zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Placki z zielonego groszku z łososiem i jajkiem

Przepis konkursowy

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: przepisy.comPlacki z zielonego groszku z łososiem i jajkiem

Składniki

  • 1 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 100 g wędzonwgo łososia
  • 5 jaj
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
0
22

Sposób przygotowania:

  • Świeży groszek wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 4 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 1/3 groszku odkładamy, a pozostały miksujemy z łyżką wody, jednym jajkiem.
  • Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę mąki i pozostały groszek w całości.
  • Dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 4 części i smażymy 4 ładne, okrągłe placki na łyżce rozgrzanego oleju po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy masło i smażymy 4 jajka sadzone, starając się nadać im okrągły kształt.
  • Na usmażone placki smarujemy po łyżeczce śmietany, kładziemy plasterek łososia i na wierzch sadzone jajko; posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Placuszki cudowne, właśnie zjedzone :) do musu z groszku dodalam odrobinę starkowanego parmezanu. Delicious !

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Fajny przepis, kiedyś wykorzystam :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

          Krem z brokułów z łososiem

          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

          Ryba w curry Przepis 15

          Ryba w curry

          Indie na talerzu

          Przysmak młodości Przepis 137

          Przysmak młodości

          Kanapka idealna!

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          tvnpix