zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tort orzechowy z masą budyniową

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!22
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
10komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://iamglutenfreewoman.blogspot.com/Tort orzechowy z masą budyniową

Składniki

  • 11 jaj
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 5 dag orzechów włoskich całych
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 litra mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • 2 i 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag masła Lurpak
  • 3-4 łyżki kawy
  • 2-3 łyżki wódki
0
26

Sposób przygotowania:

  • Ciasto: Zaczynamy od biszkoptów.
  • Pieczemy dwa jeden grubszy, żeby później podzielić go na dwa placki.
  • Pierwszy biszkopt: Rozdzielamy 7 jaj na żółtka i białka.
  • Żółtka ubijamy ze szklanką cukru. W drugiej misce mieszamy 1 łyżkę mąki, 2/5 szklanki bułki tartej, 20 dag orzechów mielonych, 2 łyżki proszku do pieczenia, po czym łączymy je z koglem moglem.
  • Białka ubijamy na sztywno i dodajemy je porcjami do masy, delikatnie mieszając.
  • Ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem i posypaną mąką tortownicę, wkładamy ją piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut.
  • Drugi placek przygotowujemy tak samo, z tym że z 4 jajek, 1/2 łyżki mąki, 10 dag orzechów, 1/5 szklanki bułki tartej, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżki proszku do pieczenia. Pieczemy trochę krócej.
  • Masa: Mleko musimy zagotować, dodać do niego rozrobiony budyń wraz z 1 szklanką cukru. Kiedy będzie gotowy dodajemy do niego 2 żółtka i szybko mieszamy przez około minutę. Odstawiamy do wystudzenia. W szklance parzymy mocną kawę (najlepiej z 3 łyżeczek na 3/4 szklanki wody). Zostawiamy do wystudzenia.
  • Masło ucieramy, aż będzie białe i puszyste, następnie dodajemy porcjami zimny budyń i dalej ucieramy na gładką masę. Powoli dodajemy 3-4 łyżki zimnej kawy, mieszamy.
  • Potem dodajemy 2-3 łyżki wódki i znów wszystko delikatnie mieszamy, uważając, żeby masa się nie zważyła.
  • Wykończenie: Grubszy biszkopt dzielimy na dwa placki. Wszystkie biszkopty lekko nasączamy resztą kawy. Przekładamy masą budyniową. Wierzch i boki cienko smarujemy masą i dekorujemy całymi orzechami. Można je wcześniej skarmelizować w wodzie z cukrem.

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ile dokładnie potrzebuje bułki tartej?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Prosze podac wielkosc blachy.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          jaka wielkość tortownicy???

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Pyszny warty tego czasu pracy. Ja osobiscie ciasto naponczowalam wodka kawowa i to dodalo osobnego efektu :-)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Mam jeszcze kilka wątpliwości odnośnie kremu budyniowego, więc piszę: Jeśli miksuję masło na najwyższych obrotach miksera to po ok. 3 minutach jest ono już jaśniejsze(bieleje), ale po ok. 5-6 minutach miksowania jest puszyste i nie wiem czy miksować tylko do momentu zbielenia (po3 minutach) czy miksować do puszystości (po ok.6 minutach)?... rozwiń

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      jak dla mnie lipa ... nie warto bylo tylu jaj ... smak zero szału ..nie polecam

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Julia_13

                          Powodzenia:) jak zwykle pyszności :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              anko27

                              Pyszny torcik !

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  :):):) dziękuje :)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      dzolka89
                                      • ~Gość:
                                      • :):):) dziękuje :)

                                      To oczywiście dziękuje ja :) twórczyni tortu:D

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                          Kotlety mielone na ostro

                                          Nowa wersja znanego dania

                                          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                                          Chrupiące płatki owsiane

                                          Pyszne i proste śniadanie

                                          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                                          Burgery z musztardą i boczkiem

                                          W klimacie amerykańskiego baru

                                          Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                          Kotleciki z brzoskwiniami

                                          Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                          Tatar ze śledzia
                                          Przepis 13

                                          Tatar ze śledzia

                                          Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                          Kolorowa samba warzywna

                                          Zdrowe i pyszne danie

                                          Śledzie Kasi Klich
                                          Przepis 34

                                          Śledzie Kasi Klich

                                          Śledź o korzennym posmaku

                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                          Takie ciasto rozweseli każdego

                                          tvnpix