zamknij

Tort makowy

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ziarno Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Smakowity przekładaniec
Ugotowałem to!18
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
7komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Jan Kucharzyktort makowy

Składniki

  • 1/3 szklanki płynnego miodu
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • mały słoik dżemu morelowego
  • 2 łyżki rumu
  • ½ laski wanilii
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • ½ szklanki rodzynek
  • ¼ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 30 g masła
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej tortowej
  • 200 ml mleka
  • 200 g mielonego maku
  • 4 łyżki octu
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • ½ szklanki oleju
  • 250 g drobnego cukru trzcinowego
  • ½ szklanki mielonych migdałów
0
19

Sposób przygotowania:

  • Mąkę, migdały, cukier trzcinowy, olej, sodę, proszek do pieczenia, wodę i ocet mieszaj ze sobą trzepaczką.
  • Piecz bardzo cienkie blaty ciasta w tortownicy, w temp 200 stopni bez termoobiegu na złocisty kolor.
  • Powinno ci wyjść 5-6 cienkich blatów ciasta (najlepiej przygotować je wcześniej i piec w 2-3 tortownicach).
  • Każdą część tortu smaruj odrobiną dżemu morelowego i przekładaj masą makową.
  • Masa makowa: Mleko, miód, masło, rodzynki podgrzej do zagotowania i dodaj mak.
  • Gotuj do napęcznienia, pod koniec dodaj skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy, ziarenka z laski wanilii i rum.
  • Czekoladę ze śmietanką rozpuść w suchej misce ustawionej na garnku z gotująca się wodą.
  • Dokładnie mieszaj, polej wierzch ciasta i posyp cukrem perlistym.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (7)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pyszności, ja w tym roku robię struclę i tartę makową wg ,kuchni lidla, mniam :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      to ciasto makowe a nie tort makowy

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          no cóż taki tort to nie tort to po prostu ciasto a mak nie zmielony no no odważne

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Mielony,mielony, czyta przepis dokładnie.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  zdegustowana

                  Tak wygląda tort? Dziwnie - jakoś przypomina ciasto ? Wcale mnie nie inspiruje do popełnienia. Proszę pokażcie
                  PRAWDZIWY TORT - taki świąteczny na popis!!

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      jest super!!!!!!!!!!!!!!!!!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          tort makowy z przepisu mojej mamy jest zupełnie inny ..... ale ten też mi się bardzo podoba spróbuję zrobić na pewno będzie pyszny

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                              Kanapki ze smażoną makrelą

                              Idealne na śniadanie lub kolację

                              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                              Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                              Pizza godna królów

                              Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                              Chrupiące płatki owsiane

                              Pyszne i proste śniadanie

                              Przysmak młodości Przepis 137

                              Przysmak młodości

                              Kanapka idealna!

                              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                              Gulasz z fasolki z zielonym chili

                              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                              Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                              Sałatka z marynowanymi grzybami

                              Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                              Kaczka pływaczka Przepis 30

                              Kaczka pływaczka

                              Kaczka i ziemniaki na słodko

                              Szaszłyki wyborne Przepis 59

                              Szaszłyki wyborne

                              Nie tylko na sezon grillowy

                              tvnpix