zamknij

Pascha gotowana

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Słodka tradycja
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSpascha gotowana

Składniki

  • 2 l mleka
  • sok  z 1 cytryny
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 ml koniaku
  • 50 g rodzynek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3 szklanki  śmietany
  • 8 żółtek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g masła  
0
4

Sposób przygotowania:

  • Zmieszaj cukier waniliowy z mlekiem.
  • Rozbełtane żółtka zmieszaj ze śmietaną.
  • Mleko postaw na gazie gdy zacznie się gotować, zmniejsz ogień i wlej śmietanę zmieszaną z żółtkami i cukrem.
  • Następnie dodaj sok z cytryny, zmieszaj i wystudź masę.
  • Na sitko połóż gazę lub lnianą ściereczkę. Wlej masę, gdy się osączy po 2 -3 godzinach, zwiąż ściereczkę rogami i powieś nad naczyniem w chłodnym miejscu na 1,5 dnia.
  • Rodzynki i skórkę skrop koniakiem. Dodaj kilka łyżek masy.
  • Dno foremki na babki wyłóż plastikową przezroczystą folią, nałóż na dno masę zmieszaną z bakaliami. Następnie wyłóż resztę masy serowej zmieszanej z roztopionym masłem, obciąż deseczką i włóż do lodówki na 24 godziny.
  • Przed podaniem wyjmij z foremki.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Szaszłyki wyborne Przepis 58

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Babka ziemniaczana Przepis 27115

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

tvnpix