zamknij

Pieczona polędwica z dorsza z salsą z pomidorów i imbiru

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Paweł  Oszczyk
Autor przepisu:
Dorsz z szynką parmeńską? Wypróbuj to smakowite połączenie!
Ugotowałem to!22
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pieczona polędwica z dorsza z salsą z pomidorów i imbiru
Autor: 3tv/kulinarni.pl Paweł Oszczyk przyrządza dorsza

Składniki

  • 4 kawałki polędwicy z dorsza bez skóry (120 g każdy)
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej w plastrach
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 1 szalotka pokrojona w kostkę
  • 300 g pomidorków cherry
  • 1 mały ząbek czosnku pokrojony w płatki
  • szczypta wędzonej papryki
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 30 ml oliwy z pestek awokado z limonką
  • łyżeczka masła
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • kawałek świeżego imbiru
  • do smaku sól i pieprz
0
28

Sposób przygotowania:

  • Polędwicę z dorsza posyp solą i pieprzem. Z jednej strony dodatkowo wędzoną papryką. Smaż od strony papryki na bardzo gorącej patelni na niewielkiej ilości oliwy.
  • Patelnię wraz z rybą włóż do pieca o temp 60 C na 6 - 8 minut.
  • Pomidorki zblanszuj, obierz ze skórki i pokrój na połówki. Na oliwie zeszklij szalotkę, dodaj czosnek i pomidorki. Duś ok. 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dodaj świeżo tarty imbir, porwane plastry szynki parmeńskiej oraz listki kolendry. Aby wzbogacić smak, można dodać liście cytrynowe lub trawę cytrynową.
  • Na głęboki, ciepły talerz wyłóż salsę, a na niej liście szpinaku macerowane na maśle oraz pieczonego dorsza spieczoną skórką do góry. Udekoruj świeżą kolendrą. Rant talerza obsyp wędzoną papryką.

 


Za przepis na dorsza dziękujemy Pawłowi Oszczykowi, szefowi kuchni restauracji La Rotisserie w Hotelu Mamaison Le Regina w Warszawie.

Zobacz, jak Paweł Oszczyk filetuje turbota >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Z czym podawać tę rybę?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      salsa pyszna..calosc to nowy pyszny pomysł na rybe.dzieki za inspiracje:)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Jestem pod wrażeniem...czekam na więcej przepisów pana Pawła

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              wyglada smakowicie i widac ze pan zna sie na rzeczy,od razu rzuca sie w oczy niebieska deska do ryb,a nie tak jak u niektorych powiedzmy kucharzy drewniana ,poza tym prezentacje oceniam na 10 z duzym plusem podoba mi sie dookola talerza wysypanie i na gore ta cebulka,musze w domu sprobowac.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Taaa, od razu rzuca się to, że położył na niej białą serwetkę i talerz, a wcześniej kroił na niej rybę

                  Ale przepis bardzo fajny.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Śledzie Kasi Klich
                      Przepis 34

                      Śledzie Kasi Klich

                      Śledź o korzennym posmaku

                      Champion cyklistów Przepis 15

                      Champion cyklistów

                      Niebanalna szarlotka

                      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                      Pomidorki z karmelem i lodami

                      Deserowa wersja pomidora

                      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                      Efektowne i proste danie

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich
                      Przepis 66

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich

                      Wytworna wersja pospolitego warzywa

                      Zupa tajska Kasi Klich
                      Przepis 14

                      Zupa tajska Kasi Klich

                      Ogień w gardle!

                      Puszyste ego Przepis 14

                      Puszyste ego

                      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                      Chleb z płatkami owsianymi

                      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                      tvnpix