zamknij

Makowiec na kruchym spodzie

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Szybkie i efektowne ciasto
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Makowiec na kruchym spodzie
Autor: DDTVN Świąteczne przepisy Ani Starmach

Składniki

  • Na ciasto:
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 150 g masła
  • 300 g  mąki
  • Na masę:
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki ucieranej róży z cukrem
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g mielonego maku
  • 2 białka
0
2

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą, zlep w kulkę i wstaw do lodówki.
  • Mak zagotuj w mleku, odcedź, rozpuść mało dodaj do niego mak, pokrojone bakalie, miód, cukier, róże, wymieszaj, podgrzewaj.
  • Do ostudzonej masy dodaj żółtka a potem ubite białka.
  • Ciasto rozwałkuj przełóż do formy na wysoką tarte, wyłóż masą makową, a z resztek ciasta zrób dekoracje: wytnij np. gwiazdki, choinki, serduszka i umieść je na maku.
  • Zapiekaj około pół godziny w temperaturze 180 stopni.

 

 

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

tvnpix