zamknij

Sandacz Piotra Kucharskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Sandacz nasza niedoceniana, najsmaczniejsza, słodkowodna ryba
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
7komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Sandacz Piotra Kucharskiego
Sandacz pieczony Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 1 cały sandacz (około 1,2 kg)
  • 200 g obranych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 1 płat wodorostów nori
  • 1 bagietka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • do skropienia oliwa z oliwek
  • do smaku pieprz
  • do smaku sól
0
14

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzewam piekarnik do temperatury 180ºC. Sandacza oczyszczam z łusek i nacinam z każdej strony. Przyprawiam solą i pieprzem. Płat nori kruszę i rozcieram w moździerzu na pył. Mieszam z masłem i przetartymi ząbkami czosnku. Masłem nacieram całą rybę z wierzchu i od wewnątrz.
  • Do środka wkładam krewetki wymieszane z posiekaną natka pietruszki. Sandacza układam na wysmarowanej pozostałym masłem blasze do pieczenia.
  • Wkładam do piekarnika i piekę około 30 minut. Rybę wyjmuję zjadam policzki :) filetuję, układam na talerzu razem z łyżką krewetek i polewam powstałym sosem. Podaję z bagietką.
  • Przepis jest na tyle uniwersalny że będzie można zrobić to danie choćby z łososiem.
Zainspiruj nas

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

jest przepyszne robiłam go już z 2 razy dzięki Piotr i pozdrawiam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      A ja zdecydowałam już w lecie że zrobię go na wigilię zamiast karpia. Mam nadzieję że wyjdzie mi smakowicie
      dzięki Piotr

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Umami przecież to smak mięsa, czujemy go przez glutaminian sodu chyba nie jestem pewien ale to na bank jest smak mięsa a nie nori...

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Aziu

              a mnie ten sandacz narobił apetytu i przy najbliższej okazji wypróbuję

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  sandacz 30 minut?to a;bo jakis 10 kilowy albo piecze go w 120 stopniach

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      gargamel

                      super

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          mówisz?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              tvnpix