zamknij

Racuchy ze śliwkami i cynamonem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Śniadanie na słodko
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Janek PaszkowskiRacuchy ze śliwkami i cynamonem

Składniki

  • 400 g mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
  •  mleko
  • 6 śliwek, pokrojonych w dość grubą kostkę
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju (z masłem są bogatsze w smaku)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • spora garść rodzynek
  • spora garść nasion słonecznika
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
0
0

 

Sposób przygotowania:

Przepis na około 20 racuszków.

  • W dużej misce dokładnie mieszasz ze sobą mąkę, mleko, pokrojone śliwki, cynamon, cukier, masło / olej, proszek do pieczenia, sól i rodzynki. Całość powinna być dość gęsta. Jak farba :)
  • Sporą patelnię stawiasz na ogniu i wlewasz na nią odrobinę oleju.
  • Rozetrzyj go teraz ręcznikiem papierowym po całej powierzchni.
  • Kiedy patelnia będzie już ciepła, ostrożnie wylewaj na nią ciasto. Najlepiej jakąś niedużą chochelką.
  • Kiedy na powierzchni racuszka zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza posyp każdego z nich nasionami słonecznika i przekręć na drugą stronę.
  • Smaż jeszcze dosłownie przez chwilkę i zdejmuj na talerz. Podawaj na ciepło, chociaż zimne są jeszcze lepsze!
  • Możesz dodatkowo polać całość jeszcze odrobiną miodu i posypać słonecznikiem... To taki jesienny, aromatyczny i słodki "fast food". EXTRA!

 

Autor: Janek Paszkowski >>> Zajrzyj na jego blog kuchniabasowa.blogspot.com

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Babka ziemniaczana Przepis 27114

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Szaszłyki wyborne Przepis 58

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 16

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

tvnpix