zamknij

Pierogi ruskie Piotra Kucharskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Uwielbiane przez wszystkich!
Ugotowałem to!129
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
74komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaPierogi Ruskie Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g tłustego twarogu
  • 2 cebule
  • do smażenia olej
  • do smaku sól i pieprz
  • 550 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml gorącej wody
  • do podsmażenia masło
0
100

Sposób przygotowania:

Farsz:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Przepuść przez praskę. Delikatnie wymieszaj z pokruszonym twarogiem.  Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na patelni. Dodaj do farszu. Przypraw całość do smaku solą i pieprzem. Nie mieszaj zbyt długo, aby ser nie połączył się za bardzo z ziemniakami.

Ciasto:

Mąkę wsyp do miski. Ostrożnie wlewaj wodę i mieszaj widelcem. Dodaj olej i wyrób ciasto rękami na gładką i elastyczną masę. Włóż ciasto w foliowy woreczek i odstaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wycinaj okręgi, na każdy nałóż farsz i zlepiaj pierogi. Pierogi ugotuj w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Następnie podsmaż na patelni z odrobiną masła.

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi?

Piotr Kucharski robi ciasto na pierogi
Autor: kulinarni.pl/3tv Piotr Kucharski robi ciasto na pierogi

Zainspiruj nas

Komentarze (74)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Nie wiem kto pisze te komentarze, ale proporcje sa maksymalnie zrypane.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Pierogi bez oznaczeń - zapewne ruskie

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Czesc:) ta tez,robilam pierwszy raz,w zyciu pierogi wg tego orzepisu,wyszly rewelacyjnie:) farszu zrobilam duzo mniej wyszlo idealnie.dziekuje

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Dziś robiłam pierogi po raz pierwszy w życiu. Z tym przepisem wyszły genialne!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Przepis fajny, tylko kto wkłada gorące ciasto do lodówki, tj zrobił ten Pan?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      mi idzie świetnie, ale niewłożyłem ciasta do lodówki tylko jak w przepisie położyłem, zostawiłem je na stole.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          jak do lodowki?!? czytaj ze zrozumieniem :P "Włóż ciasto w foliowy woreczek i odstaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej." no chyba ze w domu masz chlodnie :D

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              uwielbiam pierogi ale mam dwie lewe rece do gotowania i jedyne co potrafie zrobic to zaparzyc herbate teekanne czy inna to juz dla mnie osiagniecie, na cale szczescie moj maz potrafi a przepis musze mu pokazac :P

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  to musisz zacząć obserwować męża :)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Po pierwsze jest podana zdecydowanie za duża ilość wody, którą wlewamy do mąki. Ja musiałem dużo jej dosypać aby ciasto się nie kleiło. Po drugie farszu wychodzi dwa razy za dużo w stosunku do ciasta, dobry przepis, ale złe proporcje!

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          slusznie maksymalna proporcja to 2:1 mąka:woda ;)

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              Przepis rewelacyjny! Nigdy dotąd nie jadłam tak dobrego ciasta. Wyrabia się je jak plastelinę, nie klei się do rąk i nie wymaga dużej ilości mąki przy podsypywaniu. Już zawsze będę robić pierogi według tego przepisu. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach.

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  rewela, tylko cebulkę podsmażcie na smalcu ze skwareczkami :)

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      Więcej komentarzy - rozwiń
                                                      Pomoc | Zasady forum
                                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                      Zobacz również

                                                      tvnpix