zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!39
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
35komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: gotowaniezpasja.plTarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 700 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 g białego sera
  • 5 łyżek śmietany kremowej 30%
  • 2 jajka + 1 białko (pozostałe z ciasta)
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
0
112

Sposób przygotowania:

  • Poszatkować masło nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 45 minut.
  • Farsz: Zagotować kaszę w osolonej wodzie. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać pieczarki. Smażyć aż do redukcji soku powstałego z pieczarek. Wymieszać kaszę gryczaną z pieczarkami.
  • Dodać pokruszony biały ser, śmietanę, jajka, białko, posiekaną pietruszkę i doprawić solą oraz świeżo zmienionym pierzem do smaku.
  • Tarta: Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ciasto rozwałkować i nałożyć na tortownicę, nakłuć ciasto widelcem. Przykryć folią aluminiową i obciążyć grochem lub fasolą. Następnie wstawić do piekarnika na 15 minut i podpiec. Po tym czasie ściągnąć folię. Nałożyć farsz i piec jeszcze 30 minut.

Komentarze (35)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Dzieki, mam wszystkie skladniki, bede dzialac dzis wieczorem.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Jak robić ciasto???Opis jest niejasny :P:P

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Jestem początkująca:) piekarnik z termoobiegiem? Wygląda pięknie a nie chciałabym zepsuć...

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              jo_aszka

              Jak przekonać siostrzenicę do kaszy gryczanej?, jak subtelnie przemycić grzyby, żeby mąż mógł udawać, że ich nie widzi? - zrobić tartę pieczarkową z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki.
              Pierwszy raz jadłam zapiekaną grykę i przyznam, że piekarnik jeszcze bardziej wydobywa z niej tą specyficzną orzechową nutę.
              Super... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Klasyczne połączenie kaszy gryczanej i grzybów podane w nowoczesnej formie. Brawo! Takich pomysłów nam trzeba.
                  Mam jednak lekkie zastrzeżenia do formy przepisu: które składniki wchodzą do ciasta,a które do farszu? Brakuje tego rozgraniczenia i osoby mało wprawne w kuchni mogą mieć poważne wątpliwości. Bo co do smaku, ja żadnych... rozwiń

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      1
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Ponieważ z niewiadomych przyczyn technicznych, nie da się zalogować do Państwa serwisu, komentarz pozostał anonimowy. Więc dopisuję swój adres e-mail pinkcake()gazeta.pl

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          1
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          gchst

                          Dziś jadłem - rewelacja!!!!

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              wygląda apetycznie

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Baksica

                                  Uwielbiam kasze, uwielbiam pieczarki i wspaniałe połączenie z kruchym ciastem mnie zachwycilo!

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Natula777

                                      Ze zwyczajnych składników niezwykły smak. Zdrowa rozkosz podniebienia. Moja cała rodzina bardzo chwaliła potrawe.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Wybreda w Krakowie

                                          prawie wyłącznie zdrowe, lokalne produkty, ale przygotowane w niecodziennej odsłonie. Świetny pomysł na zimowe wieczory! :)

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                                              Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                                              Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                                              Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                              Kopytka Piotra Kucharskiego

                                              Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                              Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                              Kolorowa samba warzywna

                                              Zdrowe i pyszne danie

                                              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                              Przepis 22

                                              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                              Podany na delikatnym puree

                                              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                              Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                              Bruschetta z fasolą
                                              Przepis 12

                                              Bruschetta z fasolą

                                              Specjalność Włochów na przystawkę

                                              Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                              Knedle ze śliwkami

                                              Przepis na słodki obiad

                                              Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                              Przepis 66

                                              Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                              Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                              tvnpix