zamknij

Pieczona kaczka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kaczka dziwaczka na twoim stole
Ugotowałem to!110
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
15komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pieczona kaczka
Autor: StockFood/AgencjaFree Pieczona kaczka

Składniki

  • 1 kaczka (ok. 2,5 kg)
  • na nadzienie pomarańcze, jabłka, cebula
  • 50 ml roztopione masło
  • do smaku sól i pieprz
0
84

Sposób przygotowania:

  • Umyj kaczkę i osusz ją. Usuń nadmiar tłuszczu z jej wnętrza, a następnie ostrym nożem odkrój skrzydła i połam je w stawach na mniejsze kawałki. Możesz je wykorzystać do sosu lub bulionu. Umieść kaczkę na blasze razem z połamanymi skrzydłami.
  • Napełnij wnętrze dowolnymi składnikami np. obranymi cząstkami pomarańczy, pokrojoną cebulą lub jabłkiem. Oprósz solą i pieprzem szczególnie od środka. Następnie zepnij otwór kaczki wykałaczkami, by nadzienie nie wypadło podczas pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 C. Posmaruj mięso roztopionym masłem i wstaw do piekarnika. Po upływie 1 godziny, gdy skóra kaczki zacznie się rumienić, zmniejsz temperaturę do 180 C i piec jeszcze przez ok. 1,5 godziny, polewając od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem. Do powstającego pod kaczką sosu możesz dodać białe wino lub świeży sok pomarańczowy, by podkreślić jej smak.
  • Upieczoną kaczkę podawaj po wyciągnięciu wykałaczek.
Zainspiruj nas

Komentarze (15)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

moze by tak cos dokladniej poisac?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      najpierw warto oskubać i opalić a nie z piórami piec,

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość
          • ~Gość:
          • najpierw warto oskubać i opalić a nie z piórami piec,
          • rozwiń

          dobrze muwisz

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              dobrze muwisz

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Ale ten farsz to pomyłka. Płynna ciapa.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Bo jak ktos nie potrafi gotowac i mu nie wyszlo to zaraz JABLKA ZA KAWASNE hahahaaah KACZKA REWELACYJNA ALE ZAWSZE mozesz zrobic z marchewka jest slodka moze Ci wyjdzie cos w koncu :)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Nadziewanie kaczki z jabłkami mija się z sztuką gotowania i pieczenia .Jabłka zawierają kwas a jak wiemy kwas nie doprowadzi do upiecaenia.Przykład żurek nie gotujemy razem z żurkiem ponieważ ziemniaki nie ugotują się to samo jest z mięsem

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Bzdura kompletna! Kaczka z jabłkami w środku mało ze sie dobrze upiecze ,to dodatkowo jest bardziej soczysta i aromatyczna,wiem bo tak własnie ją piekę od lat i jest rewelacyjna!

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Rodzinka padla z wrazenia / pozytywnego oczywiscie/ nareszcie kaczka byla upieczona i doprawiona jak nalezy.......dzieki, przepis jasny i prosty a EFEKT ? BOMBA !

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      A może ktoś napiszę jak ją kroić podaną całą na stół.Jak goście mają sobie z nią radzić a nawet gospodyni przed podaniem jak ją ma kroić nie wiem naprawdę nie wiem.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          kaczkę przygotowałam na NOWY Rok naprawdę była wspaniała

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              super smaczna:) dodałam troche cynamonu do jabłek. niebo w gębie

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  Zamarzyła mi się taka kaczka na Sylwestra, jutro przystępuję do dzieła :) Czy można po upływie pierwszej godziny przykryć kaczkę pokrywą by nie musieć polewać jej sosem? może będzie dzięki temu miękka i delikatna? Boję się, że ją przesuszę bez pokrywki:/

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość
                                                      • ~Gość:
                                                      • Zamarzyła mi się taka kaczka na Sylwestra, jutro przystępuję do dzieła :) Czy można po upływie pierwszej godziny przykryć kaczkę pokrywą by nie musieć polewać jej sosem? może będzie dzięki temu miękka i delikatna? Boję się, że ją przesuszę bez pokrywki:/
                                                      • rozwiń

                                                      upiecz ją w worku

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          Pomoc | Zasady forum
                                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                          Zobacz również

                                                          tvnpix