zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Piersi z kaczki podane z konfiturą cebulowo jagodową i puree z selera

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Moje Kulinarne Rozterki
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: moje-kulinarne-rozterki.blogspot.comPiersi z kaczki podane z konfiturą cebulowo jagodową i puree z selera

Składniki

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 czubata łyżka śmietany
  • 2 cebule cukrowe
  • 80g jagód
  • 1/2 szklanki wywaru warzywnego
  • 1 seler
  • 1 jabłko
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka listków szałwii ananasowej
  • 1 grejpfrut (sok)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki płatków chilli
  • gałązka rozmarynu
  • 3 łyżki masła Lurpak
  • 50ml wina czerwonego wytawnego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • do smaku pieprz
  • do smaku sól morska
0
2

Sposób przygotowania:

  • Piersi z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem nacinamy skórę aż do samego mięsa, tworząc kratkę.
  • Mięso kaczki posypujemy solą morską, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz skórką otartą z jednego grejpfruta.
  • Na suchej rozgrzanej patelni smażymy piersi, najpierw od strony skóry, do momentu kiedy skórka ładnie się zrumieni. Następnie obracamy piersi na drugą stronę i smażymy przez ok. 2 minuty.
  • Piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy wytopionym ze skóry tłuszczem oraz sokiem wyciśniętym z jednego grejpfruta.
  • Dodajemy dwa zmiażdżone ząbki czosnku oraz gałązkę rozmarynu.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 6-8 minut, jeśli chcemy aby kaczuszka była różowa w środku.
  • Na patelni, na której smażyliśmy kaczkę, rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy jabłka pokrojone w ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych. Chwilę podsmażamy, a następnie dorzucamy pokrojoną w piórka cebulę.
  • Kiedy jabłka nabiorą głębokiego czerwonego koloru, zdejmujemy je z patelni.
  • Do cebuli dodajemy jagody i podsmażamy ok. 5 minut cały czas mieszając.
  • Kaczkę wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy jej odpocząć przez kilka minut.
  • Do cebuli i jagód, dolewamy wino i dodajemy łyżkę cukru.
  • Kiedy wszystko zacznie powoli gęstnieć dodajemy płaską łyżkę masła.
  • Na drugiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku oraz pokrojony w niezbyt dużą kostkę seler. Wszystko razem podsmażamy przez kilka minut.
  • Następnie dolewamy wywar warzywny i dusimy pod przykryciem przez ok. 5-7 minut.
  • Kiedy seler zmięknie, doprawiamy go solą, białym pieprzem, płatkami chilli, świeżo startą gałką muszkatołową oraz drobno posiekanymi listkami szałwii ananasowej.
  • Wszystko miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
  • Na koniec dodajemy łyżkę śmietany kremówki i jeszcze raz miksujemy.
  • Kaczkę kroimy w cienkie ukośne plastry i układamy na środku talerza. Dodatki serwujemy na talerzu według własnego uznania.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
agnieszka_ajchel
agnieszka_ajchel

Wygląda przepięknie. Bardzo ciekawe zestawienie składników. Postaram się wkrótce wypróbować.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      tvnpix