zamknij

Racuchy ze śliwkami i cynamonem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Śniadanie na słodko
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Janek PaszkowskiRacuchy ze śliwkami i cynamonem

Składniki

  • 400 g mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
  •  mleko
  • 6 śliwek, pokrojonych w dość grubą kostkę
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju (z masłem są bogatsze w smaku)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • spora garść rodzynek
  • spora garść nasion słonecznika
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
0
0

 

Sposób przygotowania:

Przepis na około 20 racuszków.

  • W dużej misce dokładnie mieszasz ze sobą mąkę, mleko, pokrojone śliwki, cynamon, cukier, masło / olej, proszek do pieczenia, sól i rodzynki. Całość powinna być dość gęsta. Jak farba :)
  • Sporą patelnię stawiasz na ogniu i wlewasz na nią odrobinę oleju.
  • Rozetrzyj go teraz ręcznikiem papierowym po całej powierzchni.
  • Kiedy patelnia będzie już ciepła, ostrożnie wylewaj na nią ciasto. Najlepiej jakąś niedużą chochelką.
  • Kiedy na powierzchni racuszka zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza posyp każdego z nich nasionami słonecznika i przekręć na drugą stronę.
  • Smaż jeszcze dosłownie przez chwilkę i zdejmuj na talerz. Podawaj na ciepło, chociaż zimne są jeszcze lepsze!
  • Możesz dodatkowo polać całość jeszcze odrobiną miodu i posypać słonecznikiem... To taki jesienny, aromatyczny i słodki "fast food". EXTRA!

 

Autor: Janek Paszkowski >>> Zajrzyj na jego blog kuchniabasowa.blogspot.com

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

tvnpix