zamknij

Piernik świąteczny Magdy Gessler

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Magda Gessler
Autor przepisu:
Szybki przepis na tradycyjne ciasto
Ugotowałem to!208
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
82komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East NewsŚwiąteczny piernik Magdy Gessler

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka miodu
  • 1/2 kostki margaryny
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 szklanka cukru
0
141

Sposób przygotowania:

  • Roztop margarynę z cukrem, miodem i przyprawą do piernika.
  • Potem wlej śmietanę i zagotuj.
  • Gdy całkowicie ostygnie, dodaj żółtka, mąkę, sodę i cynamon, a na końcu pianę z białek.
  • Wylej ciasto na prostokątną blachę i piecz około godziny.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (82)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

"Potem wlej śmietanę i zagotuj". Zagotować ukwaszoną śmietanę? Przecież zrobi się z niej twarożek, ale może tak ma być. Proszę o odpowiedź.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Pierniczek jest mięciusieńki i pachnący. Bez problemu można do niego władać orzechy i rodzyneczki. Margaryna jest potrzebna do lepszego smaku! ten piernik nie wymaga amoniaku.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          jest bardzo dobry! piecze się go łatwo i niedługo, starczy na 2-3 dni przed Wigilią, można go wypiec w temperaturze 180 stopni. śmietankę trzeba po prostu 30 %.
          A wypiekać wystarczy go przez 1 godz. budżet nie przekracza 30 zł. gdy tylko pojawił się u mnie na stole, wszyscy go zjedli z prędkością światła :-). naprawdę polecam... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              margaryna????????????

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  A czy do tego piernika mogę dodać orzechów/rodzynek ?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      oczywiście że tak! od wyboru do koloru!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Jest pyszny, szybki do zrobienia.Polecam

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Do piernika dodàje sie amoniak!!

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  w jakiej temperaturze piec ten piernik

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Więcej komentarzy - rozwiń
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                      Zobacz również

                                      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                      Kotlety mielone na ostro

                                      Nowa wersja znanego dania

                                      Puszyste ego Przepis 14

                                      Puszyste ego

                                      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                      Champion cyklistów Przepis 15

                                      Champion cyklistów

                                      Niebanalna szarlotka

                                      Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                      Gulasz z kopytkami

                                      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 21

                                      Bifeki faszerowane serem feta

                                      Kotlety po grecku

                                      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                      Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                      Atletyczny kurczak Przepis 20

                                      Atletyczny kurczak

                                      Pomysł na lekkie drugie danie

                                      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                      Przepis 21

                                      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                      Klasyka na twoim stole

                                      tvnpix