zamknij

Sandacz Piotra Kucharskiego

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Sandacz nasza niedoceniana, najsmaczniejsza, słodkowodna ryba
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
7komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Sandacz Piotra Kucharskiego
Sandacz pieczony Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 1 cały sandacz (około 1,2 kg)
  • 200 g obranych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 1 płat wodorostów nori
  • 1 bagietka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • do skropienia oliwa z oliwek
  • do smaku pieprz
  • do smaku sól
0
14

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzewam piekarnik do temperatury 180ºC. Sandacza oczyszczam z łusek i nacinam z każdej strony. Przyprawiam solą i pieprzem. Płat nori kruszę i rozcieram w moździerzu na pył. Mieszam z masłem i przetartymi ząbkami czosnku. Masłem nacieram całą rybę z wierzchu i od wewnątrz.
  • Do środka wkładam krewetki wymieszane z posiekaną natka pietruszki. Sandacza układam na wysmarowanej pozostałym masłem blasze do pieczenia.
  • Wkładam do piekarnika i piekę około 30 minut. Rybę wyjmuję zjadam policzki :) filetuję, układam na talerzu razem z łyżką krewetek i polewam powstałym sosem. Podaję z bagietką.
  • Przepis jest na tyle uniwersalny że będzie można zrobić to danie choćby z łososiem.
Zainspiruj nas

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

jest przepyszne robiłam go już z 2 razy dzięki Piotr i pozdrawiam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      A ja zdecydowałam już w lecie że zrobię go na wigilię zamiast karpia. Mam nadzieję że wyjdzie mi smakowicie
      dzięki Piotr

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Umami przecież to smak mięsa, czujemy go przez glutaminian sodu chyba nie jestem pewien ale to na bank jest smak mięsa a nie nori...

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Aziu

              a mnie ten sandacz narobił apetytu i przy najbliższej okazji wypróbuję

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  sandacz 30 minut?to a;bo jakis 10 kilowy albo piecze go w 120 stopniach

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      gargamel

                      super

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          mówisz?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Zupa tajska Kasi Klich
                              Przepis 14

                              Zupa tajska Kasi Klich

                              Ogień w gardle!

                              Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                              Pomidorki z karmelem i lodami

                              Deserowa wersja pomidora

                              Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 411

                              Burgery z musztardą i boczkiem

                              W klimacie amerykańskiego baru

                              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                              Przepis 22

                              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                              Podany na delikatnym puree

                              Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                              Kanapki ze smażoną makrelą

                              Idealne na śniadanie lub kolację

                              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                              Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                              Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                              Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                              Babka ziemniaczana Przepis 27114

                              Babka ziemniaczana

                              Podlaski specjał

                              tvnpix