Racuchy ze śliwkami i cynamonem
Przepis
przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcjiŚniadanie na słodko
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- 400 g mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
- mleko
- 6 śliwek, pokrojonych w dość grubą kostkę
- 3 łyżki roztopionego masła lub oleju (z masłem są bogatsze w smaku)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- spora garść rodzynek
- spora garść nasion słonecznika
- 3 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
0
0
Sposób przygotowania:
Przepis na około 20 racuszków.
- W dużej misce dokładnie mieszasz ze sobą mąkę, mleko, pokrojone śliwki, cynamon, cukier, masło / olej, proszek do pieczenia, sól i rodzynki. Całość powinna być dość gęsta. Jak farba :)
- Sporą patelnię stawiasz na ogniu i wlewasz na nią odrobinę oleju.
- Rozetrzyj go teraz ręcznikiem papierowym po całej powierzchni.
- Kiedy patelnia będzie już ciepła, ostrożnie wylewaj na nią ciasto. Najlepiej jakąś niedużą chochelką.
- Kiedy na powierzchni racuszka zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza posyp każdego z nich nasionami słonecznika i przekręć na drugą stronę.
- Smaż jeszcze dosłownie przez chwilkę i zdejmuj na talerz. Podawaj na ciepło, chociaż zimne są jeszcze lepsze!
- Możesz dodatkowo polać całość jeszcze odrobiną miodu i posypać słonecznikiem... To taki jesienny, aromatyczny i słodki "fast food". EXTRA!
Autor: Janek Paszkowski >>> Zajrzyj na jego blog kuchniabasowa.blogspot.com
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.