zamknij

Sernik z makiem i wiórkami kokosowymi

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Świąteczny sernik na twoim stole
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Sernik z makiem i wiórkami kokosowymi

Składniki

  • 80 g suszonych moreli
  • 100 ml soku jabłkowego
  •  Na ciasto:
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 4 jajka
  • 450 g mąki
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 150 g masy makowej
  •  ponadto:
  • 500 g masy marzepanowej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  •  nadzienie serowe:
  • 4 jaja
  • 500 g serka homogenizowanego
  • 500 g twarogu mielonego
  • 3 łyżki likieru kokosowego
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 120 g wiórek kokosowych
0
0

Sposób przygotowania:

(blacha 30x40cm)

  • Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 180C. Morele namocz w soku jabłkowym.
  • Masło zetrzyj z cukrem i skórką cytryny na gładką masę, dodaj pojedynczo jaja, wymieszaj.
  • Wymieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenie i połącz z ciastem.
  • Odcedź morele, posiekaj, wymieszaj z masą makową i dodaj do ciasta.
  • Podziel ciasto na pół.
  • Połowę wyłóż na blachę i piecz w piekarniku około 10 minut. Wyjmij i wystudź.
  • Masę marcepanową połącz z cukrem pudrem i likierem pomarańczowym.
  • Masę rozłóż na folii spożywczej i przykryj drugą warstwą folii.
  • Ugniataj na cienka warstwę, a następnie pokrój w cienkie paski.
  • Rozłóż paski na podpieczonej warstwie ciasta.
  • Oddziel białka od żółtek.
  • Żółtka połącz z serkiem, twarogiem, cukrem, likierem, sokiem z cytryny i budyniem waniliowym.
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i połącz delikatnie z masa serową.
  • Wyłóż masę serową na marcepanowe paski i przykryj druga połową makowego ciasta.
  • Wyrównaj powierzchnię i piecz w piekarniku przez około 40 minut.
  • Ciasto ostudzić, posyp wiórkami kokosowymi i podawaj pokrojone na kawałki.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Muszę wypróbować ten przepis na sernik, na pewno pyszny, polecam też sernik z jabłkami (,kuchnia Lidla,), mniam.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      tvnpix