zamknij

Słynny kurczak Magdy Gessler

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Piotr Bławicki/East News/Dzień Dobry TVNKurczak Magdy Gessler

Składniki

  • 1 kurczak
  •  wątróbka drobiowa
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • 1 bułka do namoczenia
  • 2 szklanki mleka
  •  świeży koper i pietruszka
  •  sól, pieprz
  •  gałka muszkatałowa
  •  majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
0
0
  • Kurczaka umyj. Natrzyj wnętrze kurczaka solą, pieprzem, sokiem z cytryny, majerankiem, czosnkiem. Podobnie zrób z wierzchu. Odstaw do lodówki.
  • Utrzyj masło na puszystą masę. Dodaj żółtko, utrzyj. Białko utrzyj na pianę i powoli dodaj do masy maślanej.
  • Bułkę namocz w mleku, odsącz, rozgnieć i dodaj do masła, znów delikatnie wymieszaj.
  • Wątróbkę drobno posiekaj, tak jak zieleninę. Wymieszaj wątróbkę z zieleniną oraz masą z masła, jajka i bułki, dopraw gałką muszkatołową.
  • Nadziej kurczaka, zaszyj lub zepnij wykałaczkami,
  • Kurczaka przełóż do brytfanki posmarowanej masłem. Piecz kurczaka po polsku około 50 min. w 200 st. C. Możesz na początku podlać wodą. Potem polewaj kurczaka powstałym sosem.
  • Kurczaka po polsku możesz piec również w towarzystwie jabłek
  • Kurczak może być podawany z chałką.
Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

musze skorzystac z tego przepisu!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Uwielbiam takiego kurczaka !!!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          a ile wątróbki ?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Jaki tam słynny kurczak! Moja Mama robiła w ten sposob 40 lat temu! Pewnie,ze warto przypominać takie przepisy, ale to nie Gessler jest autorka przepisu.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                  Pomidorki z karmelem i lodami

                  Deserowa wersja pomidora

                  Babka ziemniaczana Przepis 27117

                  Babka ziemniaczana

                  Podlaski specjał

                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                  Włoska potrawa w polskim wydaniu

                  Champion cyklistów Przepis 16

                  Champion cyklistów

                  Niebanalna szarlotka

                  Śledzie Kasi Klich
                  Przepis 34

                  Śledzie Kasi Klich

                  Śledź o korzennym posmaku

                  Carpaccio z buraków Kasi Klich
                  Przepis 66

                  Carpaccio z buraków Kasi Klich

                  Wytworna wersja pospolitego warzywa

                  Kaczka pływaczka Przepis 30

                  Kaczka pływaczka

                  Kaczka i ziemniaki na słodko

                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                  Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                  tvnpix