zamknij

Sos Bearnaise

Przepis

sos Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wino Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Michel  Moran
Autor przepisu:
Klasyczny francuski sos w Twojej kuchni? Z Michelem Moranem to możliwe!
Ugotowałem to!26
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
14komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Sos Bearnaise
Michel Moran przyrządza sos bearnaise

Składniki

  • 1/4 szklanki  wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki  octu winnego
  • 2 szalotki
  • 3/4 szklanki  klarowanego masła
  • 3 łyżeczki  suszonego estragonu
  • 2 duże żółtka
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
0
19

Sposób przygotowania:

  • Wino, ocet winny,  posiekaną szalotkę i estragon zagotować.
  • Trzymać na ogniu tak długo aż wino odparuje i zmniejszy swoją objętość.
  • Odcedzić przez sitko i odstawić do wystygnięcia.
  • Przygotować wodną kąpiel. Do miseczki wrzucić żółtka i mieszać aż zgęstnieją i staną się bladożółte. Zdjąć garnek z gazu i ciągle mieszając dodać klarowane masło.
  • Następnie dodać zredukowane wino i doprawić jeszcze szczyptą estragonu.
  • Doprawić do smaku i natychmiast podać.
Zainspiruj nas

Komentarze (14)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

jak właściwie powinno być z tym wywarem? W tym przepisie i w innych też - po odcedzeniu do sosu dodaję się zredukowany płyn, a na filmie Michel dodaje to co zostało mu na sitku. A polędwicę (zwłaszcza w przypadku większej ilości porcji niż dla 2 os.) polecam obsmażyć przyprawioną w całym kawałku na maśle klarowanym na patelni i... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Jak to czasami miło de*ili posłuchać. Najbardziej klasyczny przepis Augusta Escofiera mówi o użyciu wina, octu, szalotki, estragonu, trybuli i pieprzu. Żadnej pietruszki.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Nawet taki ni to nie co- francuz - ktöry udaje takiego nie ma pojecia jak naprawde robi sie ten sos.- Albo - Prawdpopobnie tak jak wszyscy kucharze - nie odslaniaja najwazniejszych tajemnic kucharskiego kunsztu. Sos ten nie potrzebuje wina . Absolutnie nie. Wino jako takie nawet jak ma smak - to tego sie nie da odczuc w sosie. Natomiast bardzo wazne... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Zgadzam sie w 300%. Sama ten sos robie bardzo czesto. Konsystencja w tym sosie to nr 1. Musi wypelniac on pewne kryteria zeby godnie ta nazwe nosic.Oczywiscie , ze nie daje sie pietruszki tylko lodygi. Sos musi miec apetyczny kolor .Zielen z pietruszki nada mu brudny kolor. Wywar absolutnie robi sie z octu dojrzalego winnego i porzadnie sie go redukuje.... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Bigos - dobra rzecz, ale masz rację: wysuszona karkówka i przepieczony schab to nie jest to...

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Świetnie że Pan Moran próbuje przybliżyć nam dobrą kuchnię promując np tradycyjne sosy maślane, średnio wypieczone steki wołowe i inne przysmaki tradycyjnej kuchni..Po przeczytaniu niektórych komentarzy odniosłem jednak wrażenie, że my polacy jesteśmy zakochani w wysuszonej karkówce,,przepieczonym schabie i bigosie.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Przepis mowi troche cos innego niz Michel w video. Redukowane wino uzywa sie tez w innych przepisach na Sauce Béarnaise, natomiast sam estragon "przyprawiony" odparowanym winem widze po raz pierwszy. Zastanawiam sie, czy efekt jest podobny.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              tragedia ten sos fuj nie polecam

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Kąpiel wodna polega na tymzemasz naczyniez goraca woda, na malym gazie sobie to trzymasz i dopasowujesz jakas miseczke tak zebyswlozyla w ten garnek z woda, a wody tyle zeby nie dotykala naczynia a raczej zeby to para pdgrzewala je , a wmiseczce wiadomo zoltka

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Zawsze mnie dziwiło, że ludzie lubią surowe steki... Koszmar :P W życiu nie tknęłabym surowego mięsa, uczucie przeżuwania go w buzi jest okropne

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          nawet nie wiesz co tracisz...
                                          nie wyobrazam sobie jedzenia w pełni wysmazonych steków;D

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              Co to jest wodna kąpiel. Nie rozumiem tego sosu o co chodzi z tymi żółtkami? Mają byc na gazie czy co?

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                  Zobacz również

                                                  Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                                  Corpus delicti końca lata

                                                  Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                                  Tatar ze śledzia
                                                  Przepis 13

                                                  Tatar ze śledzia

                                                  Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                                  Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                                  Pomidorki z karmelem i lodami

                                                  Deserowa wersja pomidora

                                                  Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                                  Kotleciki z brzoskwiniami

                                                  Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                                  Babka ziemniaczana Przepis 27117

                                                  Babka ziemniaczana

                                                  Podlaski specjał

                                                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                                                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                                  Efektowne i proste danie

                                                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                                  Takie ciasto rozweseli każdego

                                                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                                  Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                                  tvnpix