zamknij

Pieczona polędwica z dorsza z salsą z pomidorów i imbiru

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Paweł  Oszczyk
Autor przepisu:
Dorsz z szynką parmeńską? Wypróbuj to smakowite połączenie!
Ugotowałem to!22
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pieczona polędwica z dorsza z salsą z pomidorów i imbiru
Autor: 3tv/kulinarni.pl Paweł Oszczyk przyrządza dorsza

Składniki

  • 4 kawałki polędwicy z dorsza bez skóry (120 g każdy)
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej w plastrach
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku
  • 1 szalotka pokrojona w kostkę
  • 300 g pomidorków cherry
  • 1 mały ząbek czosnku pokrojony w płatki
  • szczypta wędzonej papryki
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 30 ml oliwy z pestek awokado z limonką
  • łyżeczka masła
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • kawałek świeżego imbiru
  • do smaku sól i pieprz
0
28

Sposób przygotowania:

  • Polędwicę z dorsza posyp solą i pieprzem. Z jednej strony dodatkowo wędzoną papryką. Smaż od strony papryki na bardzo gorącej patelni na niewielkiej ilości oliwy.
  • Patelnię wraz z rybą włóż do pieca o temp 60 C na 6 - 8 minut.
  • Pomidorki zblanszuj, obierz ze skórki i pokrój na połówki. Na oliwie zeszklij szalotkę, dodaj czosnek i pomidorki. Duś ok. 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dodaj świeżo tarty imbir, porwane plastry szynki parmeńskiej oraz listki kolendry. Aby wzbogacić smak, można dodać liście cytrynowe lub trawę cytrynową.
  • Na głęboki, ciepły talerz wyłóż salsę, a na niej liście szpinaku macerowane na maśle oraz pieczonego dorsza spieczoną skórką do góry. Udekoruj świeżą kolendrą. Rant talerza obsyp wędzoną papryką.

 


Za przepis na dorsza dziękujemy Pawłowi Oszczykowi, szefowi kuchni restauracji La Rotisserie w Hotelu Mamaison Le Regina w Warszawie.

Zobacz, jak Paweł Oszczyk filetuje turbota >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

salsa pyszna..calosc to nowy pyszny pomysł na rybe.dzieki za inspiracje:)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Jestem pod wrażeniem...czekam na więcej przepisów pana Pawła

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          wyglada smakowicie i widac ze pan zna sie na rzeczy,od razu rzuca sie w oczy niebieska deska do ryb,a nie tak jak u niektorych powiedzmy kucharzy drewniana ,poza tym prezentacje oceniam na 10 z duzym plusem podoba mi sie dookola talerza wysypanie i na gore ta cebulka,musze w domu sprobowac.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Taaa, od razu rzuca się to, że położył na niej białą serwetkę i talerz, a wcześniej kroił na niej rybę

              Ale przepis bardzo fajny.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  tvnpix