zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pieczone gruszki z niebieskim serem pleśniowym podane z sosem malinowym

Przepis konkursowy

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Moje Kulinarne Rozterki
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: moje-kulinarne-rozterki.blogspot.comPieczone gruszki z niebieskim serem pleśniowym podane z sosem malinowym

Składniki

  • 4 twarde gruszki
  • łyżka masła
  • 35ml białego octu balsamicznego
  • 50ml białego wytawnego wina
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 100g malin
  • szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 50ml rumu
  • szklanka mleka
  • sok z jednej cytryny
  • opakowanie sera Castello z niebieską pleśnią
  • czubata łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki posiekanych pistacji
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 50g wątróbki dorbiowej oczyszczonej
  • sól, pieprz do smaku
0
9

Sposób przygotowania:

  • Gruszki dokładnie myjemy, a następnie odcinamy dość duży plasterek gruszki. Uważajmy jednak, żeby nie uciąć ogonka, gruszki będą ładniej się prezentować, jeśli go zachowamy. Łyżeczką wydrążamy miąższ gruszki, tak, żeby jej przypadkiem nie uszkodzić. Środek skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Oczyszczoną wątróbkę drobiową namaczamy przez 40-60minut w mleku.
  • Odsączamy wątróbkę z mleka i dokładnie osuszamy, inaczej podczas smażenia będzie pryskać.
  • Wątróbkę obsmażamy na maśle na rumiany kolor, przez ok. 5-7 minut.
  • Kiedy wątróbka trochę przestygnie kroimy ją w bardzo cienkie paseczki.
  • Na spód wydrążonej gruszki układamy pokruszony ser, paseczki wątróbki, namoczoną w rumie żurawinę, pokruszone orzechy włoskie, znowu pokruszony ser, a wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami oraz orzechami laskowymi.
  • Gruszki układamy w żaroodpornym naczyniu i podlewamy szklanką czerwonego wina.
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 40-50minut, w zależności od twardości gruszek.
  • Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki cukru, mieszamy aż utworzy się złocisty karmel. Następnie dodajemy maliny. Obtaczamy dokładnie w rozpuszczonym karmelu, po czym dodajemy biały ocet balsamiczny oraz wino.
  • Gotujemy na dość dużym ogniu, aż intensywny zapach alkoholu zacznie słabnąć, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy aż maliny całkowicie się rozpadną.
  • Sos miksujemy za pomącą blendera, przecieramy przez sito i na parę minut ponownie stawiamy na gaz. Dodajemy łyżkę masła, aby sos był bardziej aksamitny. Podajemy do gruszek całkowicie wystudzony.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
proice

pozwolę sobie zrobić ten przepis gdyż połączenie idealnie trafiają w to co lubię gotowac i jeść :) bardzo udany przepis - pozdrawiam Paweł Ł.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      jest mi niezmiernie miło, tym bardziej, że na Waszym blogu sama znalazłam wiele fantastycznych inspiracji :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Kaczka pływaczka Przepis 30

          Kaczka pływaczka

          Kaczka i ziemniaki na słodko

          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

          Kolorowa samba warzywna

          Zdrowe i pyszne danie

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          tvnpix