zamknij

Steki z polędwicy wołowej z buraczkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Zdrowe i smaczne połączenie
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaSteki z polędwicy wołowej z buraczkami Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 400 g buraków (najlepiej małych)
  • 1 łyżka  cukru
  • 4 steki z polędwicy wołowej (około 120-150 g/szt)
  • olej do smażenia olej
  • do smaku sól i pieprz
  • 2 łyżki  octu winnego
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki  czosnku
  • sznurek wędliniarski lub biała nić  do przewiązania mięsa
0
4

Sposób przygotowania:

Buraki ugotuj w skórach w wodzie z łyżką cukru i łyżeczką soli aż będą miękkie. Steki przypraw z obu stron pieprzem. Każdy ze steków możesz związać na środku sznurkiem wędliniarskim lub białą nicią, aby zachował ładny kształt. Rozgrzej dużą patelnię o grubym dnie, wlej łyżkę oleju. Gdy olej zacznie lekko dymić, ułóż steki i usmaż z każdej strony po około 2 minuty. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 160ºC. Steki przełóż do piekarnika na około 6 minut. Następnie wyjmij i odstaw na kolejne kilka minut, aby „odpoczęły”. Steki powinny być przygotowane medium.

Gdy steki się smażą, obierz buraki ze skóry – jeśli są duże, to pokrój w kostkę – i lekko podgrzej na patelni, na której smażyły się steki. Dodaj łyżkę masła i dwie łyżki octu winnego, podgrzewaj przez kilka minut, dopraw solą i pieprzem.

Steki obficie przypraw solą i pieprzem, delikatnie natrzyj rozgniecionym czosnkiem.

Podawaj z ciepłymi burakami.

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Nie polecam pieprzu do steka przed smażeniem. Pali się :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość
      • ~Gość:
      • Nie polecam pieprzu do steka przed smażeniem. Pali się :)
      • rozwiń

      no wlasnie. jak to jest z tym pieprzem. pali sie czy nie? bo co przepis to inna receptura

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość
          • ~Gość:
          • no wlasnie. jak to jest z tym pieprzem. pali sie czy nie? bo co przepis to inna receptura
          • rozwiń

          wiele razy robilam steki z pieprzem nawet grubym (w przepisie jest mielony) trzeba pilnowac aby sie nie spalil ale przy 2 min z kazdej ze stron jest to raczej malo prawdopodobne nawet przy wysokiej temp. oleju
          . Ważne żeby steku nie solić przed smażeniem - mięso wołowe twardnieje i wtedy nadaje się jedynie na podeszwę

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              tvnpix