zamknij

Pizza chorizo

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Aromatyczna pizza od restauracji Aioli
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: AioliPizza chorizo

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 1 zielona papryka
  • 1 kiełbasa hiszpańska Chorizo
  • 400 g sera mozarella
  • 100 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 3 gałązki bazylii
  • 1 l pomidorowej passaty
  • odrobina soli
  • 50 ml oliwy
  • 20 ml mleka
  • 20 g cukru
  • 4 g drożdży
  • 600 ml wody
  • 2 czerwone cebule
0
7

Sposób przygotowania:

  • Drożdże rozrób w mleku z dodatkiem cukru i wstaw miseczkę z drożdżami do drugiej miseczki z ciepłą wodą. Zostaw do wyrośnięcia. Do dużej miski wlej wodę, drożdże, oliwę i sól. Mieszając powoli wsypuj całą mąkę. Wyrób ciasto 10 min i odstaw na 30 min.
  • Rozdziel masę na 250g kulki. Przełóż na blachę, przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki najlepiej na 24h. Wtedy ciasto będzie miękkie, pulchne i zarazem chrupiące.
  • Sos pomidorowy i dodatki:
  • Passatę wymieszaj z oliwą, posiekanymi liśćmi bazylii oraz solą i pieprzem.
  • Chorizo pokrój w plastry, paprykę umyj i pokrój w "juliene" (długie, cienkie i równe słupki), cebulę pokrój w tzw. pióro.
  • Ciasto do pizzy wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej 20 min, po czym rozwałkuj na kształt jaja. Posmaruj sosem, posyp mozzarellą, ułóż kiełbasę chorizo, paprykę i cebulę.
  • Do pieczenia najlepiej mieć kamień do pizzy, który odpowiednio rozgrzany do 260 -300 stopni pomaga ciastu dopiec się od spodu. Jeśli nie masz kamienia, placek przełóż na blachę delikatnie oprószoną mąką i wstaw do piekarnika. Wtedy należy pamiętać, aby ciasto nie było zbyt grube oraz aby nie układać zbyt wielu dodatków, by środek nie pozostał surowy.
  • Pizzę piecz w 200 stopniach ok. 12 min do zarumienienia rantów. Jeśli pieczesz na kamieniu do pizzy piecz w 260 stopniach 6 min.

Autor: AÏOLI

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

widzę tam 1 kg mąki na 600ml wody i 100ml oliwa to zupa

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      chyba Tadkowi sie sufit na glowe zwalił,20g cukru??

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          od kiedy mleko do ciasta na pizze, (wymysł polaków)
          się nie daje

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

              Włoska potrawa w polskim wydaniu

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

              Takie ciasto rozweseli każdego

              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

              Efektowne i proste danie

              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

              Kotlety mielone na ostro

              Nowa wersja znanego dania

              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

              Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

              Klasyka na twoim stole

              Pudding z bagietki Przepis 17

              Pudding z bagietki

              Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

              Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

              Krem z brokułów z łososiem

              Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

              tvnpix