zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik akacjowy

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://doowa.blogspot.com/Sernik akacjowy

Składniki

  • 1 opakowanie herbatników Petit-Beurre
  • 80 g masła Lurpak
  • 400 ml śmietany 36 %
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie śmietan-fiksu
  • 4  serki homogenizowane po 150 g każdy
  • 150 g konfitury z akacji
  • 1 opakowanie żelatyny deserowa fix Dr,Oetkera
  • 100 g polewy: konfitura z akacji
  • z 1 sztuki sok z limonki
  • 50 g gotowej żelatyny pozostawionej od sernika
  • 100 g orzechów włoskich do dekoracji
0
2
  • Tortownicę 26 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia albo folią spożywczą - boki też.
  • Herbatniki pokruszyć i połączyć z rozpuszczonym masłem. Wymieszać a następnie wyłożyć nimi dno tortownicy lekko uciskając.
  • Wstawić do lodówki.
  • Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietan-fiksem. Dodać do ubitej śmietany serki oraz konfiturę z akacji i dokładnie wymieszać łopatką.
  • Żelatynę rozrobić według przepisu na opakowaniu i z tej masy odlać 50 g do zrobienia polewy. Rozrobioną żelatynę wlewamy do masy serowo - akacjowej i mieszamy.
  • Ser wylewamy delikatnie - aby herbatniki nie wypłynęły - do tortownicy i wstawiamy do stężenia do lodówki - trwa to ok. 2 godzin.
  • Pozostałą konfiturę oraz sok z limonki łączymy ze sobą i dodajemy pozostawioną żelatynę od sernika. Mieszamy i wylewamy na stężały sernik.
  • Dekorujemy orzechami włoskimi. Ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

Chrupiące płatki owsiane

Pyszne i proste śniadanie

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix