zamknij

Piernik świąteczny Magdy Gessler

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Magda Gessler
Autor przepisu:
Szybki przepis na tradycyjne ciasto
Ugotowałem to!208
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
83komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East NewsŚwiąteczny piernik Magdy Gessler

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka miodu
  • 1/2 kostki margaryny
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 szklanka cukru
0
141

Sposób przygotowania:

  • Roztop margarynę z cukrem, miodem i przyprawą do piernika.
  • Potem wlej śmietanę i zagotuj.
  • Gdy całkowicie ostygnie, dodaj żółtka, mąkę, sodę i cynamon, a na końcu pianę z białek.
  • Wylej ciasto na prostokątną blachę i piecz około godziny.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (83)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

"Potem wlej śmietanę i zagotuj". Zagotować ukwaszoną śmietanę? Przecież zrobi się z niej twarożek, ale może tak ma być. Proszę o odpowiedź.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Pierniczek jest mięciusieńki i pachnący. Bez problemu można do niego władać orzechy i rodzyneczki. Margaryna jest potrzebna do lepszego smaku! ten piernik nie wymaga amoniaku.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          jest bardzo dobry! piecze się go łatwo i niedługo, starczy na 2-3 dni przed Wigilią, można go wypiec w temperaturze 180 stopni. śmietankę trzeba po prostu 30 %.
          A wypiekać wystarczy go przez 1 godz. budżet nie przekracza 30 zł. gdy tylko pojawił się u mnie na stole, wszyscy go zjedli z prędkością światła :-). naprawdę polecam... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              margaryna????????????

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  A czy do tego piernika mogę dodać orzechów/rodzynek ?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      oczywiście że tak! od wyboru do koloru!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Jest pyszny, szybki do zrobienia.Polecam

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Do piernika dodàje sie amoniak!!

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  w jakiej temperaturze piec ten piernik

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      pokojowej :)

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Harira by Joseph Seeletso
                                          Przepis 61

                                          Harira by Joseph Seeletso

                                          Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                          Deser z mrożonych truskawek

                                          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                          Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                          Puszyste ego Przepis 14

                                          Puszyste ego

                                          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                                          Kanapki ze smażoną makrelą

                                          Idealne na śniadanie lub kolację

                                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                          Szaszłyki wyborne Przepis 59

                                          Szaszłyki wyborne

                                          Nie tylko na sezon grillowy

                                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                          tvnpix