zamknij

Pieczona pierś z kaczki

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kaczka w 30 minut
Ugotowałem to!33
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
32komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pieczona pierś z kaczki
Autor: StockFood/AgencjaFree Pieczona pierś z kaczki

Składniki

  • 4 piersi kaczki, po ok.200g
  •  sól i świeżo zmielony pieprz
0
30

 

Sposób przygotowania:

  • Piersi umyj, osusz papierowym ręcznikiem oraz usuń pióra jeśli to konieczne.
  • Ostrym nożem natnij skórę w kilku miejscach.
  • Rozgrzej teflonową patelnię i ułóż piersi skórą do dołu. Smaż ok. 8 minut, aż skórka zacznie się rumienić, następnie przewróć na drugą stronę i pozostaw na ogniu jeszcze przez 5 minut.
  • Smaż polewając kaczkę wytapiającym się tłuszczem.
  • Usmażone piersi zawiń w folię aluminiową i odstaw na 10 minut.
  • Następnie rozwiń i wrzuć ponownie na patelnię układając skórą do dołu, na ok. 1 minutę aż skórka będzie chrupiąca.
  • Oprósz piersi solą, pieprzem a następnie pokrój w plastry i podawaj.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (32)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Robiłam pierś z kaczki 3 razy ale wyszła mi tylko za pierwszym razem ;)
Może tym razem się uda, spróbuję. Ostatnio jadłam bardzo dobrą w Gdańsku w Szafarni 10 no ale już po wakacjach, więc tym razem skorzystam z przepisu :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Kaczka wyszła super.Ale jest rozbieżność między przepisem a filmem. Film mówi o pieczeniu piersi od zimnej patelni, przepis od rozgrzanej :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Kaczka wyszła świetnie, miękka, różowa w środku.Podałam z pieczonym jabłkiem z borówkami.Było pysznie. Dziękuję za przepis.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              GENIALNA !!!!!!!!!!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Zrobiłam kaczkę i smakowała. Polecam ten przepis.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Ja dopiero będę się zabierać ,zobaczymy jak wyjdzie

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Bardzo dobry przepis. Kaczka jest miękka, w sam raz wilgotna. Zmodyfikowałam przyprawy dodając trochę przyprawy meksykańskiej i rozmarynu. Więc wyszła pyszna pierś z kaczki meksykańsko-myśliwska. polecam,pycha.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Świetny przepis, świetna pierś z kaczki. Robiłem po raz pierwszy i wyszło. Dziękuję!

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  wyszła gumowata

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Więcej komentarzy - rozwiń
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                      Zobacz również

                                      Chleb orzechowy Przepis 112

                                      Chleb orzechowy

                                      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                                      Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                      Grillowany ser halloumi

                                      Najlepszy podany z figami i orzechami

                                      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                                      Chleb z płatkami owsianymi

                                      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                      Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                      Wiśniowy drift Przepis 102

                                      Wiśniowy drift

                                      Sernik z sosem wiśniowym

                                      Tatar ze śledzia
                                      Przepis 13

                                      Tatar ze śledzia

                                      Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                      Bruschetta z fasolą
                                      Przepis 12

                                      Bruschetta z fasolą

                                      Specjalność Włochów na przystawkę

                                      tvnpix