zamknij

Pieczona pierś z kaczki

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kaczka w 30 minut
Ugotowałem to!33
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
14komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pieczona pierś z kaczki
Autor: StockFood/AgencjaFree Pieczona pierś z kaczki

Składniki

  • 4 piersi kaczki, po ok.200g
  •  sól i świeżo zmielony pieprz
0
30

 

Sposób przygotowania:

  • Piersi umyj, osusz papierowym ręcznikiem oraz usuń pióra jeśli to konieczne.
  • Ostrym nożem natnij skórę w kilku miejscach.
  • Rozgrzej teflonową patelnię i ułóż piersi skórą do dołu. Smaż ok. 8 minut, aż skórka zacznie się rumienić, następnie przewróć na drugą stronę i pozostaw na ogniu jeszcze przez 5 minut.
  • Smaż polewając kaczkę wytapiającym się tłuszczem.
  • Usmażone piersi zawiń w folię aluminiową i odstaw na 10 minut.
  • Następnie rozwiń i wrzuć ponownie na patelnię układając skórą do dołu, na ok. 1 minutę aż skórka będzie chrupiąca.
  • Oprósz piersi solą, pieprzem a następnie pokrój w plastry i podawaj.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (14)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

super dokładny prosty sposób i smaczny do tego surówka mniam mniam :-)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      super proste i super smaczne!!!
      polecam

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Czy ktoś odróżnia smażenie od pieczenia? to nie jest pieczona pierś, tylko smażona .....

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Genialny prosty przepis!!! Bardzo polecam!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  a czy mozna w ktoryms z etapow dodac pomarancze?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      W opisanym sposobie przyrządzenia tegoż przepisu zakradł się błąd. Otóż ważne jest aby pierś ułożyć skórą do dołu na patelni jeszcze przed jej rozgrzaniem o czym autor słowa pisanego nie ujął w tekście.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          ale widać na filmie, że właśnie tak trzeba

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              mówi o tym

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  dziwne ja wyraźnie słyszałam jak mówi że kładziemy kaczkę na zimnej patelni :)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Ale w opisie pisze źle : "Rozgrzej teflonową patelnię i ułóż piersi skórą do dołu."

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Bardzo dobra. Robiłam. Trzeba tylko uważać by pierś nie była za gruba, bo będzie surowa w środku.

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              Ale to jest przepis na smażone a nie pieczone piersi z kaczki !

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość
                                                  • ~Gość:
                                                  • Ale to jest przepis na smażone a nie pieczone piersi z kaczki !
                                                  • rozwiń

                                                  nie czepiaj sie, wazne ze wychodzi zajebiscie smaczna ;p

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      Pomoc | Zasady forum
                                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                      Zobacz również

                                                      tvnpix