zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba

Przepis konkursowy

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.ostranaslodko.blogspot.com/Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba

Składniki

  • 1  średnia polędwiczka wieprzowa
  • 2  duże pajdy świeżego, pszennego chleba zrumienione na maśle
  • 1 seler
  • 1 marchew
  • 1 por
  • szczypta majeranku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy (ostrej)
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • szczypta czosnku kolorowego
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu
  • 3 łyżki masła
  • szczypta tymianku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
0
6

Sposób przygotowania :

  • Polędwiczkę kroimy w ok. 2-2,5 cm plastry. Lekko rozbijamy dłonią. Posypujemy solą, pieprzem i odrobiną kolorowego czosnku. Do miseczki dodajemy czubatą łyżkę musztardy, łyżkę sosu chili, tymianek, majeranek (ewentualnie odrobinę rozmarynu).
  • Polędwiczki obtaczamy dokładnie w marynacie, wkładamy do lodówki (im dłużej będzie w lodówce, tym smak będize intensywniejszy).
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy polędwiczki na średnim ogniu do zrumienienia, po kilka minut z każdej strony. Na sam koniec dodajemy łyżkę masła. Zostawiamy chwilę w sosie.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i stare na grubych oczkach marchew i seler. Dusimy razem ok. 15-20 minut.
  • Doprawiamy odrobiną soli. Dodajemy łyżkę masła na koniec. Mieszamy do rozpuszczenia.
  • Na talerzu układamy chrupiący chleb. Przykrywamy grubą warstwą warzyw w maślanym sosie. Kładziemy polędwiczkę. Posypujemy drobniutko startym parmezanem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

tvnpix