zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!39
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
35komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: gotowaniezpasja.plTarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 700 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 g białego sera
  • 5 łyżek śmietany kremowej 30%
  • 2 jajka + 1 białko (pozostałe z ciasta)
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
0
112

Sposób przygotowania:

  • Poszatkować masło nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 45 minut.
  • Farsz: Zagotować kaszę w osolonej wodzie. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać pieczarki. Smażyć aż do redukcji soku powstałego z pieczarek. Wymieszać kaszę gryczaną z pieczarkami.
  • Dodać pokruszony biały ser, śmietanę, jajka, białko, posiekaną pietruszkę i doprawić solą oraz świeżo zmienionym pierzem do smaku.
  • Tarta: Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ciasto rozwałkować i nałożyć na tortownicę, nakłuć ciasto widelcem. Przykryć folią aluminiową i obciążyć grochem lub fasolą. Następnie wstawić do piekarnika na 15 minut i podpiec. Po tym czasie ściągnąć folię. Nałożyć farsz i piec jeszcze 30 minut.

Komentarze (35)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Dzieki, mam wszystkie skladniki, bede dzialac dzis wieczorem.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Jak robić ciasto???Opis jest niejasny :P:P

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Jestem początkująca:) piekarnik z termoobiegiem? Wygląda pięknie a nie chciałabym zepsuć...

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              jo_aszka

              Jak przekonać siostrzenicę do kaszy gryczanej?, jak subtelnie przemycić grzyby, żeby mąż mógł udawać, że ich nie widzi? - zrobić tartę pieczarkową z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki.
              Pierwszy raz jadłam zapiekaną grykę i przyznam, że piekarnik jeszcze bardziej wydobywa z niej tą specyficzną orzechową nutę.
              Super... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Klasyczne połączenie kaszy gryczanej i grzybów podane w nowoczesnej formie. Brawo! Takich pomysłów nam trzeba.
                  Mam jednak lekkie zastrzeżenia do formy przepisu: które składniki wchodzą do ciasta,a które do farszu? Brakuje tego rozgraniczenia i osoby mało wprawne w kuchni mogą mieć poważne wątpliwości. Bo co do smaku, ja żadnych... rozwiń

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      1
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Ponieważ z niewiadomych przyczyn technicznych, nie da się zalogować do Państwa serwisu, komentarz pozostał anonimowy. Więc dopisuję swój adres e-mail pinkcake()gazeta.pl

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          1
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          gchst

                          Dziś jadłem - rewelacja!!!!

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              wygląda apetycznie

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Baksica

                                  Uwielbiam kasze, uwielbiam pieczarki i wspaniałe połączenie z kruchym ciastem mnie zachwycilo!

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Natula777

                                      Ze zwyczajnych składników niezwykły smak. Zdrowa rozkosz podniebienia. Moja cała rodzina bardzo chwaliła potrawe.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Wybreda w Krakowie

                                          prawie wyłącznie zdrowe, lokalne produkty, ale przygotowane w niecodziennej odsłonie. Świetny pomysł na zimowe wieczory! :)

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                              Pomidorki z karmelem i lodami

                                              Deserowa wersja pomidora

                                              Babka ziemniaczana Przepis 27117

                                              Babka ziemniaczana

                                              Podlaski specjał

                                              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                              Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                              Champion cyklistów Przepis 16

                                              Champion cyklistów

                                              Niebanalna szarlotka

                                              Śledzie Kasi Klich
                                              Przepis 34

                                              Śledzie Kasi Klich

                                              Śledź o korzennym posmaku

                                              Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                              Przepis 66

                                              Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                              Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                              Kaczka pływaczka Przepis 30

                                              Kaczka pływaczka

                                              Kaczka i ziemniaki na słodko

                                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                              Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                              Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                              tvnpix