zamknij

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Takie ciasto rozweseli każdego
Ugotowałem to!18
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHRozśpiewany deser

Składniki

  • 7 jajek
  • 100 g  czekolady
  • 0,25l  rumu
  • 0,25l  wódki
  • 1 opakowanie powideł morelowych
  • 1/2 łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 2,5 łyżki  kakao
  • 50 g mąki
  • 450 g  orzechów włoskich
  • 400 g  masła
  • 300 g  cukru
  • kieliszek  spirytusu
0
9

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Masło utrzyj z cukrem pudrem, następnie dodaj żółtka, kakao, zmielone orzechy oraz przesianą mąkę z sodą. Całość ponownie dokładnie utrzyj. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj do ciasta, delikatnie mieszając. Gotową masę przełóż do formy. Ciasto piecz w temperaturze 190ºC przez około 50 minut. Wystudzone ciasto posmaruj powidłami morelowymi, na które wyłóż masę orzechową z alkoholem, a następnie polej masą czekoladową.

Masa orzechowa z alkoholem:

Zmielone orzechy wymieszaj z alkoholami i wyłóż na upieczone ciasto.

Masa czekoladowa:

Jajka z cukrem ubij na parze. Ubitą do białości masę jajeczną wystudź. Masło utrzyj z cukrem i kakao, następnie dodaj roztopioną czekoladę, na koniec dolej kieliszek spirytusu. Tak przygotowane masło połącz z masą jajeczną. Gotową masę polej upieczone ciasto.

Więcej znajdziesz na oficjalnej stronie "Ugotowanych" >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

400g masła na ciasto i krem... Ale kostka masła na ciasto i kostka masła na krem? Może na krem kostka to za dużo? Powinniście składniki podawać osobno na ciasto a osobno na resztę.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Lepiej mogliście napisać ale ugotowałem i jest smaczne ! :)
      \

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          A do czego ta wódka i rum?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Corpus delicti końca lata Przepis 211

              Corpus delicti końca lata

              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

              Bruschetta z fasolą
              Przepis 12

              Bruschetta z fasolą

              Specjalność Włochów na przystawkę

              Atletyczny kurczak Przepis 20

              Atletyczny kurczak

              Pomysł na lekkie drugie danie

              Przysmak młodości Przepis 137

              Przysmak młodości

              Kanapka idealna!

              Puszyste ego Przepis 14

              Puszyste ego

              Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

              Champion cyklistów Przepis 16

              Champion cyklistów

              Niebanalna szarlotka

              Babka ziemniaczana Przepis 27115

              Babka ziemniaczana

              Podlaski specjał

              Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

              Chrupiące płatki owsiane

              Pyszne i proste śniadanie

              tvnpix