zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba

Przepis konkursowy

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.ostranaslodko.blogspot.com/Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba

Składniki

  • 1  średnia polędwiczka wieprzowa
  • 2  duże pajdy świeżego, pszennego chleba zrumienione na maśle
  • 1 seler
  • 1 marchew
  • 1 por
  • szczypta majeranku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy (ostrej)
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • szczypta czosnku kolorowego
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu
  • 3 łyżki masła
  • szczypta tymianku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
0
6

Sposób przygotowania :

  • Polędwiczkę kroimy w ok. 2-2,5 cm plastry. Lekko rozbijamy dłonią. Posypujemy solą, pieprzem i odrobiną kolorowego czosnku. Do miseczki dodajemy czubatą łyżkę musztardy, łyżkę sosu chili, tymianek, majeranek (ewentualnie odrobinę rozmarynu).
  • Polędwiczki obtaczamy dokładnie w marynacie, wkładamy do lodówki (im dłużej będzie w lodówce, tym smak będize intensywniejszy).
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy polędwiczki na średnim ogniu do zrumienienia, po kilka minut z każdej strony. Na sam koniec dodajemy łyżkę masła. Zostawiamy chwilę w sosie.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i stare na grubych oczkach marchew i seler. Dusimy razem ok. 15-20 minut.
  • Doprawiamy odrobiną soli. Dodajemy łyżkę masła na koniec. Mieszamy do rozpuszczenia.
  • Na talerzu układamy chrupiący chleb. Przykrywamy grubą warstwą warzyw w maślanym sosie. Kładziemy polędwiczkę. Posypujemy drobniutko startym parmezanem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Knedle ze śliwkami Przepis 1262

Knedle ze śliwkami

Przepis na słodki obiad

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix