zamknij

Piernik świąteczny Magdy Gessler

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Magda Gessler
Autor przepisu:
Szybki przepis na tradycyjne ciasto
Ugotowałem to!208
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
72komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East NewsŚwiąteczny piernik Magdy Gessler

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka miodu
  • 1/2 kostki margaryny
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 szklanka cukru
0
141

Sposób przygotowania:

  • Roztop margarynę z cukrem, miodem i przyprawą do piernika.
  • Potem wlej śmietanę i zagotuj.
  • Gdy całkowicie ostygnie, dodaj żółtka, mąkę, sodę i cynamon, a na końcu pianę z białek.
  • Wylej ciasto na prostokątną blachę i piecz około godziny.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (72)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

w jakiej temperaturze piec ten piernik

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Najlepszy piernik jaki do tej pory piekłam, wręcz
      wyśmienity

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Witam, ja dałam zamiast margaryny masło, 2/3 szkl. cukru i 1,5 szkl. miodu a przyprawę do pierników utarłam w moździerzu ( 1szt ziele angielskie, 5szt pieprzu czarnego, laskę cynamon, 8 szt goździków, płatek anyżu ), dodałam również kakao i dużą śmietanę 12-kę. Musze przyznać, że już 3 razy go piekłam jest pyszny, polecam. Ps.... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Co wchodzi w sklad przyyprawy do piernika ( gotowej) jesli do takowej nie ma sie dostepu .

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Przepyszne, pierwsza raz pieklam I wyszlo niesamowicie.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      to ja już do świąt z nim nie zdążę :(

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          barbara_winnicka

                          Margaryna w porządnej polskiej kuchni?! Nie do wiary!

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Czytalam w komentarzach o powidlach sliwkowych. Maja byc wmieszane do ciasta czy tylko do przekladania dwoch warstw?

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Wyszedł dobry ,polecam.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Chętnie bym upiekł ten piernik ale jest mały problem, bo nie wiem jaka ma być ta śmietana 12%,18%,30% czy 36%, jaka margaryna, Palma czy Kasia i jaki miód. Żeby zrobisz dobry piernik to chciałbym mieć pewność co i jak. Dziękuję... Tadeusz Cieśla z Siemianowic Śląskich.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          haahah serio Pan mowi ? daje pan co pan chce, miod jaki chce, margaryna tez nie ma znaczenia... a swietana no zalezy jaka pan woli tlusta czy mniej

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Puszyste ego Przepis 13

                                              Puszyste ego

                                              Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                              Atletyczny kurczak Przepis 20

                                              Atletyczny kurczak

                                              Pomysł na lekkie drugie danie

                                              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                              Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                              Przysmak młodości Przepis 137

                                              Przysmak młodości

                                              Kanapka idealna!

                                              Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                              Gulasz z kopytkami

                                              Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                              Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                              Corpus delicti końca lata

                                              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                              Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                              Sałatka z marynowanymi grzybami

                                              Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                              Śledzie Kasi Klich
                                              Przepis 34

                                              Śledzie Kasi Klich

                                              Śledź o korzennym posmaku

                                              tvnpix