piecz przez około 30 - 40 minut. Wyjmij makowce z piekarnika. Jak strucle ostygną, udekoruj je lukrem i skórką pomarańczową.

Sposób przygotowania:

Lukier:

1/2 szklanki cukru pudru wymieszaj z 2-3 łyżkami gorącej wody, rozetrzyj na gładką, jednolitą masę. Polej ciasto lukrem.

Zainspiruj nas

Komentarze (16)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

sprubuje zobacze czy sie uda
lusia

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      super przepis . Wyszło idealnie . Mój najlepszy ( jak do tej pory ) zawijany makowiec .

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          KarolinaW

          Dobrze wiedzieć o tym topionym masełku! zaraz biegnę do kuchni, to moje pierwsze spotkanie z makowcem, dam znać czy się udało :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Aj, nie poszło... Makowiec jest smaczny ale chyba nie dość dobrze go zawinęłam i lekko rozszedł się na boki, wyszły płaskie gnieciuchy.... :( Ale z lukrem wszystko się zje :P

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  za mało maku ja piekę makowce ale z małą ilością ciasta i wtedy dopiero jest okey

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Aby mak nie odstawał od ciasta, trzeba je posmarować roztopionym masłem!!!!!Można też do masy makowej dodać trochę rozczynu, wtedy masa urośnie razem z ciastem i będzie bardzo pulchna.To są stare sposoby naszych Mam i Babć!!!!!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Cześć a mi pod górą zrobiło sie puste miejsce jakby dach i odstaje, co zrobiłem nie tak, ale w smaku dobry :), i lukier, wyszedł jakiś taki szklisty nie gładki i gęsty i się kruszył, proszę o radę jak moge to poprawić ?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Zamiast wody użyj amaretto :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Bardzo dobry przepis ciasto wyszło pyszne :)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      zrobiłam, wyszły, tylko każdy jakby z innej piekarni choć wszystkie razem się piekły ;)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          moje też :)

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              W przepisie nie pisze ile maku trzeba dać...

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  ja kupiłam gotową masę makową :)

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      2 lużki

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                                          Pomoc | Zasady forum
                                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                          Zobacz również

                                                          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                                                          Burgery z musztardą i boczkiem

                                                          W klimacie amerykańskiego baru

                                                          Przysmak młodości Przepis 137

                                                          Przysmak młodości

                                                          Kanapka idealna!

                                                          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                                                          Kanapki ze smażoną makrelą

                                                          Idealne na śniadanie lub kolację

                                                          Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                                          Przepis 66

                                                          Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                                          Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                                          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                                          Kotlety mielone na ostro

                                                          Nowa wersja znanego dania

                                                          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                                          Przepis 22

                                                          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                                          Klasyka na twoim stole

                                                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                                          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                                          Wiśniowy drift Przepis 102

                                                          Wiśniowy drift

                                                          Sernik z sosem wiśniowym

                                                          tvnpix