zamknij

Mazurek kajmakowy

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Ucieramy kajmak
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: willa tuŻurmazurek mini

Składniki

  • 300 g  mąki pszennej (np.: tortowa czy luksusowa – najlepiej typ 450-550)
  • ½ laski  wanilii
  • 250 g  cukru kryształu
  • 100 g  masła (w temperaturze pokojowej)
  • 500 ml  mleka
  • 2 łyżki  śmietany (np.: 22-procentowej)
  • 1  żółtko
  • 100 g  cukru pudru
  • 200 g  masła (zimnego!)
  •  orzechy lub bakalie do dekoracji
0
3

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • Posiekaj masło z mąką i cukrem pudrem. Następnie dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć ciasto. Po kilku minutach zagniatania ciasto powinno być gotowe – da się wtedy z niego uformować kulę - zawiń ją w folię i włóż do lodówki do schłodzenia (najlepiej na min. 1 godz.).
  • Dobrze schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, zdejmij folię i rozwałkuj na grubość 5 mm. Wyłóż nim formę, najlepiej okrągłą (ciasta z podanej ilości składników powinno wystarczyć na 2 formy o średnicy 20-23 cm) formując lekko wywinięty brzeg. Następnie ponakłuwaj widelcem ciasto, włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C (bez termoobiegu) i piecz ok. 15 min (ciasto powinno nabrać złocistego koloru).
  • Uwaga: jeśli chcesz sobie ułatwić wyjęcie upieczonego ciasta z formy, wyściel jej dno folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Masa kajmakowa:

  • Zagotuj mleko z laską wanilii - przekrój ją wzdłuż na pół i wydrąż ziarenka; do gotowania najlepszy będzie garnuszek z grubym dnem. Następnie odstaw mleko na 10 min., a po tym czasie wyjmij laskę wanilii, dodaj cukier i zacznij gotować masę na małym płomieniu dość często mieszając; masa może potrzebować nawet 2-3 godz. aby odpowiednio zgęstnieć, jednak nie wymaga nieustannego mieszania, raczej nie należy „spuszczać z niej oka” aby jej nie przegotować.
  • Gdy masa odpowiednio zgęstnieje (zrób próbę wylewając kroplę masy na spodeczek – jeśli nie rozlewa się, to jest już gotowa), zdejmij ją z ognia i ucieraj aż do ostygnięcia. Następnie dodaj miękkie masło i ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji (kilka minut wystarczy).
  • Na wystudzone kruche spody wyłóż masę kajmakową i udekoruj wierzch wedle uznania – najlepsze będą orzechy włoskie lub bakalie i odstaw w chłodne miejsce, żeby masa zastygła.

Takie mazurki możesz przygotować 2 dni przed świętami – spody w tym czasie skruszeją, a Ty możesz rozłożyć w czasie świąteczne przygotowania. Mazurki dobrze jest przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie musi to być lodówka.

***

Tradycyjny przepis podała nam Willa tuŻur – pensjonat agroturystyczny we wsi Żur w Borach Tucholskich - która oferuje całoroczny wypoczynek na terenie malowniczego Wdeckiego Parku Krajobrazowego, w tym domowe posiłki oparte o lokalne, sezonowo dostępne produkty, z elementami tradycyjnej kuchni regionalnej.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

tvnpix