zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Piersi z kaczki podane z konfiturą cebulowo jagodową i puree z selera

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Moje Kulinarne Rozterki
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: moje-kulinarne-rozterki.blogspot.comPiersi z kaczki podane z konfiturą cebulowo jagodową i puree z selera

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 czubata łyżka śmietany
  • 2 cebule cukrowe
  • 80g jagód
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego
  • 1 seler
  • 1 jabłko
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka listków szałwii ananasowej
  • 1 grejpfrut (sok)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki płatków chilli
  • gałązka rozmarynu
  • 3 łyżki masła Lurpak
  • 50ml wina czerwonego wytawnego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • do smaku pieprz
  • do smaku sól morska
0
2

Sposób przygotowania:

  • Piersi z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem nacinamy skórę aż do samego mięsa, tworząc kratkę.
  • Mięso kaczki posypujemy solą morską, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz skórką otartą z jednego grejpfruta.
  • Na suchej rozgrzanej patelni smażymy piersi, najpierw od strony skóry, do momentu kiedy skórka ładnie się zrumieni. Następnie obracamy piersi na drugą stronę i smażymy przez ok. 2 minuty.
  • Piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy wytopionym ze skóry tłuszczem oraz sokiem wyciśniętym z jednego grejpfruta.
  • Dodajemy dwa zmiażdżone ząbki czosnku oraz gałązkę rozmarynu.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 6-8 minut, jeśli chcemy aby kaczuszka była różowa w środku.
  • Na patelni, na której smażyliśmy kaczkę, rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy jabłka pokrojone w ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych. Chwilę podsmażamy, a następnie dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę.
  • Kiedy jabłka nabiorą głębokiego czerwonego koloru, zdejmujemy je z patelni.
  • Do cebuli dodajemy jagody i podsmażamy ok. 5 minut cały czas mieszając.
  • Kaczkę wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy jej odpocząć przez kilka minut.
  • Do cebuli i jagód, dolewamy wino i dodajemy łyżkę cukru.
  • Kiedy wszystko zacznie powoli gęstnieć dodajemy płaską łyżkę masła.
  • Na drugiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku oraz pokrojony w niezbyt dużą kostkę seler. Wszystko razem podsmażamy przez kilka minut.
  • Następnie dolewamy wywar warzywny i dusimy pod przykryciem przez ok. 5-7 minut.
  • Kiedy seler zmięknie, doprawiamy go solą, białym pieprzem, płatkami chilli, świeżo startą gałką muszkatołową oraz drobno posiekanymi listkami szałwii ananasowej.
  • Wszystko miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
  • Na koniec dodajemy łyżkę śmietany kremówki i jeszcze raz miksujemy.
  • Kaczkę kroimy w cienkie ukośne plastry i układamy na środku talerza. Dodatki serwujemy na talerzu według własnego uznania.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
agnieszka_ajchel
agnieszka_ajchel

Wygląda przepięknie. Bardzo ciekawe zestawienie składników. Postaram się wkrótce wypróbować.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      tvnpix