zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Pizzerinki z oliwnego gaju

Przepis konkursowy

kolacja Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Nina_JG
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://gotuj-sam.blogspot.com/Pizzerinki z oliwnego gaju

Składniki

  • 300 g mąka pszenna
  • 200 g mąka pszenna razowa
  • 400 ml letniej serwatki (lub wody)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g masła czosnkowego Lurpak
  • około 900 g zielonych oliwek
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 50 g parmezanu
  • pęczek świeżej bazylii
  • 1 szt rozkłócone jajo
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • do posypania ziarna dyni i lnu
0
26

Sposób przygotowania:

  • Do miseczki wlej 100 ml letniej serwatki, dodaj cukier pokruszone drożdże i kilka łyżek mąki pszennej. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
  • Stop masło i przestudź je, by było letnie. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj pozostałe składniki ciasta (serwatkę lub wodę, stopione masło, mąkę, sól ) - wyrabiaj ciasto ok 5 minut i odstaw do wyrośnięcia. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę.
  • Formuj z ciasta placki w kształcie oliwnych drzewek. Posmaruj koronę drzewa przecierem pomidorowym, posyp bazylią, ziarnem dyni i startym parmezanem. Ułóż oliwki. Posyp słonecznikiem i parmezanem. Brzeg korony posmaruj jajem i posyp pestkami dyni. Pień drzewa posmaruj również jajem i posyp siemieniem lnianym.
  • Tak samo postępuj z każdą następną. Ułóż pizze na blaszce i odstaw do wyrośnięcia. Po kilkunastu minutach wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz na złoty kolor.

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pięknie wygląda , dobrze smakuje

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      prezes1919

      oki, wyszło.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Świetny pomysł na wspomnieniowy wieczór z greckim akcentem.
          Gdy wszyscy zasiądą wokół pizzerinkowego drzewka będzie czuć zapach oliwnego gaju. Podzielona na mniejsze kąski sprawi, że nikt nie będzie chciał już zakąski.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Pyszna pizza w kształcie oliwnego drzewka....mam na taką ochotę!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                  Bifeki faszerowane serem feta

                  Kotlety po grecku

                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                  Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                  Champion cyklistów Przepis 16

                  Champion cyklistów

                  Niebanalna szarlotka

                  Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                  Sałatka z marynowanymi grzybami

                  Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                  Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                  Kanapki ze smażoną makrelą

                  Idealne na śniadanie lub kolację

                  Harira by Joseph Seeletso
                  Przepis 61

                  Harira by Joseph Seeletso

                  Odrobina Afryki w twojej kuchni

                  Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

                  Orzechowy gangster z Bronxu

                  Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                  Włoska potrawa w polskim wydaniu

                  tvnpix