zamknij

Pierogi ruskie Piotra Kucharskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Uwielbiane przez wszystkich!
Ugotowałem to!129
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
87komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaPierogi Ruskie Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g tłustego twarogu
  • 2 cebule
  • do smażenia olej
  • do smaku sól i pieprz
  • 550 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml gorącej wody
  • do podsmażenia masło
0
100

Sposób przygotowania:

Farsz:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Przepuść przez praskę. Delikatnie wymieszaj z pokruszonym twarogiem.  Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na patelni. Dodaj do farszu. Przypraw całość do smaku solą i pieprzem. Nie mieszaj zbyt długo, aby ser nie połączył się za bardzo z ziemniakami.

Ciasto:

Mąkę wsyp do miski. Ostrożnie wlewaj wodę i mieszaj widelcem. Dodaj olej i wyrób ciasto rękami na gładką i elastyczną masę. Włóż ciasto w foliowy woreczek i odstaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wycinaj okręgi, na każdy nałóż farsz i zlepiaj pierogi. Pierogi ugotuj w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Następnie podsmaż na patelni z odrobiną masła.

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi?

Piotr Kucharski robi ciasto na pierogi
Autor: kulinarni.pl/3tv Piotr Kucharski robi ciasto na pierogi

Zainspiruj nas

Komentarze (87)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Super przepis polecam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      robie dzis wieczorem !!! mam nadzieje ze tez sie uda!!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          ciasto jest GENIALNE!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              dobre sa te pierogi co nie kto sie z emną zgodzi ?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Ja miele ziemniaki razem z twarogiem i też są pyszne

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Przepis cudowny! Te pierogi są bezkonkurencyjne!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          pierogi genialne. robiłam pierwszy raz i są super.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Swietny przepis ciasto wyszlo idealne:)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Nie wiem kto pisze te komentarze, ale proporcje sa maksymalnie zrypane.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Akurat proporcje są ok. np. twarogu TŁUSTEGO musi być 50% kartofli ZÓŁTYCH, cebula 20% tej sumy.
                                      Inna sprawa, że kucharz chodził do genialnej szkoły, bo z ciasta wycina okręgi :) czyli pieroga nie ulepi...

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                                          Burgery z musztardą i boczkiem

                                          W klimacie amerykańskiego baru

                                          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                          Kopytka Piotra Kucharskiego

                                          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                                          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                                          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                                          Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                          Grillowany ser halloumi

                                          Najlepszy podany z figami i orzechami

                                          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                                          Kanapki ze smażoną makrelą

                                          Idealne na śniadanie lub kolację

                                          Atletyczny kurczak Przepis 20

                                          Atletyczny kurczak

                                          Pomysł na lekkie drugie danie

                                          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                                          Chleb z płatkami owsianymi

                                          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                          Bruschetta z fasolą
                                          Przepis 12

                                          Bruschetta z fasolą

                                          Specjalność Włochów na przystawkę

                                          tvnpix