zamknij

Racuchy ze śliwkami i cynamonem

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Śniadanie na słodko
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Janek PaszkowskiRacuchy ze śliwkami i cynamonem

Składniki

  • 400 g mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
  •  mleko
  • 6 śliwek, pokrojonych w dość grubą kostkę
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju (z masłem są bogatsze w smaku)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • spora garść rodzynek
  • spora garść nasion słonecznika
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
0
0

 

Sposób przygotowania:

Przepis na około 20 racuszków.

  • W dużej misce dokładnie mieszasz ze sobą mąkę, mleko, pokrojone śliwki, cynamon, cukier, masło / olej, proszek do pieczenia, sól i rodzynki. Całość powinna być dość gęsta. Jak farba :)
  • Sporą patelnię stawiasz na ogniu i wlewasz na nią odrobinę oleju.
  • Rozetrzyj go teraz ręcznikiem papierowym po całej powierzchni.
  • Kiedy patelnia będzie już ciepła, ostrożnie wylewaj na nią ciasto. Najlepiej jakąś niedużą chochelką.
  • Kiedy na powierzchni racuszka zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza posyp każdego z nich nasionami słonecznika i przekręć na drugą stronę.
  • Smaż jeszcze dosłownie przez chwilkę i zdejmuj na talerz. Podawaj na ciepło, chociaż zimne są jeszcze lepsze!
  • Możesz dodatkowo polać całość jeszcze odrobiną miodu i posypać słonecznikiem... To taki jesienny, aromatyczny i słodki "fast food". EXTRA!

 

Autor: Janek Paszkowski >>> Zajrzyj na jego blog kuchniabasowa.blogspot.com

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

tvnpix