zamknij

Pieczona kaczka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kaczka dziwaczka na twoim stole
Ugotowałem to!110
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
27komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pieczona kaczka
Autor: StockFood/AgencjaFree Pieczona kaczka

Składniki

  • 1 kaczka (ok. 2,5 kg)
  • na nadzienie pomarańcze, jabłka, cebula
  • 50 ml roztopione masło
  • do smaku sól i pieprz
0
84

Sposób przygotowania:

  • Umyj kaczkę i osusz ją. Usuń nadmiar tłuszczu z jej wnętrza, a następnie ostrym nożem odkrój skrzydła i połam je w stawach na mniejsze kawałki. Możesz je wykorzystać do sosu lub bulionu. Umieść kaczkę na blasze razem z połamanymi skrzydłami.
  • Napełnij wnętrze dowolnymi składnikami np. obranymi cząstkami pomarańczy, pokrojoną cebulą lub jabłkiem. Oprósz solą i pieprzem szczególnie od środka. Następnie zepnij otwór kaczki wykałaczkami, by nadzienie nie wypadło podczas pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 C. Posmaruj mięso roztopionym masłem i wstaw do piekarnika. Po upływie 1 godziny, gdy skóra kaczki zacznie się rumienić, zmniejsz temperaturę do 180 C i piec jeszcze przez ok. 1,5 godziny, polewając od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem. Do powstającego pod kaczką sosu możesz dodać białe wino lub świeży sok pomarańczowy, by podkreślić jej smak.
  • Upieczoną kaczkę podawaj po wyciągnięciu wykałaczek.
Zainspiruj nas

Komentarze (27)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

dobry przepis, polecam!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Bardzo fajny przepis! ! Ja miałałam farsz z jabłek I cebulki-rewelka; )

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          moje doswiadczenie z kaczka.Pieczenie to nic ale podzielic kaczke upieczona to porazka.Kluski sie rozgotowuja kapusta czerwona sie przypala a ja walcze z ta kaczka .Kuchnia wyglada jak pobojowisko a rodzinka czeka zniecierpliwiona przy stole..Teraz juz wiem o wiele praktyczniej jest pokroic surowa kaczke, a czesci takie jak skrzydla szyja od razu zamrozic... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              bardzo mi się spodobał przepis. Dziękuję i pozdrawiam

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Dziś robiłam pierwszy raz w życiu kaczkę i to właśnie z tego przepisu. Jedynie, to natarłam kaczuszkę przyprawami ( sól, pieprz i dużo majeranku ) i zostawiłam w lodówce na noc. PYCHA, PYCHA, PYCHA !!! Chrupiąca skórka i delikatne mięso. Super. Mój mąż jest zachwycony, co cieszy mnie niezmiernie :) Dziękuję za przepis i oczywiście... rozwiń

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Przepis wygląda obiecująco już próbowałam podobne ale ten też chętnie przetestuję. A specjalistom od krytyki chcę zasugerować aby wyszli ze świata żarełka w proszku wtedy nawet kaczka i kwas z jabłka nie będą im straszne ;).

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Super przepis, kaczusia dobra, smaczna skrórka chrypiąca mięsko delikatne, mój farsz jabłka i czerwona cebula, i dolałem wina po godzinie, nie no mistrzostwo, polecam ten przepis

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Jak można pokazywać do pieczenia taką nie oprawioną kaczkę. Fuj, jak się chce kogoś uczyć to trzeba to robić jak należy. Nie podałabym takiej kaczki na stół.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                  Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                  Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                  Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

                                  Orzechowy gangster z Bronxu

                                  Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                  Champion cyklistów Przepis 15

                                  Champion cyklistów

                                  Niebanalna szarlotka

                                  Atletyczny kurczak Przepis 20

                                  Atletyczny kurczak

                                  Pomysł na lekkie drugie danie

                                  Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                  Grillowany ser halloumi

                                  Najlepszy podany z figami i orzechami

                                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                  Efektowne i proste danie

                                  Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                                  Kanapki ze smażoną makrelą

                                  Idealne na śniadanie lub kolację

                                  Kaczka pływaczka Przepis 30

                                  Kaczka pływaczka

                                  Kaczka i ziemniaki na słodko

                                  tvnpix