zamknij

Masa makowa

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 3 Ilość porcji
Masa makowa doskonała do makowca oraz do klusek z makiem
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Jan Bielecki/East NewsMasa makowa

Składniki

  • 500 g maku
  • kilka kropli aromatu migdałowego lub rumowego
  • 3 łyżeczki  kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g migdałów
  • 50 g moreli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 1,5 łyżki  miodu
  • 220 g cukru
  • 4 białka
0
18

Sposób wykonania:

  • Mak zaparz w 500 ml wrzącej wody lub gorącym mleku, odstaw do wystygnięcia. Odsącz, następnie dwukrotnie przepuść mak przez maszynkę.
  • Posiekaj orzechy włoskie, morele i migdały, dodaj do maku. Dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową, miód i aromat migdałowy lub rumowy. Wymieszaj wszystkie składniki.
  • UWAGA: Jeżeli chcesz dodać masę makową do makowca, ubij 4 białka na sztywną pianę. Dodaj do masy makowej i delikatnie wymieszaj. Masa makowa wystarczy na przygotowanie 3 strucli.

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

bardzo dobry przepis,korzystam z niego od 20 lat.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      tvnpix