zamknij

Pieczona kaczka

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kaczka dziwaczka na twoim stole
Ugotowałem to!110
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
27komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pieczona kaczka
Autor: StockFood/AgencjaFree Pieczona kaczka

Składniki

  • 1 kaczka (ok. 2,5 kg)
  • na nadzienie pomarańcze, jabłka, cebula
  • 50 ml roztopione masło
  • do smaku sól i pieprz
0
84

Sposób przygotowania:

  • Umyj kaczkę i osusz ją. Usuń nadmiar tłuszczu z jej wnętrza, a następnie ostrym nożem odkrój skrzydła i połam je w stawach na mniejsze kawałki. Możesz je wykorzystać do sosu lub bulionu. Umieść kaczkę na blasze razem z połamanymi skrzydłami.
  • Napełnij wnętrze dowolnymi składnikami np. obranymi cząstkami pomarańczy, pokrojoną cebulą lub jabłkiem. Oprósz solą i pieprzem szczególnie od środka. Następnie zepnij otwór kaczki wykałaczkami, by nadzienie nie wypadło podczas pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 C. Posmaruj mięso roztopionym masłem i wstaw do piekarnika. Po upływie 1 godziny, gdy skóra kaczki zacznie się rumienić, zmniejsz temperaturę do 180 C i piec jeszcze przez ok. 1,5 godziny, polewając od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem. Do powstającego pod kaczką sosu możesz dodać białe wino lub świeży sok pomarańczowy, by podkreślić jej smak.
  • Upieczoną kaczkę podawaj po wyciągnięciu wykałaczek.
Zainspiruj nas

Komentarze (27)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

dobry przepis, polecam!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Bardzo fajny przepis! ! Ja miałałam farsz z jabłek I cebulki-rewelka; )

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          moje doswiadczenie z kaczka.Pieczenie to nic ale podzielic kaczke upieczona to porazka.Kluski sie rozgotowuja kapusta czerwona sie przypala a ja walcze z ta kaczka .Kuchnia wyglada jak pobojowisko a rodzinka czeka zniecierpliwiona przy stole..Teraz juz wiem o wiele praktyczniej jest pokroic surowa kaczke, a czesci takie jak skrzydla szyja od razu zamrozic... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              bardzo mi się spodobał przepis. Dziękuję i pozdrawiam

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Dziś robiłam pierwszy raz w życiu kaczkę i to właśnie z tego przepisu. Jedynie, to natarłam kaczuszkę przyprawami ( sól, pieprz i dużo majeranku ) i zostawiłam w lodówce na noc. PYCHA, PYCHA, PYCHA !!! Chrupiąca skórka i delikatne mięso. Super. Mój mąż jest zachwycony, co cieszy mnie niezmiernie :) Dziękuję za przepis i oczywiście... rozwiń

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Przepis wygląda obiecująco już próbowałam podobne ale ten też chętnie przetestuję. A specjalistom od krytyki chcę zasugerować aby wyszli ze świata żarełka w proszku wtedy nawet kaczka i kwas z jabłka nie będą im straszne ;).

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Super przepis, kaczusia dobra, smaczna skrórka chrypiąca mięsko delikatne, mój farsz jabłka i czerwona cebula, i dolałem wina po godzinie, nie no mistrzostwo, polecam ten przepis

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Jak można pokazywać do pieczenia taką nie oprawioną kaczkę. Fuj, jak się chce kogoś uczyć to trzeba to robić jak należy. Nie podałabym takiej kaczki na stół.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                                  Chrupiące płatki owsiane

                                  Pyszne i proste śniadanie

                                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                  Przepis 21

                                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                  Klasyka na twoim stole

                                  Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                  Kolorowa samba warzywna

                                  Zdrowe i pyszne danie

                                  Wiśniowy drift Przepis 102

                                  Wiśniowy drift

                                  Sernik z sosem wiśniowym

                                  Zupa tajska Kasi Klich
                                  Przepis 14

                                  Zupa tajska Kasi Klich

                                  Ogień w gardle!

                                  Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                  Corpus delicti końca lata

                                  Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                  Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                  Przepis 66

                                  Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                  Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                  Szaszłyki wyborne Przepis 58

                                  Szaszłyki wyborne

                                  Nie tylko na sezon grillowy

                                  tvnpix