Pascha gotowana
Przepis
deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcjiSłodka tradycja
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 2 l mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 8 żółtek
- 3 szklanki śmietany
- 2 szklanki cukru pudru
- 50 g rodzynek
- 50 ml koniaku
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- sok z 1 cytryny
- 50 g masła
0
4
Sposób przygotowania:
- Zmieszaj cukier waniliowy z mlekiem.
- Rozbełtane żółtka zmieszaj ze śmietaną.
- Mleko postaw na gazie gdy zacznie się gotować, zmniejsz ogień i wlej śmietanę zmieszaną z żółtkami i cukrem.
- Następnie dodaj sok z cytryny, zmieszaj i wystudź masę.
- Na sitko połóż gazę lub lnianą ściereczkę. Wlej masę, gdy się osączy po 2 -3 godzinach, zwiąż ściereczkę rogami i powieś nad naczyniem w chłodnym miejscu na 1,5 dnia.
- Rodzynki i skórkę skrop koniakiem. Dodaj kilka łyżek masy.
- Dno foremki na babki wyłóż plastikową przezroczystą folią, nałóż na dno masę zmieszaną z bakaliami. Następnie wyłóż resztę masy serowej zmieszanej z roztopionym masłem, obciąż deseczką i włóż do lodówki na 24 godziny.
- Przed podaniem wyjmij z foremki.
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.