zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tort orzechowy z masą budyniową

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!22
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
9komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://iamglutenfreewoman.blogspot.com/Tort orzechowy z masą budyniową

Składniki

  • 11 jaj
  • 3-4 łyżki kawy
  • 25 dag masła Lurpak
  • 2 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 5 dag orzechów włoskich całych
  • 30 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki wódki
0
26

Sposób przygotowania:

  • Ciasto: Zaczynamy od biszkoptów.
  • Pieczemy dwa jeden grubszy, żeby później podzielić go na dwa placki.
  • Pierwszy biszkopt: Rozdzielamy 7 jaj na żółtka i białka.
  • Żółtka ubijamy ze szklanką cukru. W drugiej misce mieszamy 1 łyżkę mąki, 2/5 szklanki bułki tartej, 20 dag orzechów mielonych, 2 łyżki proszku do pieczenia, po czym łączymy je z koglem moglem.
  • Białka ubijamy na sztywno i dodajemy je porcjami do masy, delikatnie mieszając.
  • Ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem i posypaną mąką tortownicę, wkładamy ją piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut.
  • Drugi placek przygotowujemy tak samo, z tym że z 4 jajek, 1/2 łyżki mąki, 10 dag orzechów, 1/5 szklanki bułki tartej, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżki proszku do pieczenia. Pieczemy trochę krócej.
  • Masa: Mleko musimy zagotować, dodać do niego rozrobiony budyń wraz z 1 szklanką cukru. Kiedy będzie gotowy dodajemy do niego 2 żółtka i szybko mieszamy przez około minutę. Odstawiamy do wystudzenia. W szklance parzymy mocną kawę (najlepiej z 3 łyżeczek na 3/4 szklanki wody). Zostawiamy do wystudzenia.
  • Masło ucieramy, aż będzie białe i puszyste, następnie dodajemy porcjami zimny budyń i dalej ucieramy na gładką masę. Powoli dodajemy 3-4 łyżki zimnej kawy, mieszamy.
  • Potem dodajemy 2-3 łyżki wódki i znów wszystko delikatnie mieszamy, uważając, żeby masa się nie zważyła.
  • Wykończenie: Grubszy biszkopt dzielimy na dwa placki. Wszystkie biszkopty lekko nasączamy resztą kawy. Przekładamy masą budyniową. Wierzch i boki cienko smarujemy masą i dekorujemy całymi orzechami. Można je wcześniej skarmelizować w wodzie z cukrem.

Komentarze (9)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Prosze podac wielkosc blachy.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      jaka wielkość tortownicy???

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Pyszny warty tego czasu pracy. Ja osobiscie ciasto naponczowalam wodka kawowa i to dodalo osobnego efektu :-)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Mam jeszcze kilka wątpliwości odnośnie kremu budyniowego, więc piszę: Jeśli miksuję masło na najwyższych obrotach miksera to po ok. 3 minutach jest ono już jaśniejsze(bieleje), ale po ok. 5-6 minutach miksowania jest puszyste i nie wiem czy miksować tylko do momentu zbielenia (po3 minutach) czy miksować do puszystości (po ok.6 minutach)?... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  jak dla mnie lipa ... nie warto bylo tylu jaj ... smak zero szału ..nie polecam

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Julia_13

                      Powodzenia:) jak zwykle pyszności :)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          anko27

                          Pyszny torcik !

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              :):):) dziękuje :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  dzolka89
                                  • ~Gość:
                                  • :):):) dziękuje :)

                                  To oczywiście dziękuje ja :) twórczyni tortu:D

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                      Zobacz również

                                      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                                      Kanapki ze smażoną makrelą

                                      Idealne na śniadanie lub kolację

                                      Champion cyklistów Przepis 15

                                      Champion cyklistów

                                      Niebanalna szarlotka

                                      Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                      Gulasz z kopytkami

                                      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                      Przepis 22

                                      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                      Podany na delikatnym puree

                                      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                      Pomidorki z karmelem i lodami

                                      Deserowa wersja pomidora

                                      Bruschetta z fasolą
                                      Przepis 12

                                      Bruschetta z fasolą

                                      Specjalność Włochów na przystawkę

                                      Zupa tajska Kasi Klich
                                      Przepis 14

                                      Zupa tajska Kasi Klich

                                      Ogień w gardle!

                                      Harira by Joseph Seeletso
                                      Przepis 61

                                      Harira by Joseph Seeletso

                                      Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                      tvnpix