zamknij

Sos Bearnaise

Przepis

sos Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wino Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Michel  Moran
Autor przepisu:
Klasyczny francuski sos w Twojej kuchni? Z Michelem Moranem to możliwe!
Ugotowałem to!26
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
10komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Sos Bearnaise
Michel Moran przyrządza sos bearnaise

Składniki

  • 1/4 szklanki  wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki  octu winnego
  • 2 szalotki
  • 3/4 szklanki  klarowanego masła
  • 3 łyżeczki  suszonego estragonu
  • 2 duże żółtka
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
0
19

Sposób przygotowania:

  • Wino, ocet winny,  posiekaną szalotkę i estragon zagotować.
  • Trzymać na ogniu tak długo aż wino odparuje i zmniejszy swoją objętość.
  • Odcedzić przez sitko i odstawić do wystygnięcia.
  • Przygotować wodną kąpiel. Do miseczki wrzucić żółtka i mieszać aż zgęstnieją i staną się bladożółte. Zdjąć garnek z gazu i ciągle mieszając dodać klarowane masło.
  • Następnie dodać zredukowane wino i doprawić jeszcze szczyptą estragonu.
  • Doprawić do smaku i natychmiast podać.
Zainspiruj nas

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bigos - dobra rzecz, ale masz rację: wysuszona karkówka i przepieczony schab to nie jest to...

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Świetnie że Pan Moran próbuje przybliżyć nam dobrą kuchnię promując np tradycyjne sosy maślane, średnio wypieczone steki wołowe i inne przysmaki tradycyjnej kuchni..Po przeczytaniu niektórych komentarzy odniosłem jednak wrażenie, że my polacy jesteśmy zakochani w wysuszonej karkówce,,przepieczonym schabie i bigosie.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Przepis mowi troche cos innego niz Michel w video. Redukowane wino uzywa sie tez w innych przepisach na Sauce Béarnaise, natomiast sam estragon "przyprawiony" odparowanym winem widze po raz pierwszy. Zastanawiam sie, czy efekt jest podobny.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              tragedia ten sos fuj nie polecam

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Kąpiel wodna polega na tymzemasz naczyniez goraca woda, na malym gazie sobie to trzymasz i dopasowujesz jakas miseczke tak zebyswlozyla w ten garnek z woda, a wody tyle zeby nie dotykala naczynia a raczej zeby to para pdgrzewala je , a wmiseczce wiadomo zoltka

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Zawsze mnie dziwiło, że ludzie lubią surowe steki... Koszmar :P W życiu nie tknęłabym surowego mięsa, uczucie przeżuwania go w buzi jest okropne

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          nawet nie wiesz co tracisz...
                          nie wyobrazam sobie jedzenia w pełni wysmazonych steków;D

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Co to jest wodna kąpiel. Nie rozumiem tego sosu o co chodzi z tymi żółtkami? Mają byc na gazie czy co?

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  oj michel powiem dla azjatów że się na nich przezywałeś w tym filmiku

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Dobrze Panie Gosciu, ze Pan po chinsku piszesz..
                                      Panska wypowiedz nie ma nic wspolnego z jezykiem polskim
                                      i polska gramatyka.
                                      Nikt po pierwszej klasie szkoly podstawowej tego nie zrozumie.
                                      I nie powinien, bo bylo by mu przykro, ze mozna tak niechlujnie
                                      w jezyku ojczystym pisac.
                                      Przerazony koszmarem
                                      MM

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          tvnpix