zamknij

Quinoletto

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tandem  Dominika Hoppe i Tomasz Seidler
Autor przepisu:
Komosa ryżowa, roślina pochodząca z Ameryki Południowej jest uprawiana od 5 tysięcy lat - przypomina ryż lub kaszę
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: TandemQuinoletto

Składniki

  • 2 bataty
  • 1/2 szklanki  1/2 szklanki oliwy z oliwek
  •  pieprz seczuański, sól
  • 250 g quinoa
  • 1 por
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 l wywaru warzywnego
  • łyżka masła
  • (wg uznania) ser pecorino romano
  • garść  pistacji
0
3

Sposób przygotowania:

 

  • Nagrzej piekarnik do 250 stopni C. Bataty pokrój na plastry ok. 0,5 cm grubości (im cieńsze, tym szybciej się upieką).
  • W misce połącz ze sobą 0,5 szklanki oliwy z oliwek, pieprz seczuański i sól. Włóż do tej emulsji pokrojone bataty. Dokładnie obtocz je w aromatycznej oliwie. Batatowe talarki rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piecz ok. 20-25 minut, aż bedą miękkie i złote. Gdy bataty się pieką, rozpoczynij przygotowywanie quinoli.
  • Rozgrzej na patelni 4 łyżki oliwy, dorzuć posiekanego pora (tylko białą część) i duś go miękkości. Dodaj quinoę i mieszaj przez ok. 2 minuty, żeby ziarenka obtoczyły się w oliwie. Dolej szklankę wina (np. alzackiego rieslinga). Pamiętaj o mieszaniu i pilnowaniu, żeby quinoa się nie przypaliła i nie przywarła do dna patelni. Gdy wino odparuje, dolej chochlę wywaru warzywnego. Powtarzaj czynność, aż komosa stanie się miękka. Na koniec dodaj łyżkę masła, utarty ser pecorino romano w ilości wg uznania oraz upieczone bataty. Całosć wymieszaj i posyp siekanymi pistacjami.

***

Danie i przepis przygotował dla nas TANDEM, czyli Dominika Hoppe i Tomasz Seidler z Poznania. Prowadzą catering "Bułka z Masłem" oraz jednodniową Restaurację "Tu/Teraz" działającą w ramach Restaurant Day. Ich specjalnością jest kuchnia bezglutenowa.

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Jedli 5 tysięcy lat temu, jedzą i dziś - zaświadczam naoczną obserwacją. W Peru quinoa leży na targowiskach w workach obok worków z ryżem (duży wybór klas i gatunków, także tych uprawianych w Peru) itp. W base campie w Cordillera Blanca miałem okazję zjeść kisiel z quinoi. Mniam. Pozdrawiam, kuzyn

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Jako "bezglutenowiec" jestem zachwycona, stosunkowo proste a naprawdę smaczne i godne polecenia

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Wreszcie coś pysznego, bezglutenowego i prostego do zrobienia
          Gorąco polecam!!!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

              Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

              Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

              Kaczka pływaczka Przepis 30

              Kaczka pływaczka

              Kaczka i ziemniaki na słodko

              Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

              Chrupiące płatki owsiane

              Pyszne i proste śniadanie

              Atletyczny kurczak Przepis 20

              Atletyczny kurczak

              Pomysł na lekkie drugie danie

              Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

              Kanapki ze smażoną makrelą

              Idealne na śniadanie lub kolację

              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

              Efektowne i proste danie

              Champion cyklistów Przepis 16

              Champion cyklistów

              Niebanalna szarlotka

              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

              Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

              tvnpix