zamknij

Sałatka z jarmużem i kalafiorem

Przepis

sałatka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 15 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Wyjątkowe połączenie smaków!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Tomasz Urbanek/EAST NEWS/Dzień Dobry TVNSałatka z jarmużem i kalafiorem

Składniki

  •  sól, pieprz
  • kilka liści jarmużu, umytych i pokrojonych
  • 1/4 kalafiora bez łodyg
  • 100 g boczku pokrojonego w kosteczkę
  • łyżka orzechów włoskich
  • gałązka rozmarynu
  • wiórki sera grana padano
  • 1/4 ostrej papryczki bez pestek, posiekanej
  •  skórka z jednej cytryny
  •  ocet balsamiczny
  •  oliwa z oliwek
0
0
  • Wymieszaj jarmuż z oliwą z oliwek i odrobiną soli. Przez minutę starannie „masuj” jarmuż tak, by zmiękczyć liście.
  • Podsmaż na suchej patelni główki z kalafiora, aż się delikatnie zrumienią.
  • Na tej samej patelni podsmaż boczek, aż się zrobi chrupki i kilka minut przed wyciągnięciem dodaj rozmaryn.
  • Upraż orzechy włoskie.
  • Zrób sos vinegrete: wymieszaj 4 łyżki oliwy z oliwek z łyżką octu balsamicznego, dodaj papryczkę i dopraw do smaku.
  • W misce wymieszaj jarmuż, kalafior, boczek z rozmarynem i orzechy. Dodaj vinegrete i mieszaj, aby połączyć składniki.
  • Na koniec dodaj skórkę z cytrynę i wiórki z grana padano.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Babka ziemniaczana Przepis 27117

Babka ziemniaczana

Podlaski specjał

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

tvnpix