zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik jak chmurka z kruchym spodem

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: pieczonetruskawki.blogspot.comSernik jak chmurka z kruchym spodem

Składniki

  • 750 gr twarogu tłustego lub wiaderkowego
  • 1 jajko
  • 100 gr zimnego masła Lurpak
  • 100 gr cukru kryształu
  • 300 gr mąki
  • mus malinowy  do podania
  • cukier waniliowy, ziarenek wanilii lub aromatu do smaku
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 dużych jaj
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 gr masła Lurpak
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki zimnej wody
0
7

Sposób przygotowania:

Spód: 300 gram mąki, cukier kryształ i zimne masło zagniatamy nożem, lub szybko rękoma. Ciasto nie lubi "ciepłego", więc trzeba to robić w miarę szybko. Dodajemy jedno jajko i wodę. Zagniatamy na jednolitą masę. Możemy włożyć do lodówki, jeśli jest mocno lepiące. Wykładamy spód foremki (wyłożonej papierem do pieczenia) i pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut. Spód wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.

Masa serowa: Twaróg mielimy 2- lub 3- krotnie (jeśli używamy wiaderkowego, nie mielimy) miksujemy razem z masłem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym (lub aromatem, ziarenkami wanilii), żółtkami, mąką ziemniaczaną na gładką masę. Następnie, cały czas miksując dodajemy mleko i śmietankę. Masa będzie bardzo lejąca. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywno. Można dodać szczyptę soli. Delikatnie przekładamy białka do masy serowej i ostrożnie mieszamy szpatułką aż białka się "wmieszają". Masę wylewamy na spód i pieczemy w 180 stopniach przez 60-70 minut. Ja piekłam równo 65. Ciasto zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku, po jakimś czasie otwieramy drzwiczki, studzimy, wyjmujemy z piekarnika i czekamy do wystygnięcia. Dobrze smakuje z musem malinowym i wiórkami czekolady.

A mus malinowy zrobiłam tak: Mrożone maliny umieściłam w małym rondelku, dodałam 2 łyżki wody i cukier do smaku. Podgrzałam mus. W małym kubeczku w niewielkiej ilości wody rozpuściłam 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej i dodałam do gotującego się musu aby zgęstniał.

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wow, wygląda na baardzo puszysty serniczek, na kruchym spodzie jest najlepszy, ja robię jutro, kupiłam w lidlu ulubiony twarożek sernikowy, również masa wychodzi bardzo puszysta :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      kruchy spód + puszysta masa = sernik idealny, i do tego te maliny!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          kruchy spód + puszysta masa = sernik idealny, i do tego te maliny!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Ale pysznie wygląda!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

                  Orzechowy gangster z Bronxu

                  Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                  Kaczka pływaczka Przepis 30

                  Kaczka pływaczka

                  Kaczka i ziemniaki na słodko

                  Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                  Burgery z musztardą i boczkiem

                  W klimacie amerykańskiego baru

                  Grillowany ser halloumi Przepis 41

                  Grillowany ser halloumi

                  Najlepszy podany z figami i orzechami

                  Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                  Knedle ze śliwkami

                  Przepis na słodki obiad

                  Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                  Sarna w wielkim mieście

                  Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                  Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                  Chleb z płatkami owsianymi

                  Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                  Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                  tvnpix