zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | grzyby Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!39
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
35komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: gotowaniezpasja.plTarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka + 1 białko (pozostałe z ciasta)
  • 5 łyżek śmietany kremowej 30%
  • 300 g białego sera
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 700 g pieczarek
  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g zimnego masła
  • 1 szczypta pieprzu
0
112

Sposób przygotowania:

  • Poszatkować masło nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 45 minut.
  • Farsz: Zagotować kaszę w osolonej wodzie. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać pieczarki. Smażyć aż do redukcji soku powstałego z pieczarek. Wymieszać kaszę gryczaną z pieczarkami.
  • Dodać pokruszony biały ser, śmietanę, jajka, białko, posiekaną pietruszkę i doprawić solą oraz świeżo zmienionym pierzem do smaku.
  • Tarta: Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ciasto rozwałkować i nałożyć na tortownicę, nakłuć ciasto widelcem. Przykryć folią aluminiową i obciążyć grochem lub fasolą. Następnie wstawić do piekarnika na 15 minut i podpiec. Po tym czasie ściągnąć folię. Nałożyć farsz i piec jeszcze 30 minut.

Komentarze (35)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Dzieki, mam wszystkie skladniki, bede dzialac dzis wieczorem.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Jak robić ciasto???Opis jest niejasny :P:P

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Jestem początkująca:) piekarnik z termoobiegiem? Wygląda pięknie a nie chciałabym zepsuć...

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              jo_aszka

              Jak przekonać siostrzenicę do kaszy gryczanej?, jak subtelnie przemycić grzyby, żeby mąż mógł udawać, że ich nie widzi? - zrobić tartę pieczarkową z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki.
              Pierwszy raz jadłam zapiekaną grykę i przyznam, że piekarnik jeszcze bardziej wydobywa z niej tą specyficzną orzechową nutę.
              Super... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Klasyczne połączenie kaszy gryczanej i grzybów podane w nowoczesnej formie. Brawo! Takich pomysłów nam trzeba.
                  Mam jednak lekkie zastrzeżenia do formy przepisu: które składniki wchodzą do ciasta,a które do farszu? Brakuje tego rozgraniczenia i osoby mało wprawne w kuchni mogą mieć poważne wątpliwości. Bo co do smaku, ja żadnych... rozwiń

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      1
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Ponieważ z niewiadomych przyczyn technicznych, nie da się zalogować do Państwa serwisu, komentarz pozostał anonimowy. Więc dopisuję swój adres e-mail pinkcake()gazeta.pl

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          1
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          gchst

                          Dziś jadłem - rewelacja!!!!

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              wygląda apetycznie

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Baksica

                                  Uwielbiam kasze, uwielbiam pieczarki i wspaniałe połączenie z kruchym ciastem mnie zachwycilo!

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Natula777

                                      Ze zwyczajnych składników niezwykły smak. Zdrowa rozkosz podniebienia. Moja cała rodzina bardzo chwaliła potrawe.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Wybreda w Krakowie

                                          prawie wyłącznie zdrowe, lokalne produkty, ale przygotowane w niecodziennej odsłonie. Świetny pomysł na zimowe wieczory! :)

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

                                              Orzechowy gangster z Bronxu

                                              Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                              Szaszłyki wyborne Przepis 59

                                              Szaszłyki wyborne

                                              Nie tylko na sezon grillowy

                                              Harira by Joseph Seeletso
                                              Przepis 61

                                              Harira by Joseph Seeletso

                                              Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                              Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                                              Sarna w wielkim mieście

                                              Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                                              Kaczka pływaczka Przepis 30

                                              Kaczka pływaczka

                                              Kaczka i ziemniaki na słodko

                                              Tatar ze śledzia
                                              Przepis 13

                                              Tatar ze śledzia

                                              Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                              Takie ciasto rozweseli każdego

                                              Champion cyklistów Przepis 16

                                              Champion cyklistów

                                              Niebanalna szarlotka

                                              tvnpix