zamknij

Piersi kaczki duszone w miodzie

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Magda Mierzwińska
Autor przepisu:
Skusisz się na potrawę uczestniczki "MasterChefa"?
Ugotowałem to!18
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
10komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Piersi kaczki duszone w miodzie
Magda Mierzwińska przygotowuje kaczkę

Składniki

  • 2 piersi kaczki
  • do sałaty dressing
  • 1 sałata
  • szczypta tartego anyżu
  • szczypta brązowego cukru
  • 2-3 łyżki  soku z pomarańczy
  • 2 średnie marchewki
  • 2-3 łyżki  bulionu z kaczki (lub warzywnego czy drobiowego, ew. woda) - opcjonalnie
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka 1 łyżecpieprzu syczuańskiego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 4 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 bagietka
0
20

Sposób przygotowania:

Miód wlać do rondelka, lekko skarmelizować na średnim ogniu, dodać ostrożnie wino i zredukować płyn do 1/3.

Skórę kaczki ponacinać na skos w romby. Oprószyć solą, pieprzem i pieprzem syczuańskim. Na tym etapie można zostawić ją w suchej marynacie na kilka godzin lub na drugi dzień lub smażyć od razu.

Marchewki obrać i pokroić na ukośne grube plasterki. Zblanszować w osolonym wrzątku, aż będą pół miękkie. Na patelni roztopić masło, dodać marchewki, sok z pomarańczy i szczyptę brązowego cukru, doprawić solą, pieprzem i pieprzem syczuańskim i na małym ogniu dusić do miękkości, bez przykrycia, by sos odparował.

W tym czasie kaczkę na suchej (!) patelni smażyć od strony skóry przez ok. 6-8 minut, aż skóra będzie ładnie chrupka i brązowa, a tłuszcz wysmażony. Przełożyć na drugą stronę i smażyć tylko 1 minutę.

Zdjąć piersi z patelni i odłożyć na 5 minut. Pokroić w grube plastry (3-4, max 5). Z patelni zlać większość tłuszczu, zostawiając ok. łyżkę. Wlać ocet i bulion/wodę, wlać wino z miodem, doprawić solą, pieprzem i pieprzem syczuańskim do smaku. Mięso włożyć do sosu i poddusić od 5 do 12 minut, w zależności od stopnia krwistości jaki lubimy.

Podać z marchewkami, zieloną sałatą z dressingiem i bagietką.

Zobacz też, jak Magda Mierzwińska blanszuje warzywa! >>>

Zainspiruj nas

Zobacz również

tvnpix