zamknij

Piersi kaczki duszone w miodzie

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Magda Mierzwińska
Autor przepisu:
Skusisz się na potrawę uczestniczki "MasterChefa"?
Ugotowałem to!18
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
10komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Piersi kaczki duszone w miodzie
Magda Mierzwińska przygotowuje kaczkę

Składniki

  • 2 piersi kaczki
  • do sałaty dressing
  • 1 sałata
  • szczypta tartego anyżu
  • szczypta brązowego cukru
  • 2-3 łyżki  soku z pomarańczy
  • 2 średnie marchewki
  • 2-3 łyżki  bulionu z kaczki (lub warzywnego czy drobiowego, ew. woda) - opcjonalnie
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka 1 łyżecpieprzu syczuańskiego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 4 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 bagietka
0
20

Sposób przygotowania:

Miód wlać do rondelka, lekko skarmelizować na średnim ogniu, dodać ostrożnie wino i zredukować płyn do 1/3.

Skórę kaczki ponacinać na skos w romby. Oprószyć solą, pieprzem i pieprzem syczuańskim. Na tym etapie można zostawić ją w suchej marynacie na kilka godzin lub na drugi dzień lub smażyć od razu.

Marchewki obrać i pokroić na ukośne grube plasterki. Zblanszować w osolonym wrzątku, aż będą pół miękkie. Na patelni roztopić masło, dodać marchewki, sok z pomarańczy i szczyptę brązowego cukru, doprawić solą, pieprzem i pieprzem syczuańskim i na małym ogniu dusić do miękkości, bez przykrycia, by sos odparował.

W tym czasie kaczkę na suchej (!) patelni smażyć od strony skóry przez ok. 6-8 minut, aż skóra będzie ładnie chrupka i brązowa, a tłuszcz wysmażony. Przełożyć na drugą stronę i smażyć tylko 1 minutę.

Zdjąć piersi z patelni i odłożyć na 5 minut. Pokroić w grube plastry (3-4, max 5). Z patelni zlać większość tłuszczu, zostawiając ok. łyżkę. Wlać ocet i bulion/wodę, wlać wino z miodem, doprawić solą, pieprzem i pieprzem syczuańskim do smaku. Mięso włożyć do sosu i poddusić od 5 do 12 minut, w zależności od stopnia krwistości jaki lubimy.

Podać z marchewkami, zieloną sałatą z dressingiem i bagietką.

Zobacz też, jak Magda Mierzwińska blanszuje warzywa! >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Miała być kaczka duszona, a nie smażona!!!! Czy nikt już nie potrafi zdrowo gotować???

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ok kaczka mi wyszła, jest pyszna..tylko ten pieprz syczuański. Jak zobaczyłam jego cenę prawie nie padłam, 30zł za butelczkę?! niestety przy takich "polskich zarobkach" trochę mi szkoda wydawać tyle pieniędzy.. zamiast tego pieprzu użyłam przypraw chińskich może to totalna amatorszczyzna, ale i tak wyszło dobre! :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Pani Magdo oprócz tego, że miło się Panią ogląda (ma Pani bardzo ciepły głos i sympatyczne nastawienie do otoczenia) to bardzo podziwiam Panią za wytrwałość i pasję, którą Pani stale rozwija i podnosi swoje umiejętności. Uczę się od Pani i chylę czoła. Życzę pasma sukcesów. Proszę się nie przejmować złośliwościami zawsze... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              komentujcie przepisy ! - jak dla mnie kaczka bardzo smaczna i prosta. Polecam

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  oddawaj fartucha !!!

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      troche slabo, jakos tak nijako i bez entuzjazmu ta Pani to przedstawiala:-((

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Świetne danie, świetna prezentacja. Spróbuję na pewno.
                          A Magda wygląda zjawiskowo!:-)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Moze i byc w smaku dobre,ale kilka uwag dlaczego pani nie myje rak po dotknieciu surowego miesa?Dlaczego jak pani mowi wlewamy lyzke do dodaje prawie pol butelki delikatne minusy ale jednak,poza tym prezentacja na talerzu,gdy pani kladla kaczke spadla kropla wina a to dla dobrego kucharza juz minus,no i w koncu jak ja bym w pracy kroil cebule w taki... rozwiń

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Iza1234
                                  • ~Gość:
                                  • Moze i byc w smaku dobre,ale kilka uwag dlaczego pani nie myje rak po dotknieciu surowego miesa?Dlaczego jak pani mowi wlewamy lyzke do dodaje prawie pol butelki delikatne minusy ale jednak,poza tym prezentacja na talerzu,gdy pani kladla kaczke spadla kropla wina a to dla dobrego kucharza juz minus,no i w koncu jak ja bym w pracy kroil cebule w taki
                                  • rozwiń

                                  Gościu ,gdybyś oglądał dokładnie Masterchef to byś wiedział kto wygrał program ,.napewno nie Magda .

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      co za debil-trol,spadaj!

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          tvnpix