zamknij

Słynny kurczak Magdy Gessler

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | poziom zaawansowany Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Piotr Bławicki/East News/Dzień Dobry TVNKurczak Magdy Gessler

Składniki

  • 1 kurczak
  •  wątróbka drobiowa
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • 1 bułka do namoczenia
  • 2 szklanki mleka
  •  świeży koper i pietruszka
  •  sól, pieprz
  •  gałka muszkatałowa
  •  majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
0
0
  • Kurczaka umyj. Natrzyj wnętrze kurczaka solą, pieprzem, sokiem z cytryny, majerankiem, czosnkiem. Podobnie zrób z wierzchu. Odstaw do lodówki.
  • Utrzyj masło na puszystą masę. Dodaj żółtko, utrzyj. Białko utrzyj na pianę i powoli dodaj do masy maślanej.
  • Bułkę namocz w mleku, odsącz, rozgnieć i dodaj do masła, znów delikatnie wymieszaj.
  • Wątróbkę drobno posiekaj, tak jak zieleninę. Wymieszaj wątróbkę z zieleniną oraz masą z masła, jajka i bułki, dopraw gałką muszkatołową.
  • Nadziej kurczaka, zaszyj lub zepnij wykałaczkami,
  • Kurczaka przełóż do brytfanki posmarowanej masłem. Piecz kurczaka po polsku około 50 min. w 200 st. C. Możesz na początku podlać wodą. Potem polewaj kurczaka powstałym sosem.
  • Kurczaka po polsku możesz piec również w towarzystwie jabłek
  • Kurczak może być podawany z chałką.
Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

musze skorzystac z tego przepisu!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Uwielbiam takiego kurczaka !!!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          a ile wątróbki ?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Jaki tam słynny kurczak! Moja Mama robiła w ten sposob 40 lat temu! Pewnie,ze warto przypominać takie przepisy, ale to nie Gessler jest autorka przepisu.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                  Kopytka Piotra Kucharskiego

                  Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                  Bruschetta z fasolą
                  Przepis 12

                  Bruschetta z fasolą

                  Specjalność Włochów na przystawkę

                  Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                  Sarna w wielkim mieście

                  Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                  Szaszłyki wyborne Przepis 59

                  Szaszłyki wyborne

                  Nie tylko na sezon grillowy

                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                  Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                  Ryba w curry Przepis 15

                  Ryba w curry

                  Indie na talerzu

                  Zupa tajska Kasi Klich
                  Przepis 14

                  Zupa tajska Kasi Klich

                  Ogień w gardle!

                  Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                  Kolorowa samba warzywna

                  Zdrowe i pyszne danie

                  tvnpix