zamknij

Steki z polędwicy wołowej z buraczkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Zdrowe i smaczne połączenie
Ugotowałem to!7
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
3komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaSteki z polędwicy wołowej z buraczkami Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 400 g buraków (najlepiej małych)
  • 1 łyżka  cukru
  • 4 steki z polędwicy wołowej (około 120-150 g/szt)
  • olej do smażenia olej
  • do smaku sól i pieprz
  • 2 łyżki  octu winnego
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki  czosnku
  • sznurek wędliniarski lub biała nić  do przewiązania mięsa
0
4

Sposób przygotowania:

Buraki ugotuj w skórach w wodzie z łyżką cukru i łyżeczką soli aż będą miękkie. Steki przypraw z obu stron pieprzem. Każdy ze steków możesz związać na środku sznurkiem wędliniarskim lub białą nicią, aby zachował ładny kształt. Rozgrzej dużą patelnię o grubym dnie, wlej łyżkę oleju. Gdy olej zacznie lekko dymić, ułóż steki i usmaż z każdej strony po około 2 minuty. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 160ºC. Steki przełóż do piekarnika na około 6 minut. Następnie wyjmij i odstaw na kolejne kilka minut, aby „odpoczęły”. Steki powinny być przygotowane medium.

Gdy steki się smażą, obierz buraki ze skóry – jeśli są duże, to pokrój w kostkę – i lekko podgrzej na patelni, na której smażyły się steki. Dodaj łyżkę masła i dwie łyżki octu winnego, podgrzewaj przez kilka minut, dopraw solą i pieprzem.

Steki obficie przypraw solą i pieprzem, delikatnie natrzyj rozgniecionym czosnkiem.

Podawaj z ciepłymi burakami.

Zainspiruj nas

Komentarze (3)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Nie polecam pieprzu do steka przed smażeniem. Pali się :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość
      • ~Gość:
      • Nie polecam pieprzu do steka przed smażeniem. Pali się :)
      • rozwiń

      no wlasnie. jak to jest z tym pieprzem. pali sie czy nie? bo co przepis to inna receptura

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość
          • ~Gość:
          • no wlasnie. jak to jest z tym pieprzem. pali sie czy nie? bo co przepis to inna receptura
          • rozwiń

          wiele razy robilam steki z pieprzem nawet grubym (w przepisie jest mielony) trzeba pilnowac aby sie nie spalil ale przy 2 min z kazdej ze stron jest to raczej malo prawdopodobne nawet przy wysokiej temp. oleju
          . Ważne żeby steku nie solić przed smażeniem - mięso wołowe twardnieje i wtedy nadaje się jedynie na podeszwę

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Pomoc | Zasady forum
              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

              Zobacz również

              Ryba w curry Przepis 15

              Ryba w curry

              Indie na talerzu

              Puszyste ego Przepis 13

              Puszyste ego

              Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
              Przepis 21

              Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

              Klasyka na twoim stole

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 12

              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

              Takie ciasto rozweseli każdego

              Sarna w wielkim mieście Przepis 20

              Sarna w wielkim mieście

              Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

              Corpus delicti końca lata Przepis 211

              Corpus delicti końca lata

              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

              Atletyczny kurczak Przepis 20

              Atletyczny kurczak

              Pomysł na lekkie drugie danie

              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
              Przepis 22

              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

              Podany na delikatnym puree

              tvnpix