zamknij

Pascha gotowana

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Słodka tradycja
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSpascha gotowana

Składniki

  • 2 l mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 8 żółtek
  • 3 szklanki  śmietany
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 50 g rodzynek
  • 50 ml koniaku
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • sok  z 1 cytryny
  • 50 g masła  
0
4

Sposób przygotowania:

  • Zmieszaj cukier waniliowy z mlekiem.
  • Rozbełtane żółtka zmieszaj ze śmietaną.
  • Mleko postaw na gazie gdy zacznie się gotować, zmniejsz ogień i wlej śmietanę zmieszaną z żółtkami i cukrem.
  • Następnie dodaj sok z cytryny, zmieszaj i wystudź masę.
  • Na sitko połóż gazę lub lnianą ściereczkę. Wlej masę, gdy się osączy po 2 -3 godzinach, zwiąż ściereczkę rogami i powieś nad naczyniem w chłodnym miejscu na 1,5 dnia.
  • Rodzynki i skórkę skrop koniakiem. Dodaj kilka łyżek masy.
  • Dno foremki na babki wyłóż plastikową przezroczystą folią, nałóż na dno masę zmieszaną z bakaliami. Następnie wyłóż resztę masy serowej zmieszanej z roztopionym masłem, obciąż deseczką i włóż do lodówki na 24 godziny.
  • Przed podaniem wyjmij z foremki.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

tvnpix