zamknij

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Najprostszy przepis na domową pizzę
Ugotowałem to!61
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
17komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • odrina  cukru
  • 1 garść świeżego rozmarynu
  • 1 garść świeżego tymianku
  • 1 garść  świeżego oregano
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • kilka  ząbków czosnku
  • 1  kartonik pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3/4 szklanki wody
  • szczypta soli
0
85

Sposób przygotowania:


Mąkę warto przesiać. Woda powinna być letnia. Wymieszaj ją z cukrem oraz drożdżami i odstaw na około 10 minut. Po tym czasie dodaj sól, olej i mąkę i dokładnie wyrób do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Ciasto wyrabiaj tak długo i dodawaj tyle mąki, aby nie kleiło się do rąk. Kiedy będzie gotowe, uformuj z niego 3 bułki. Posmaruj je olejem i przykryj ściereczką. Odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podsyp mąką i rozwałkuj cienkie ciasto. Następnie posmaruj ulubionym domowym sosem i dodaj pozostałe składniki. Warto pamiętać, by nie było ich zbyt wiele, by pizza „nie płynęła” i zachowała swój charakter prostego dania. Piecz na spodzie piekarnika na najwyższej temperaturze tak długo, aż spód się zezłoci, a góra lekko zapiecze. Podajemy z oliwą i posypaną oregano.

Sos pomidorowy:


Czosnek drobno posiekaj lub wyciśnij. Do 250 ml pomidorów dodaj garść posiekanych ziół, szczyptę soli, cukru i pieprzu, łyżeczkę octu i 3 łyżki oliwy. Wymieszaj i dopraw do smaku.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

 

Zainspiruj nas

Komentarze (17)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

niektórzy komentujący naoglądali się "przepisów na życie" i myślą że usmażą morszczuka i wrzucą zdjęcie w internet to mogą obrażać ludzi którzy o gotowaniu wiedzą o wiele więcej od nich :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Maria. Gdybym miala robic pizze z tego przepisu to chyba bym z wymiotowała po takiej ilości ziół.Ten człowiek chyba jest chory na umyśle i nie ma pojecia o gotowaniu

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Truskawkowe Ciastko
          Truskawkowe Ciastko

          babka jest taka sobie chodziarz niewiem moja mama i ja robimy chyba leprzą pizzę fungi :-) podam przepis

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Truskawkowe Ciastko
              Truskawkowe Ciastko

              hmmmm ten gość jest chyba początkujący........... Co nie ? bo ja niewiem moim zdanie jak na tego faceta to jest.... niezłe. ale ten gość jest początkujący czy jak ?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  TA WODA TO O JAKIEŚ 30 STOPNI ZA CIEPŁA I NIE DROŻDŻE DO WODY Z SOLĄ

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      tragedia - ort! i brak drożdzy , żenujące niedoróbki

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          odnośnie perszego komentaża

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              masz cos do zarzucenia pierwszemu komentarzowi?? a sam , może zacznij od siebie:) pozdrawiam

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Z ciastem za duzo roboty ja zawsze robie na pol kostki drozdzy szklanka mleka gotuje mleko rozpuszczam drozdze dodaje szczypte soli troche cukru zeby lepiej wyroslo :-) rozcienczone drozdze wlewam do miski dodaje maki ugniatam to wszystko na ciasto i odkladam na na pare godzin az wyrosnie:-) :-)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Boże jaka słaba strona to co jest prezentowane na filmie jest żenująco pokazane a do tego nie pokrywa sie z przepisem pomijająć fakt ze przepis jest słabo opisany

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Champion cyklistów Przepis 16

                                          Champion cyklistów

                                          Niebanalna szarlotka

                                          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                                          Burgery z musztardą i boczkiem

                                          W klimacie amerykańskiego baru

                                          Szaszłyki wyborne Przepis 59

                                          Szaszłyki wyborne

                                          Nie tylko na sezon grillowy

                                          Zupa tajska Kasi Klich
                                          Przepis 14

                                          Zupa tajska Kasi Klich

                                          Ogień w gardle!

                                          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                                          Bifeki faszerowane serem feta

                                          Kotlety po grecku

                                          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                          Przepis 22

                                          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                          Klasyka na twoim stole

                                          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                                          Chleb z płatkami owsianymi

                                          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                                          Kanapki ze smażoną makrelą

                                          Idealne na śniadanie lub kolację

                                          tvnpix