zamknij

Tatar z tuńczyka

Przepis

przystawka Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Zdrowa i efektowna przystawka na twoim stole!
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Tatar z tuńczyka
Paweł Oszczyk przyrządza tuńczyka

Składniki

  • 280 g świeżego tuńczyka
  • 10 listków świeżej kolendry
  • kilka listków zielonej sałaty i ziół
  • 2 łyżeczki kawioru z troci
  • 1 szalotka
  • 2 grejpfruty
  • odrobina kiełków
  • 1/2 łyżeczki różowego, marynowanego imbiru
  • 2 marynowanye buraczki (całe)
  • 10 listków bazylia
  • 40 ml sosu sojowego
  • 40 ml oliwy z pestek awokado
  • 1 limonka
  • 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
0
3

Sposób przygotowania:

  • Tuńczyka pokrój w paski 0,5 cm x 0,5 cm i długości 5-6 cm. Dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku i wymieszaj. Pozostaw na kilka minut w chłodnym miejscu.
  • Z grejpfruta wytnij segmenty. Marynowanego buraka pokrój w cienkie plastry. Połącz grejpfruta z burakiem, dodaj pokrojone w paski listki bazylii.
  • Sałatkę z buraków i grejpfrutów przełóż do głębokiego talerza wraz z niewielką ilością płynu.
  • Na tym ułóż zmacerowane z przyprawami listki sałat, a następnie wstążki z tuńczyka uformowane w okręgu. Udekoruj kawiorem i ziołami.

 


Za przepis dziękujemy Pawłowi Oszczykowi, szefowi kuchni restauracji La Rotisserie w Hotelu Mamaison Le Regina w Warszawie.

Zobacz, jak Paweł Oszczyk filetuje turbota >>>

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ślina cieknie sama pozdrawiam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      tvnpix