zamknij

Placki serowo-dyniowe z żurawiną i cynamonem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: iStockPlacki serowo-dyniowe z żurawiną i cynamonem

Składniki

  • 200 g dyni
  • 200 g sera białego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 2 łyżeczki suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  •  olej do smażenia
0
0

Obraną i startą na tarce dynię podsmaża na łyżce masła, aż będzie miękka, i pozostaw do ostygnięcia. Twaróg rozgnieć w misce widelcem, dodaj żurawinę, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz dynię i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij białka. Dodaj je do masy dyniowej wraz z mąką. Dokładnie wymieszaj, dodając skórkę z pomarańczy oraz cynamon. Rozgrzej olej na patelni i smaż placki na złoty kolor z obu stron. Danie podawaj z konfiturą z róży lub malin.

 

Autor: Daria Ładocha

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

dlaczego w składnikach nie ma ani słowa na temat konfitury z róży lub malin, która też jest potrzebna?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Mam dynię,mam różę - robię!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

          Burgery z musztardą i boczkiem

          W klimacie amerykańskiego baru

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          tvnpix