zamknij

Pieczony udziec jagnięcy

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | jagnięcina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Soczyste mięso idealne na domową ucztę
Ugotowałem to!24
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pieczony udziec jagnięcy
Autor: StockFood/AgencjaFree Pieczony udziec jagnięcy

Składniki

  • 2,5 kg udźca z jagnięciny
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • 1 pęczek mieszanki świeżych ziół (majeranku, rozmarynu i bazylii)
  • 1/2 l wody lub wina
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
0
18

Sposób przygotowania:

  • Obierz czosnek i posiekaj na mniejsze kawałki.
  • Natnij udziec w kilku miejscach niezbyt głęboko i umieść w każdym otworze po kawałku czosnku.
  • Przełóż udziec na głęboką blachę posmarowaną oliwą, a następnie oprósz solą i pierzem z obu stron.
  • Umyj zioła, osusz i oberwij listki. Następnie posiekaj drobno i wetrzyj w mięso. Obierz marchew, seler i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Cebule obierz i pokrój w ćwiartki. Przełóż pokrojone warzywa na blachę, zakryj całość folią spożywczą i odstaw na co najmniej 1 godzinę.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 C, zdejmij folię z blachy i piecz przez minimum 1,5 godziny. Po upływie 30 minut od rozpoczęcia pieczenia wlej na dno blachy pół litra wody lub wina.
  • Piecz udziec, polewając go od czasu do czasu powstającym pod nim sosem. Upieczony udziec wyjmij z piekarnika. Jeśli pieczesz mięso z wyprzedzeniem, możesz zawinąć je w folię aluminiową, zanim ostygnie.
  • Przed podaniem pokrój udziec w plastry i podawaj z dodatkiem pieczonych warzyw i sosu powstałego podczas pieczenia.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pycha
PIECZONY UDZIEC JAGNIĘCIA - składniki:
1 udziec (najlepiej mały - do 2 kg)
marynata 1: 1-2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku pomarańczowego
1 łyżka oleju (najlepiej arachidowy)
2 łyżeczki miodu
4-5 zmiażdżonych ząbków czosnku
marynata 2: 1-2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
4-5... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      tvnpix