zamknij

Sos Bearnaise

Przepis

sos Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wino Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Michel  Moran
Autor przepisu:
Klasyczny francuski sos w Twojej kuchni? Z Michelem Moranem to możliwe!
Ugotowałem to!26
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
12komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Sos Bearnaise
Michel Moran przyrządza sos bearnaise

Składniki

  • 1/4 szklanki  wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki  octu winnego
  • 2 szalotki
  • 3/4 szklanki  klarowanego masła
  • 3 łyżeczki  suszonego estragonu
  • 2 duże żółtka
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
0
19

Sposób przygotowania:

  • Wino, ocet winny,  posiekaną szalotkę i estragon zagotować.
  • Trzymać na ogniu tak długo aż wino odparuje i zmniejszy swoją objętość.
  • Odcedzić przez sitko i odstawić do wystygnięcia.
  • Przygotować wodną kąpiel. Do miseczki wrzucić żółtka i mieszać aż zgęstnieją i staną się bladożółte. Zdjąć garnek z gazu i ciągle mieszając dodać klarowane masło.
  • Następnie dodać zredukowane wino i doprawić jeszcze szczyptą estragonu.
  • Doprawić do smaku i natychmiast podać.
Zainspiruj nas

Komentarze (12)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Nawet taki ni to nie co- francuz - ktöry udaje takiego nie ma pojecia jak naprawde robi sie ten sos.- Albo - Prawdpopobnie tak jak wszyscy kucharze - nie odslaniaja najwazniejszych tajemnic kucharskiego kunsztu. Sos ten nie potrzebuje wina . Absolutnie nie. Wino jako takie nawet jak ma smak - to tego sie nie da odczuc w sosie. Natomiast bardzo wazne... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Zgadzam sie w 300%. Sama ten sos robie bardzo czesto. Konsystencja w tym sosie to nr 1. Musi wypelniac on pewne kryteria zeby godnie ta nazwe nosic.Oczywiscie , ze nie daje sie pietruszki tylko lodygi. Sos musi miec apetyczny kolor .Zielen z pietruszki nada mu brudny kolor. Wywar absolutnie robi sie z octu dojrzalego winnego i porzadnie sie go redukuje.... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Bigos - dobra rzecz, ale masz rację: wysuszona karkówka i przepieczony schab to nie jest to...

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Świetnie że Pan Moran próbuje przybliżyć nam dobrą kuchnię promując np tradycyjne sosy maślane, średnio wypieczone steki wołowe i inne przysmaki tradycyjnej kuchni..Po przeczytaniu niektórych komentarzy odniosłem jednak wrażenie, że my polacy jesteśmy zakochani w wysuszonej karkówce,,przepieczonym schabie i bigosie.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Przepis mowi troche cos innego niz Michel w video. Redukowane wino uzywa sie tez w innych przepisach na Sauce Béarnaise, natomiast sam estragon "przyprawiony" odparowanym winem widze po raz pierwszy. Zastanawiam sie, czy efekt jest podobny.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      tragedia ten sos fuj nie polecam

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Kąpiel wodna polega na tymzemasz naczyniez goraca woda, na malym gazie sobie to trzymasz i dopasowujesz jakas miseczke tak zebyswlozyla w ten garnek z woda, a wody tyle zeby nie dotykala naczynia a raczej zeby to para pdgrzewala je , a wmiseczce wiadomo zoltka

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Zawsze mnie dziwiło, że ludzie lubią surowe steki... Koszmar :P W życiu nie tknęłabym surowego mięsa, uczucie przeżuwania go w buzi jest okropne

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  nawet nie wiesz co tracisz...
                                  nie wyobrazam sobie jedzenia w pełni wysmazonych steków;D

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Co to jest wodna kąpiel. Nie rozumiem tego sosu o co chodzi z tymi żółtkami? Mają byc na gazie czy co?

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          oj michel powiem dla azjatów że się na nich przezywałeś w tym filmiku

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              Dobrze Panie Gosciu, ze Pan po chinsku piszesz..
                                              Panska wypowiedz nie ma nic wspolnego z jezykiem polskim
                                              i polska gramatyka.
                                              Nikt po pierwszej klasie szkoly podstawowej tego nie zrozumie.
                                              I nie powinien, bo bylo by mu przykro, ze mozna tak niechlujnie
                                              w jezyku ojczystym pisac.
                                              Przerazony koszmarem
                                              MM

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                  Zobacz również

                                                  Atletyczny kurczak Przepis 20

                                                  Atletyczny kurczak

                                                  Pomysł na lekkie drugie danie

                                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                                  Przepis 22

                                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                                  Podany na delikatnym puree

                                                  Tatar ze śledzia
                                                  Przepis 13

                                                  Tatar ze śledzia

                                                  Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                                  Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                                                  Kanapki ze smażoną makrelą

                                                  Idealne na śniadanie lub kolację

                                                  Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                                  Sałatka z marynowanymi grzybami

                                                  Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                                  Babka ziemniaczana Przepis 27115

                                                  Babka ziemniaczana

                                                  Podlaski specjał

                                                  Bifeki faszerowane serem feta Przepis 21

                                                  Bifeki faszerowane serem feta

                                                  Kotlety po grecku

                                                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                                  Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                                  tvnpix