zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tarta truskawkowa

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
srk76
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!10
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://familijny.blox.plTarta truskawkowa

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • 300 g truskawek
  • 250 g masła Lurpak
  • 50 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego b/z cukrem
  • 1/2 cytryny
  • 80 g cukru
  • 300 ml mleka
  • kilkanaście listków świeżej mięty
0
17
  • Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko na stolnicę. Wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kawałki 15 dag masła.
  • Wyrabiamy ciasto szybko i intensywnie.
  • Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 45 min do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto rozkładamy w formie do tarty. Nakłuwamy gęsto widelcem, przykrywamy ciasto folią aluminiową na którą wsypujemy groch lub fasolę. Ciasto nie powinno nam dzięi temu pójść do góry.
  • Wkładamy formę do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie usuwamy folię aluminiową z grochem i pieczemy ciasto kolejne 15 minut.
  • Z 300ml mleka odlewamy ćwierć kubka i wsypujemy do niego budyń. Resztę mleka gotujemy z cukrem.
  • Rozmieszany w kubku budyń wlewamy do gotującego się mleka. Wszystko to robimy na zmniejszonym ogniu. Mieszamy intensywnie aż zgęstnieje i gasimy ogień.
  • W kubeczku ucieramy żółtka, które łączym z budyniem. Do ostudzonego budyniu wcieramy skórkę z połowy cytryny i wyciśnięty z niej sok.
  • Dodajemy 10dag masła i całość miksujemy.
  • Masę budyniową wykładamy na ostudzone ciasto.
  • Układamy pokrojone truskawki, posypujemy całymi, drobnymi listkami mięty i zalewamy przygotowaną według przepisu z opakowania, już tężejącą galaretką pomarańczową. Tarta z truskawkami musi się już tylko schłodzić w lodówce, aż galaretka stanie się sztywna.

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zrobiłam, przepyszna.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Anetko ta tarta musi być przepyszna

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Krystyna Gerc
          Krystyna Gerc

          Wygląda obłędnie:)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Anetko zapewne pyszna tarta muszę spróbować :))

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Bruschetta z fasolą
                  Przepis 12

                  Bruschetta z fasolą

                  Specjalność Włochów na przystawkę

                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                  Włoska potrawa w polskim wydaniu

                  Zupa tajska Kasi Klich
                  Przepis 14

                  Zupa tajska Kasi Klich

                  Ogień w gardle!

                  Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                  Sałatka z marynowanymi grzybami

                  Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                  Carpaccio z buraków Kasi Klich
                  Przepis 66

                  Carpaccio z buraków Kasi Klich

                  Wytworna wersja pospolitego warzywa

                  Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                  Kolorowa samba warzywna

                  Zdrowe i pyszne danie

                  Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                  Pomidorki z karmelem i lodami

                  Deserowa wersja pomidora

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                  Takie ciasto rozweseli każdego

                  tvnpix