zamknij

Makowiec na kruchym spodzie

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Szybkie i efektowne ciasto
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Makowiec na kruchym spodzie
Autor: DDTVN Świąteczne przepisy Ani Starmach

Składniki

  • Na ciasto:
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 150 g masła
  • 300 g  mąki
  • Na masę:
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki ucieranej róży z cukrem
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g mielonego maku
  • 2 białka
0
2

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki ciasta połącz ze sobą, zlep w kulkę i wstaw do lodówki.
  • Mak zagotuj w mleku, odcedź, rozpuść mało dodaj do niego mak, pokrojone bakalie, miód, cukier, róże, wymieszaj, podgrzewaj.
  • Do ostudzonej masy dodaj żółtka a potem ubite białka.
  • Ciasto rozwałkuj przełóż do formy na wysoką tarte, wyłóż masą makową, a z resztek ciasta zrób dekoracje: wytnij np. gwiazdki, choinki, serduszka i umieść je na maku.
  • Zapiekaj około pół godziny w temperaturze 180 stopni.

 

 

 

Przepis z "Dzień dobry TVN".

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Babka ziemniaczana Przepis 27115

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix