zamknij

Ryba w curry

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Indie na talerzu
Ugotowałem to!18
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Ryba w curry

Składniki

  • 300 g długoziarnistego ryżu
  • 2 łyżki olej do smażenia
  • 1 łyżeczka  nasion gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 3 cebule pokrojone w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kawałek wielkości orzecha włoskiego imbir
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 750 g białej ryby pokrojonej na duże kawałki np. dorsza
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 400 ml siekanych pomidorów z puszki (1 puszka)
0
8

Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj nasiona gorczycy i kminu, podgrzewaj aż zaczną „strzelać”. Dodaj cebulę, drobno pokrojony czosnek, imbir i chilli. Smaż całość na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodaj resztę przypraw i odrobinę wody, wymieszaj i smaż przez minutę. Dodaj rybę, mleko kokosowe i pomidory, lekko wymieszaj. Duś na wolnym ogniu aż ryba będzie miękka (około 20 min). Podawaj z ryżem lub indyjskim pieczywem.

Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

przepis wspanialy, dzisiaj z niego skorzystam, nie mam gorczycy i kminu, ale przepis chyba na tym nie straci

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      chicco321

      ja też mam ochotę dzisiaj zrobić to danie na obiadek, jeszcze tylko dokupię kilka brakujących składników i już mi ślinka leci, po ugotowaniu napiszę czy była smaczna rybka. Pozdrawiam gotujących!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          na pewno spróbuję, bo po przeczytaniu przepisu wygląda bardzo wyśmienicie i w końcu zrobię coś odmiennego na wigilijny stół :))))

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Curry rybne na wigilijny stół??? Rany boskie, co za profanacja. Toż to zwykłe, codzienne żarcie, które robi się w 30 minut!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                  Podany na delikatnym puree

                  Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                  Chrupiące płatki owsiane

                  Pyszne i proste śniadanie

                  Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

                  Orzechowy gangster z Bronxu

                  Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                  Zupa tajska Kasi Klich
                  Przepis 14

                  Zupa tajska Kasi Klich

                  Ogień w gardle!

                  Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                  Sałatka z marynowanymi grzybami

                  Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                  Przysmak młodości Przepis 137

                  Przysmak młodości

                  Kanapka idealna!

                  Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                  Deser z mrożonych truskawek

                  Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                  Śledzie Kasi Klich
                  Przepis 34

                  Śledzie Kasi Klich

                  Śledź o korzennym posmaku

                  tvnpix