zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tort orzechowy z masą budyniową

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!22
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
10komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://iamglutenfreewoman.blogspot.com/Tort orzechowy z masą budyniową

Składniki

  • 11 jaj
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 5 dag orzechów włoskich całych
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 litra mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • 2 i 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag masła Lurpak
  • 3-4 łyżki kawy
  • 2-3 łyżki wódki
0
26

Sposób przygotowania:

  • Ciasto: Zaczynamy od biszkoptów.
  • Pieczemy dwa jeden grubszy, żeby później podzielić go na dwa placki.
  • Pierwszy biszkopt: Rozdzielamy 7 jaj na żółtka i białka.
  • Żółtka ubijamy ze szklanką cukru. W drugiej misce mieszamy 1 łyżkę mąki, 2/5 szklanki bułki tartej, 20 dag orzechów mielonych, 2 łyżki proszku do pieczenia, po czym łączymy je z koglem moglem.
  • Białka ubijamy na sztywno i dodajemy je porcjami do masy, delikatnie mieszając.
  • Ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem i posypaną mąką tortownicę, wkładamy ją piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut.
  • Drugi placek przygotowujemy tak samo, z tym że z 4 jajek, 1/2 łyżki mąki, 10 dag orzechów, 1/5 szklanki bułki tartej, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżki proszku do pieczenia. Pieczemy trochę krócej.
  • Masa: Mleko musimy zagotować, dodać do niego rozrobiony budyń wraz z 1 szklanką cukru. Kiedy będzie gotowy dodajemy do niego 2 żółtka i szybko mieszamy przez około minutę. Odstawiamy do wystudzenia. W szklance parzymy mocną kawę (najlepiej z 3 łyżeczek na 3/4 szklanki wody). Zostawiamy do wystudzenia.
  • Masło ucieramy, aż będzie białe i puszyste, następnie dodajemy porcjami zimny budyń i dalej ucieramy na gładką masę. Powoli dodajemy 3-4 łyżki zimnej kawy, mieszamy.
  • Potem dodajemy 2-3 łyżki wódki i znów wszystko delikatnie mieszamy, uważając, żeby masa się nie zważyła.
  • Wykończenie: Grubszy biszkopt dzielimy na dwa placki. Wszystkie biszkopty lekko nasączamy resztą kawy. Przekładamy masą budyniową. Wierzch i boki cienko smarujemy masą i dekorujemy całymi orzechami. Można je wcześniej skarmelizować w wodzie z cukrem.

Komentarze (10)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ile dokładnie potrzebuje bułki tartej?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Prosze podac wielkosc blachy.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          jaka wielkość tortownicy???

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Pyszny warty tego czasu pracy. Ja osobiscie ciasto naponczowalam wodka kawowa i to dodalo osobnego efektu :-)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Mam jeszcze kilka wątpliwości odnośnie kremu budyniowego, więc piszę: Jeśli miksuję masło na najwyższych obrotach miksera to po ok. 3 minutach jest ono już jaśniejsze(bieleje), ale po ok. 5-6 minutach miksowania jest puszyste i nie wiem czy miksować tylko do momentu zbielenia (po3 minutach) czy miksować do puszystości (po ok.6 minutach)?... rozwiń

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      jak dla mnie lipa ... nie warto bylo tylu jaj ... smak zero szału ..nie polecam

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          Julia_13

                          Powodzenia:) jak zwykle pyszności :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              anko27

                              Pyszny torcik !

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  :):):) dziękuje :)

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      dzolka89
                                      • ~Gość:
                                      • :):):) dziękuje :)

                                      To oczywiście dziękuje ja :) twórczyni tortu:D

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                          Knedle ze śliwkami

                                          Przepis na słodki obiad

                                          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                          Kolorowa samba warzywna

                                          Zdrowe i pyszne danie

                                          Szaszłyki wyborne Przepis 59

                                          Szaszłyki wyborne

                                          Nie tylko na sezon grillowy

                                          Babka ziemniaczana Przepis 27117

                                          Babka ziemniaczana

                                          Podlaski specjał

                                          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                          Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                                          Chleb z płatkami owsianymi

                                          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                                          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                                          Pizza godna królów

                                          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                          tvnpix