zamknij

Placki serowo-dyniowe z żurawiną i cynamonem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: iStockPlacki serowo-dyniowe z żurawiną i cynamonem

Składniki

  • 200 g dyni
  • 200 g sera białego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 2 łyżeczki suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  •  olej do smażenia
0
0

Obraną i startą na tarce dynię podsmaża na łyżce masła, aż będzie miękka, i pozostaw do ostygnięcia. Twaróg rozgnieć w misce widelcem, dodaj żurawinę, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz dynię i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij białka. Dodaj je do masy dyniowej wraz z mąką. Dokładnie wymieszaj, dodając skórkę z pomarańczy oraz cynamon. Rozgrzej olej na patelni i smaż placki na złoty kolor z obu stron. Danie podawaj z konfiturą z róży lub malin.

 

Autor: Daria Ładocha

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

dlaczego w składnikach nie ma ani słowa na temat konfitury z róży lub malin, która też jest potrzebna?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Mam dynię,mam różę - robię!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          tvnpix