zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Sernik Zebra

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ser biały Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Goszka Gosia
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.tocokocham.com/przepisySernik Zebra Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 500g sera białego mielonego
  • 250 g sera mascarpone
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
  • 8 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 250 g masła Lurpak
  • 200 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki woda
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 sztuka czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 5 sztuk truskawkek do dekoracji
  • kilka listków mięty do dekoracji
0
7

- Piekarnik nagrzać do 240 st.C. - Dno okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Masa czekoladowa - Zagotować masło, oba cukry, wodę i kakao. - Wystudzoną masę wlać do miski miksera i wbijać po całym jajku - 4 sztuki czekając aż poprzednie zostanie wchłonięte przez masę. - Wsypać przesianą mąkę i wymieszać. Masa serowa - Wymieszać oba sery delikatnie mikserem, dodać mleko skondensowane. - Wbijać po jednym jajku - 4 sztuki co 30 sekund cały czas ubijając. - Na koniec wsypać budyń i wymieszać. - Należy starać się, aby jak wymieszać wszystkie składniki jak najszybciej. - Masa serowa wychodzi dość płynna. - Do tortownicy wlać kilka dużych łyżek masy czekoladowej i rozsmarować na dnie. - Wstawić do piekarnika na 3 minuty. - Po tym czasie wyjąć tortownicę z piekarnika i nalać masę serową w takiej samej ilości jak czekoladową. Należy starać się aby warstwy były jak najcieńsze. - Znów wstawić do piekarnika na 3 minuty i tak aż do wyczerpania obu mas. - Po nalaniu ostatniej masy, którą powinna być czekoladowa zmniejszyć temperaturę do 120 st.C. Ja otwieram piekarnik z tortownicą w środku i czekam aż spadnie temperatura, po czym ustawiam czas na 20 minut. - Na koniec otworzyć piekarnik i zostawić ciasto do wystygnięcia. - Wstawić do lodówki na kilka godzin. - Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietanką. - Posmarować wierzch i boki sernika, ozdobić truskawkami i listkami mięty.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

Efektowne i proste danie

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Szaszłyki wyborne Przepis 59

Szaszłyki wyborne

Nie tylko na sezon grillowy

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

tvnpix