zamknij

Tatar z tuńczyka

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zdrowa i efektowna przystawka na twoim stole!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tatar z tuńczyka
Paweł Oszczyk przyrządza tuńczyka

Składniki

  • 280 g świeżego tuńczyka
  • 10 listków świeżej kolendry
  • kilka listków zielonej sałaty i ziół
  • 2 łyżeczki kawioru z troci
  • 1 szalotka
  • 2 grejpfruty
  • odrobina kiełków
  • 1/2 łyżeczki różowego, marynowanego imbiru
  • 2 marynowanye buraczki (całe)
  • 10 listków bazylia
  • 40 ml sosu sojowego
  • 40 ml oliwy z pestek awokado
  • 1 limonka
  • 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
0
3

Sposób przygotowania:

  • Tuńczyka pokrój w paski 0,5 cm x 0,5 cm i długości 5-6 cm. Dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku i wymieszaj. Pozostaw na kilka minut w chłodnym miejscu.
  • Z grejpfruta wytnij segmenty. Marynowanego buraka pokrój w cienkie plastry. Połącz grejpfruta z burakiem, dodaj pokrojone w paski listki bazylii.
  • Sałatkę z buraków i grejpfrutów przełóż do głębokiego talerza wraz z niewielką ilością płynu.
  • Na tym ułóż zmacerowane z przyprawami listki sałat, a następnie wstążki z tuńczyka uformowane w okręgu. Udekoruj kawiorem i ziołami.

 


Za przepis dziękujemy Pawłowi Oszczykowi, szefowi kuchni restauracji La Rotisserie w Hotelu Mamaison Le Regina w Warszawie.

Zobacz, jak Paweł Oszczyk filetuje turbota >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ślina cieknie sama pozdrawiam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      tvnpix