zamknij

Mus czekoladowy

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealny na poprawę nastroju
Ugotowałem to!70
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
41komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Mus czekoladowy
Autor: StockFood/AgencjaFree Mus czekoladowy

Składniki

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 1  jajko
  • 1  żółtko
  • 400 ml śmietany
  • do smaku orzeszki
0
68

Sposób przygotowania:

Posiekaj czekoladę i umieść w metalowej misce. Miskę włóż do garnka z gorącą, ale nie wrzącą wodą. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, często mieszając i odstaw miskę do ostygnięcia. Umieść drugą metalową miskę nad wrzątkiem i wbij do niej całe jajko i żółtko. Następnie energicznym ruchem wymieszaj aż nabierze kremowej konsystencji. Zdejmij miskę znad wrzątku i dodaj rozpuszczoną czekoladę. Na tym etapie możesz dodać coś więcej np. posiekaną papryczkę chili lub orzeszki. Mieszaj szybko aż masa zgęstnieje. W oddzielnym naczyniu ubij śmietanę i dodaj do masy czekoladowej.  Delikatnie wymieszaj aż składniki dokładnie się połączą. Przelej masę do szklanej miski, zakryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na kilka godzin. Zastygły mus odwiń z folii i nakładaj łyżeczką zamoczoną w ciepłej wodzie. Podawaj samodzielnie lub z dodatkiem owoców.

Zainspiruj nas

Komentarze (41)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
MR_Asiuka_PL
MR_Asiuka_PL

Wygląda pysznie :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      pycha zrobiłam dzisiaj dodałam chilli:)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          grzegorz_zieba
          grzegorz_zieba

          Wygląda przepysznie :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Czekolady nie rozpuszczamy w kąpieli wodnej a na parze, nad wodą. Zanurzenie miski z czekoladą w wodzie to kardynalny błąd.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  :((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( nie wyszło mi !!!! nie dobreeee.. to jest słodkie ???? :((((((((((((((((((

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      To jest naprawdę dobre!
                      Jak raz w sobotę zrobiłam, to potem nie mogłam przestać, a teraz mam to już w cotygodniowej tradycji:)
                      Chociaż zmieniłam bym trochę przepis^^ Wydaje mi się że ten mus był za mało puszysty^^ Ale i tak PYSZNE! Polecam:) I stronka też fajna:) Hejjom xD

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          bardzo dobre :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Masz rację, ale trudne do wykonania:)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Elom mam problem wie ktoś jaką śmietanę się daję bo myślę że to 30% ale nie jestem pewna ;)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Zawsze jakąś tłustszą:)
                                      Jak na bitą śmietanę^^ Najlepiej 30%:)
                                      Wybierz w sklepie:)^^

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          czy ktos jest normalny
                                          zartuje

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Atletyczny kurczak Przepis 20

                                              Atletyczny kurczak

                                              Pomysł na lekkie drugie danie

                                              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                              Kotleciki z brzoskwiniami

                                              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                              Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                              Corpus delicti końca lata

                                              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                              Bruschetta z fasolą
                                              Przepis 12

                                              Bruschetta z fasolą

                                              Specjalność Włochów na przystawkę

                                              Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                              Przepis 66

                                              Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                              Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 21

                                              Bifeki faszerowane serem feta

                                              Kotlety po grecku

                                              Przysmak młodości Przepis 137

                                              Przysmak młodości

                                              Kanapka idealna!

                                              Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                              Grillowany ser halloumi

                                              Najlepszy podany z figami i orzechami

                                              tvnpix