zamknij

Sos Bearnaise

Przepis

sos Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wino Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Michel  Moran
Autor przepisu:
Klasyczny francuski sos w Twojej kuchni? Z Michelem Moranem to możliwe!
Ugotowałem to!26
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
14komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Sos Bearnaise
Michel Moran przyrządza sos bearnaise

Składniki

  • 1/4 szklanki  wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki  octu winnego
  • 2 szalotki
  • 3/4 szklanki  klarowanego masła
  • 3 łyżeczki  suszonego estragonu
  • 2 duże żółtka
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
0
19

Sposób przygotowania:

  • Wino, ocet winny,  posiekaną szalotkę i estragon zagotować.
  • Trzymać na ogniu tak długo aż wino odparuje i zmniejszy swoją objętość.
  • Odcedzić przez sitko i odstawić do wystygnięcia.
  • Przygotować wodną kąpiel. Do miseczki wrzucić żółtka i mieszać aż zgęstnieją i staną się bladożółte. Zdjąć garnek z gazu i ciągle mieszając dodać klarowane masło.
  • Następnie dodać zredukowane wino i doprawić jeszcze szczyptą estragonu.
  • Doprawić do smaku i natychmiast podać.
Zainspiruj nas

Komentarze (14)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

jak właściwie powinno być z tym wywarem? W tym przepisie i w innych też - po odcedzeniu do sosu dodaję się zredukowany płyn, a na filmie Michel dodaje to co zostało mu na sitku. A polędwicę (zwłaszcza w przypadku większej ilości porcji niż dla 2 os.) polecam obsmażyć przyprawioną w całym kawałku na maśle klarowanym na patelni i... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Jak to czasami miło de*ili posłuchać. Najbardziej klasyczny przepis Augusta Escofiera mówi o użyciu wina, octu, szalotki, estragonu, trybuli i pieprzu. Żadnej pietruszki.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Nawet taki ni to nie co- francuz - ktöry udaje takiego nie ma pojecia jak naprawde robi sie ten sos.- Albo - Prawdpopobnie tak jak wszyscy kucharze - nie odslaniaja najwazniejszych tajemnic kucharskiego kunsztu. Sos ten nie potrzebuje wina . Absolutnie nie. Wino jako takie nawet jak ma smak - to tego sie nie da odczuc w sosie. Natomiast bardzo wazne... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Zgadzam sie w 300%. Sama ten sos robie bardzo czesto. Konsystencja w tym sosie to nr 1. Musi wypelniac on pewne kryteria zeby godnie ta nazwe nosic.Oczywiscie , ze nie daje sie pietruszki tylko lodygi. Sos musi miec apetyczny kolor .Zielen z pietruszki nada mu brudny kolor. Wywar absolutnie robi sie z octu dojrzalego winnego i porzadnie sie go redukuje.... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Bigos - dobra rzecz, ale masz rację: wysuszona karkówka i przepieczony schab to nie jest to...

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Świetnie że Pan Moran próbuje przybliżyć nam dobrą kuchnię promując np tradycyjne sosy maślane, średnio wypieczone steki wołowe i inne przysmaki tradycyjnej kuchni..Po przeczytaniu niektórych komentarzy odniosłem jednak wrażenie, że my polacy jesteśmy zakochani w wysuszonej karkówce,,przepieczonym schabie i bigosie.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Przepis mowi troche cos innego niz Michel w video. Redukowane wino uzywa sie tez w innych przepisach na Sauce Béarnaise, natomiast sam estragon "przyprawiony" odparowanym winem widze po raz pierwszy. Zastanawiam sie, czy efekt jest podobny.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              tragedia ten sos fuj nie polecam

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Kąpiel wodna polega na tymzemasz naczyniez goraca woda, na malym gazie sobie to trzymasz i dopasowujesz jakas miseczke tak zebyswlozyla w ten garnek z woda, a wody tyle zeby nie dotykala naczynia a raczej zeby to para pdgrzewala je , a wmiseczce wiadomo zoltka

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Zawsze mnie dziwiło, że ludzie lubią surowe steki... Koszmar :P W życiu nie tknęłabym surowego mięsa, uczucie przeżuwania go w buzi jest okropne

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          nawet nie wiesz co tracisz...
                                          nie wyobrazam sobie jedzenia w pełni wysmazonych steków;D

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              Co to jest wodna kąpiel. Nie rozumiem tego sosu o co chodzi z tymi żółtkami? Mają byc na gazie czy co?

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                  Zobacz również

                                                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                                  Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                                  Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                                  Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                                  Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                                  Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                                  Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                                  Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                                  Przepis 22

                                                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                                  Klasyka na twoim stole

                                                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                                                  Przepis 1017

                                                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                                                  Najprostszy przepis na domową pizzę

                                                  Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                                  Kopytka Piotra Kucharskiego

                                                  Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                                  Atletyczny kurczak Przepis 20

                                                  Atletyczny kurczak

                                                  Pomysł na lekkie drugie danie

                                                  Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                                  Grillowany ser halloumi

                                                  Najlepszy podany z figami i orzechami

                                                  tvnpix