zamknij

Pascha gotowana

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Słodka tradycja
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSpascha gotowana

Składniki

  • 2 l mleka
  • sok  z 1 cytryny
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 ml koniaku
  • 50 g rodzynek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3 szklanki  śmietany
  • 8 żółtek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g masła  
0
4

Sposób przygotowania:

  • Zmieszaj cukier waniliowy z mlekiem.
  • Rozbełtane żółtka zmieszaj ze śmietaną.
  • Mleko postaw na gazie gdy zacznie się gotować, zmniejsz ogień i wlej śmietanę zmieszaną z żółtkami i cukrem.
  • Następnie dodaj sok z cytryny, zmieszaj i wystudź masę.
  • Na sitko połóż gazę lub lnianą ściereczkę. Wlej masę, gdy się osączy po 2 -3 godzinach, zwiąż ściereczkę rogami i powieś nad naczyniem w chłodnym miejscu na 1,5 dnia.
  • Rodzynki i skórkę skrop koniakiem. Dodaj kilka łyżek masy.
  • Dno foremki na babki wyłóż plastikową przezroczystą folią, nałóż na dno masę zmieszaną z bakaliami. Następnie wyłóż resztę masy serowej zmieszanej z roztopionym masłem, obciąż deseczką i włóż do lodówki na 24 godziny.
  • Przed podaniem wyjmij z foremki.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

tvnpix