zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik akacjowy

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://doowa.blogspot.com/Sernik akacjowy

Składniki

  • 1 opakowanie herbatników Petit-Beurre
  • 80 g masła Lurpak
  • 400 ml śmietany 36 %
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie śmietan-fiksu
  • 4  serki homogenizowane po 150 g każdy
  • 150 g konfitury z akacji
  • 1 opakowanie żelatyny deserowa fix Dr,Oetkera
  • 100 g polewy: konfitura z akacji
  • z 1 sztuki sok z limonki
  • 50 g gotowej żelatyny pozostawionej od sernika
  • 100 g orzechów włoskich do dekoracji
0
2
  • Tortownicę 26 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia albo folią spożywczą - boki też.
  • Herbatniki pokruszyć i połączyć z rozpuszczonym masłem. Wymieszać a następnie wyłożyć nimi dno tortownicy lekko uciskając.
  • Wstawić do lodówki.
  • Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietan-fiksem. Dodać do ubitej śmietany serki oraz konfiturę z akacji i dokładnie wymieszać łopatką.
  • Żelatynę rozrobić według przepisu na opakowaniu i z tej masy odlać 50 g do zrobienia polewy. Rozrobioną żelatynę wlewamy do masy serowo - akacjowej i mieszamy.
  • Ser wylewamy delikatnie - aby herbatniki nie wypłynęły - do tortownicy i wstawiamy do stężenia do lodówki - trwa to ok. 2 godzin.
  • Pozostałą konfiturę oraz sok z limonki łączymy ze sobą i dodajemy pozostawioną żelatynę od sernika. Mieszamy i wylewamy na stężały sernik.
  • Dekorujemy orzechami włoskimi. Ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

Chleb z płatkami owsianymi

Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

tvnpix