zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Szparagi w maśle cytrynowym z pistacjami

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://slodkababka.plSzparagi w maśle cytrynowym z pistacjami

Składniki

  • 1 pęczek szparagów
  • 3-4 łyżki masła
  • 1 cytryna (skórka)
  • 1/2 szklanki pistacji
  • do smaku sól i pieprz
0
2

Sposób przygotowania:

  • Pistacje siekamy dosyć grubo i podprażamy na suchej patelni. Szparagi myjemy pod bieżącą wodą, aby usunąć ewentualny piasek.
  • Lubię używać cienkich szparagów, gdyż szybciej je się przygotowuje, a nadto są delikatniejsze i istnieje mniejsze ryzyko, że trafimy na łykowatą końcówkę.
  • Po umyciu układamy szparagi na blacie lub desce do krojenia i odcinamy z każdego szparaga od dołu ok. 2 cm zdrewniałą końcówkę (zielonych szparagów nie musimy obierać).
  • Szparagi przekładamy do żaroodpornego naczynia i doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Szparagi wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 – 15 minut (im grubsze szparagi, tym dłuższy czas pieczenia).
  • Szparagi możemy także ugotować na parze, jednak według mnie proces pieczenia wydobywa z nich słodką nutę (co dotyczy zresztą wszystkich pieczonych warzyw.
  • Gdy szparagi się pieką, na patelni lub w garnuszku roztapiamy masło na niewielkim ogniu, uważając, aby nam się nie przypaliło.
  • Cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Startą skórkę dodajemy do roztopionego masła i wyłączamy ogień, zostawiając patelnię na ciepłej płycie kuchennej, aby masełko nabrało cytrynowego aromatu.
  • Gotowe szparagi polewamy masełkiem cytrynowym i posypujemy uprażonymi pistacjami i podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do dań mięsnych lub rybnych (ja podałam szparagi w towarzystwie polędwiczek wieprzowych i grillowanego sera halloumi). Smakuje pysznie z lampką schłodzonego, białego wina :)

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Ryba w curry Przepis 15

Ryba w curry

Indie na talerzu

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

tvnpix