zamknij

Pieczony udziec jagnięcy

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | jagnięcina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Soczyste mięso idealne na domową ucztę
Ugotowałem to!24
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pieczony udziec jagnięcy
Autor: StockFood/AgencjaFree Pieczony udziec jagnięcy

Składniki

  • 2,5 kg udźca z jagnięciny
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • 1 pęczek mieszanki świeżych ziół (majeranku, rozmarynu i bazylii)
  • 1/2 l wody lub wina
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
0
18

Sposób przygotowania:

  • Obierz czosnek i posiekaj na mniejsze kawałki.
  • Natnij udziec w kilku miejscach niezbyt głęboko i umieść w każdym otworze po kawałku czosnku.
  • Przełóż udziec na głęboką blachę posmarowaną oliwą, a następnie oprósz solą i pierzem z obu stron.
  • Umyj zioła, osusz i oberwij listki. Następnie posiekaj drobno i wetrzyj w mięso. Obierz marchew, seler i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Cebule obierz i pokrój w ćwiartki. Przełóż pokrojone warzywa na blachę, zakryj całość folią spożywczą i odstaw na co najmniej 1 godzinę.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 C, zdejmij folię z blachy i piecz przez minimum 1,5 godziny. Po upływie 30 minut od rozpoczęcia pieczenia wlej na dno blachy pół litra wody lub wina.
  • Piecz udziec, polewając go od czasu do czasu powstającym pod nim sosem. Upieczony udziec wyjmij z piekarnika. Jeśli pieczesz mięso z wyprzedzeniem, możesz zawinąć je w folię aluminiową, zanim ostygnie.
  • Przed podaniem pokrój udziec w plastry i podawaj z dodatkiem pieczonych warzyw i sosu powstałego podczas pieczenia.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pycha
PIECZONY UDZIEC JAGNIĘCIA - składniki:
1 udziec (najlepiej mały - do 2 kg)
marynata 1: 1-2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżka oleju (najlepiej arachidowy)
2 łyżeczki miodu
4-5 zmiażdżonych ząbków czosnku
marynata 2: 1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
4-5... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Babka ziemniaczana Przepis 27115

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      tvnpix