zamknij

Quinoletto

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Tandem  Dominika Hoppe i Tomasz Seidler
Autor przepisu:
Komosa ryżowa, roślina pochodząca z Ameryki Południowej jest uprawiana od 5 tysięcy lat - przypomina ryż lub kaszę
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: TandemQuinoletto

Składniki

  • 2 bataty
  • 1/2 szklanki  1/2 szklanki oliwy z oliwek
  •  pieprz seczuański, sól
  • 250 g quinoa
  • 1 por
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 l wywaru warzywnego
  • łyżka masła
  • (wg uznania) ser pecorino romano
  • garść  pistacji
0
3

Sposób przygotowania:

 

  • Nagrzej piekarnik do 250 stopni C. Bataty pokrój na plastry ok. 0,5 cm grubości (im cieńsze, tym szybciej się upieką).
  • W misce połącz ze sobą 0,5 szklanki oliwy z oliwek, pieprz seczuański i sól. Włóż do tej emulsji pokrojone bataty. Dokładnie obtocz je w aromatycznej oliwie. Batatowe talarki rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piecz ok. 20-25 minut, aż bedą miękkie i złote. Gdy bataty się pieką, rozpoczynij przygotowywanie quinoli.
  • Rozgrzej na patelni 4 łyżki oliwy, dorzuć posiekanego pora (tylko białą część) i duś go miękkości. Dodaj quinoę i mieszaj przez ok. 2 minuty, żeby ziarenka obtoczyły się w oliwie. Dolej szklankę wina (np. alzackiego rieslinga). Pamiętaj o mieszaniu i pilnowaniu, żeby quinoa się nie przypaliła i nie przywarła do dna patelni. Gdy wino odparuje, dolej chochlę wywaru warzywnego. Powtarzaj czynność, aż komosa stanie się miękka. Na koniec dodaj łyżkę masła, utarty ser pecorino romano w ilości wg uznania oraz upieczone bataty. Całosć wymieszaj i posyp siekanymi pistacjami.

***

Danie i przepis przygotował dla nas TANDEM, czyli Dominika Hoppe i Tomasz Seidler z Poznania. Prowadzą catering "Bułka z Masłem" oraz jednodniową Restaurację "Tu/Teraz" działającą w ramach Restaurant Day. Ich specjalnością jest kuchnia bezglutenowa.

Zainspiruj nas

Zobacz również

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

tvnpix