zamknij

Quesadillas z grzybami leśnymi i chorizo

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 1 Ilość porcji
Ze świeżą kolendrą
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: fot. E. ŁopateckaQuesadillas z grzybami leśnymi i chorizo

Składniki

  • 2 sztuki tortilli pszennej (20-25 cm)
  • 50 g podrzybków świeżych lub mrożonych
  • 60 g kiełbasy chorizo
  • ok. 100 g sera mozarella lub innego miękkiego sera
  • 1 średni ugotowany ziemniak
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej kolendry
  • 1 łyżka śmietany 18%
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Na rozgrzaną patelnię połóż pokrojoną w plasterki chorizo.
  • Gdy tłuszcz z chorizo się wytopi, dodaj pokrojone w kostkę podgrzybki, cebulkę i czosnek (cienkie plasterki). Smaż jeszcze przez 3-4 min.
  • Dodaj posiekaną świeżą kolendrę, sól i świeżo mielony pieprz.
  • Gotowy farsz wyłóż na tortillę pszenną, dodaj kawałki (plasterki) ugotowanych ziemniaków i zasyp tartym serem (może być mozarella).
  • Smaż na teflonowej patelni na masełku i na średnim ogniu, aż tortilla się zrumieni i ser rozpuści, przykryj patelnię talerzem i przytrzymując ręką odwróć do góry spodem.
  • Na patelnię ponownie połóż trochę masła, zsuń z talerza tortillę nie przesmażoną stroną i zmniejszając jeszcze ogień, smaż do zrumienienia się drugiej strony.
  • Gotowe quesadillas pokrój na osiem części i podaj z kwaśną śmietaną.

*chorizo to hiszpańska wieprzowa kiełbaska. Jeżeli nie uda się jej dostać w żadnym sklepie w twoim mieście, użyj salami.

Przepis z restauracji Blue Cactus, Warszawa - ul. Zajączkowska 11.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

tvnpix