zamknij

Tort makowy

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Smakowity przekładaniec
Ugotowałem to!18
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
7komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Jan Kucharzyktort makowy

Składniki

  • 2 ½ szklanki mąki pszennej tortowej
  • 30 g masła
  • ¼ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • ½ szklanki rodzynek
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • ½ laski wanilii
  • 2 łyżki rumu
  • mały słoik dżemu morelowego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki płynnego miodu
  • 200 ml mleka
  • ½ szklanki mielonych migdałów
  • 250 g drobnego cukru trzcinowego
  • ½ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki wody
  • 4 łyżki octu
  • 200 g mielonego maku
  • ½ szklanki śmietanki 30%
0
19

Sposób przygotowania:

  • Mąkę, migdały, cukier trzcinowy, olej, sodę, proszek do pieczenia, wodę i ocet mieszaj ze sobą trzepaczką.
  • Piecz bardzo cienkie blaty ciasta w tortownicy, w temp 200 stopni bez termoobiegu na złocisty kolor.
  • Powinno ci wyjść 5-6 cienkich blatów ciasta (najlepiej przygotować je wcześniej i piec w 2-3 tortownicach).
  • Każdą część tortu smaruj odrobiną dżemu morelowego i przekładaj masą makową.
  • Masa makowa: Mleko, miód, masło, rodzynki podgrzej do zagotowania i dodaj mak.
  • Gotuj do napęcznienia, pod koniec dodaj skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy, ziarenka z laski wanilii i rum.
  • Czekoladę ze śmietanką rozpuść w suchej misce ustawionej na garnku z gotująca się wodą.
  • Dokładnie mieszaj, polej wierzch ciasta i posyp cukrem perlistym.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pyszności, ja w tym roku robię struclę i tartę makową wg ,kuchni lidla, mniam :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      to ciasto makowe a nie tort makowy

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          no cóż taki tort to nie tort to po prostu ciasto a mak nie zmielony no no odważne

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Mielony,mielony, czyta przepis dokładnie.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  zdegustowana

                  Tak wygląda tort? Dziwnie - jakoś przypomina ciasto ? Wcale mnie nie inspiruje do popełnienia. Proszę pokażcie
                  PRAWDZIWY TORT - taki świąteczny na popis!!

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      jest super!!!!!!!!!!!!!!!!!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          tort makowy z przepisu mojej mamy jest zupełnie inny ..... ale ten też mi się bardzo podoba spróbuję zrobić na pewno będzie pyszny

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Harira by Joseph Seeletso
                              Przepis 61

                              Harira by Joseph Seeletso

                              Odrobina Afryki w twojej kuchni

                              Śledzie Kasi Klich
                              Przepis 34

                              Śledzie Kasi Klich

                              Śledź o korzennym posmaku

                              Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                              Burgery z musztardą i boczkiem

                              W klimacie amerykańskiego baru

                              Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                              Kociołek łososiowo-pomidorowy

                              Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                              Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                              Deser z mrożonych truskawek

                              Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                              Przepis 22

                              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                              Podany na delikatnym puree

                              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                              Włoska potrawa w polskim wydaniu

                              Zupa tajska Kasi Klich
                              Przepis 14

                              Zupa tajska Kasi Klich

                              Ogień w gardle!

                              tvnpix