zamknij

Pieczona pierś z kaczki

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kaczka w 30 minut
Ugotowałem to!33
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
31komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pieczona pierś z kaczki
Autor: StockFood/AgencjaFree Pieczona pierś z kaczki

Składniki

  • 4 piersi kaczki, po ok.200g
  •  sól i świeżo zmielony pieprz
0
30

 

Sposób przygotowania:

  • Piersi umyj, osusz papierowym ręcznikiem oraz usuń pióra jeśli to konieczne.
  • Ostrym nożem natnij skórę w kilku miejscach.
  • Rozgrzej teflonową patelnię i ułóż piersi skórą do dołu. Smaż ok. 8 minut, aż skórka zacznie się rumienić, następnie przewróć na drugą stronę i pozostaw na ogniu jeszcze przez 5 minut.
  • Smaż polewając kaczkę wytapiającym się tłuszczem.
  • Usmażone piersi zawiń w folię aluminiową i odstaw na 10 minut.
  • Następnie rozwiń i wrzuć ponownie na patelnię układając skórą do dołu, na ok. 1 minutę aż skórka będzie chrupiąca.
  • Oprósz piersi solą, pieprzem a następnie pokrój w plastry i podawaj.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (31)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Robiłam pierś z kaczki 3 razy ale wyszła mi tylko za pierwszym razem ;)
Może tym razem się uda, spróbuję. Ostatnio jadłam bardzo dobrą w Gdańsku w Szafarni 10 no ale już po wakacjach, więc tym razem skorzystam z przepisu :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Kaczka wyszła super.Ale jest rozbieżność między przepisem a filmem. Film mówi o pieczeniu piersi od zimnej patelni, przepis od rozgrzanej :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Kaczka wyszła świetnie, miękka, różowa w środku.Podałam z pieczonym jabłkiem z borówkami.Było pysznie. Dziękuję za przepis.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              GENIALNA !!!!!!!!!!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Zrobiłam kaczkę i smakowała. Polecam ten przepis.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Ja dopiero będę się zabierać ,zobaczymy jak wyjdzie

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Bardzo dobry przepis. Kaczka jest miękka, w sam raz wilgotna. Zmodyfikowałam przyprawy dodając trochę przyprawy meksykańskiej i rozmarynu. Więc wyszła pyszna pierś z kaczki meksykańsko-myśliwska. polecam,pycha.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Świetny przepis, świetna pierś z kaczki. Robiłem po raz pierwszy i wyszło. Dziękuję!

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  wyszła gumowata

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      wygląda to na smażoną pierś z kaczki, a nie pieczoną jak w tytule

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          super pzepis. wyszlo dokladnie jak na filmie.

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                                              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                                              Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                                              Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                              Kotleciki z brzoskwiniami

                                              Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                              Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                              Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                              Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                              Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                              Przysmak młodości Przepis 137

                                              Przysmak młodości

                                              Kanapka idealna!

                                              Szaszłyki wyborne Przepis 58

                                              Szaszłyki wyborne

                                              Nie tylko na sezon grillowy

                                              Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                              Knedle ze śliwkami

                                              Przepis na słodki obiad

                                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                              Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                              tvnpix