zamknij

Perliczka pieczona z pomarańczami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Informacja prasowa Droset 2014Perliczka pieczona z pomarańczami

Składniki

  • 1 perliczka
  • 2 szalotki
  • kilka łyżek twarożku homogenizowanego
  •  gałka muszkatołowa
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki płynnego miodu
  •  sok z cytryny
0
0
  • Nagrzej piekarnik do 210°C.
  • Perliczkę umyj i osusz, posól i posyp pieprzem z zewnątrz i wewnątrz.
  • Szalotki obierz i drobno posiekaj, zmieszaj z twarożkiem.
  • Dopraw solą, pieprzem, szczyptą świeżo zmielonej gałki, po czym nadziej tą mieszanką perliczkę.
  • Ułóż perliczkę w brytfannie odpowiedniej wielkości, dolej 1/2 szklanki wody i wstaw do nagrzanego piekarnika na pół godziny.
  • W tym czasie obierz pomarańcze, rozdziel je na części.
  • Posmaruj perliczkę miodem i obłóż ją pomarańczami - jeśli na dnie brytfanny jest mało sosu, dolej jeszcze 1/2 szklanki wody.
  • Piecz perliczkę dalsze 20 minut do pół godziny - powinna być zarumieniona, a mięso upieczone do kości (nakłuj mięso w udku i obserwuj wypływający sos - jeśli jest różowy, perliczka wymaga dopieczenia, jeśli jest przezroczysty, perliczka jest gotowa).
  • Wyjmij brytfannę, przykryj ją kawałkiem folii aluminiowej i odstaw na 10 minut.
  • Po tym czasie pokrój perliczkę na osiem kawałków i ułóż na ogrzanym półmisku, dekorując kawałkami pomarańczy.
  • Sos z brytfanki dopraw do smaku sokiem z cytryny oraz, ewentualnie, solą, pieprzem i gałką, podawaj w sosjerce.
  • Serwuj z małymi pieczonymi ziemniaczkami lub puree.

 

 

(Materiały promocyjne Drosed)

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

tvnpix