zamknij

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 100 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Takie ciasto rozweseli każdego
Ugotowałem to!18
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHRozśpiewany deser

Składniki

  • 7 jajek
  • 300 g  cukru
  • 400 g  masła
  • 450 g  orzechów włoskich
  • 50 g mąki
  • 2,5 łyżki  kakao
  • 1/2 łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie powideł morelowych
  • 0,25l  wódki
  • 0,25l  rumu
  • 100 g  czekolady
  • kieliszek  spirytusu
0
9

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Masło utrzyj z cukrem pudrem, następnie dodaj żółtka, kakao, zmielone orzechy oraz przesianą mąkę z sodą. Całość ponownie dokładnie utrzyj. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj do ciasta, delikatnie mieszając. Gotową masę przełóż do formy. Ciasto piecz w temperaturze 190ºC przez około 50 minut. Wystudzone ciasto posmaruj powidłami morelowymi, na które wyłóż masę orzechową z alkoholem, a następnie polej masą czekoladową.

Masa orzechowa z alkoholem:

Zmielone orzechy wymieszaj z alkoholami i wyłóż na upieczone ciasto.

Masa czekoladowa:

Jajka z cukrem ubij na parze. Ubitą do białości masę jajeczną wystudź. Masło utrzyj z cukrem i kakao, następnie dodaj roztopioną czekoladę, na koniec dolej kieliszek spirytusu. Tak przygotowane masło połącz z masą jajeczną. Gotową masę polej upieczone ciasto.

Więcej znajdziesz na oficjalnej stronie "Ugotowanych" >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

400g masła na ciasto i krem... Ale kostka masła na ciasto i kostka masła na krem? Może na krem kostka to za dużo? Powinniście składniki podawać osobno na ciasto a osobno na resztę.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Lepiej mogliście napisać ale ugotowałem i jest smaczne ! :)
      \

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          A do czego ta wódka i rum?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

              Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

              Chleb orzechowy Przepis 112

              Chleb orzechowy

              Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

              Tatar ze śledzia
              Przepis 13

              Tatar ze śledzia

              Rybna poezja na kromce pumpernikla

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

              Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

              Babka ziemniaczana Przepis 27117

              Babka ziemniaczana

              Podlaski specjał

              Ryba w curry Przepis 15

              Ryba w curry

              Indie na talerzu

              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

              Gulasz z fasolki z zielonym chili

              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

              Grillowany ser halloumi Przepis 41

              Grillowany ser halloumi

              Najlepszy podany z figami i orzechami

              tvnpix