zamknij

Mazurek kajmakowy

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Ucieramy kajmak
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: willa tuŻurmazurek mini

Składniki

  • 300 g  mąki pszennej (np.: tortowa czy luksusowa – najlepiej typ 450-550)
  • ½ laski  wanilii
  • 250 g  cukru kryształu
  • 100 g  masła (w temperaturze pokojowej)
  • 500 ml  mleka
  • 2 łyżki  śmietany (np.: 22-procentowej)
  • 1  żółtko
  • 100 g  cukru pudru
  • 200 g  masła (zimnego!)
  •  orzechy lub bakalie do dekoracji
0
3

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  • Posiekaj masło z mąką i cukrem pudrem. Następnie dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć ciasto. Po kilku minutach zagniatania ciasto powinno być gotowe – da się wtedy z niego uformować kulę - zawiń ją w folię i włóż do lodówki do schłodzenia (najlepiej na min. 1 godz.).
  • Dobrze schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, zdejmij folię i rozwałkuj na grubość 5 mm. Wyłóż nim formę, najlepiej okrągłą (ciasta z podanej ilości składników powinno wystarczyć na 2 formy o średnicy 20-23 cm) formując lekko wywinięty brzeg. Następnie ponakłuwaj widelcem ciasto, włóż do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C (bez termoobiegu) i piecz ok. 15 min (ciasto powinno nabrać złocistego koloru).
  • Uwaga: jeśli chcesz sobie ułatwić wyjęcie upieczonego ciasta z formy, wyściel jej dno folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Masa kajmakowa:

  • Zagotuj mleko z laską wanilii - przekrój ją wzdłuż na pół i wydrąż ziarenka; do gotowania najlepszy będzie garnuszek z grubym dnem. Następnie odstaw mleko na 10 min., a po tym czasie wyjmij laskę wanilii, dodaj cukier i zacznij gotować masę na małym płomieniu dość często mieszając; masa może potrzebować nawet 2-3 godz. aby odpowiednio zgęstnieć, jednak nie wymaga nieustannego mieszania, raczej nie należy „spuszczać z niej oka” aby jej nie przegotować.
  • Gdy masa odpowiednio zgęstnieje (zrób próbę wylewając kroplę masy na spodeczek – jeśli nie rozlewa się, to jest już gotowa), zdejmij ją z ognia i ucieraj aż do ostygnięcia. Następnie dodaj miękkie masło i ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji (kilka minut wystarczy).
  • Na wystudzone kruche spody wyłóż masę kajmakową i udekoruj wierzch wedle uznania – najlepsze będą orzechy włoskie lub bakalie i odstaw w chłodne miejsce, żeby masa zastygła.

Takie mazurki możesz przygotować 2 dni przed świętami – spody w tym czasie skruszeją, a Ty możesz rozłożyć w czasie świąteczne przygotowania. Mazurki dobrze jest przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie musi to być lodówka.

***

Tradycyjny przepis podała nam Willa tuŻur – pensjonat agroturystyczny we wsi Żur w Borach Tucholskich - która oferuje całoroczny wypoczynek na terenie malowniczego Wdeckiego Parku Krajobrazowego, w tym domowe posiłki oparte o lokalne, sezonowo dostępne produkty, z elementami tradycyjnej kuchni regionalnej.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 21

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

tvnpix