Tort orzechowy z masą budyniową
Przepis konkursowy
deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Składniki
- 11 jaj
- 2 żółtka
- 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dag zmielonych orzechów włoskich
- 5 dag orzechów włoskich całych
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 litra mleka
- 3 budynie śmietankowe
- 2 i 1/2 szklanki cukru
- 25 dag masła Lurpak
- 3-4 łyżki kawy
- 2-3 łyżki wódki
Sposób przygotowania:
- Ciasto: Zaczynamy od biszkoptów.
- Pieczemy dwa jeden grubszy, żeby później podzielić go na dwa placki.
- Pierwszy biszkopt: Rozdzielamy 7 jaj na żółtka i białka.
- Żółtka ubijamy ze szklanką cukru. W drugiej misce mieszamy 1 łyżkę mąki, 2/5 szklanki bułki tartej, 20 dag orzechów mielonych, 2 łyżki proszku do pieczenia, po czym łączymy je z koglem moglem.
- Białka ubijamy na sztywno i dodajemy je porcjami do masy, delikatnie mieszając.
- Ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem i posypaną mąką tortownicę, wkładamy ją piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut.
- Drugi placek przygotowujemy tak samo, z tym że z 4 jajek, 1/2 łyżki mąki, 10 dag orzechów, 1/5 szklanki bułki tartej, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżki proszku do pieczenia. Pieczemy trochę krócej.
- Masa: Mleko musimy zagotować, dodać do niego rozrobiony budyń wraz z 1 szklanką cukru. Kiedy będzie gotowy dodajemy do niego 2 żółtka i szybko mieszamy przez około minutę. Odstawiamy do wystudzenia. W szklance parzymy mocną kawę (najlepiej z 3 łyżeczek na 3/4 szklanki wody). Zostawiamy do wystudzenia.
- Masło ucieramy, aż będzie białe i puszyste, następnie dodajemy porcjami zimny budyń i dalej ucieramy na gładką masę. Powoli dodajemy 3-4 łyżki zimnej kawy, mieszamy.
- Potem dodajemy 2-3 łyżki wódki i znów wszystko delikatnie mieszamy, uważając, żeby masa się nie zważyła.
- Wykończenie: Grubszy biszkopt dzielimy na dwa placki. Wszystkie biszkopty lekko nasączamy resztą kawy. Przekładamy masą budyniową. Wierzch i boki cienko smarujemy masą i dekorujemy całymi orzechami. Można je wcześniej skarmelizować w wodzie z cukrem.
Komentarze (10)
Ile dokładnie potrzebuje bułki tartej?
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Prosze podac wielkosc blachy.
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
jaka wielkość tortownicy???
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Pyszny warty tego czasu pracy. Ja osobiscie ciasto naponczowalam wodka kawowa i to dodalo osobnego efektu :-)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Mam jeszcze kilka wątpliwości odnośnie kremu budyniowego, więc piszę: Jeśli miksuję masło na najwyższych obrotach miksera to po ok. 3 minutach jest ono już jaśniejsze(bieleje), ale po ok. 5-6 minutach miksowania jest puszyste i nie wiem czy miksować tylko do momentu zbielenia (po3 minutach) czy miksować do puszystości (po ok.6 minutach)?... rozwiń
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
jak dla mnie lipa ... nie warto bylo tylu jaj ... smak zero szału ..nie polecam
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Powodzenia:) jak zwykle pyszności :)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
Pyszny torcik !
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
:):):) dziękuje :)
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie
- ~Gość:
- :):):) dziękuje :)
To oczywiście dziękuje ja :) twórczyni tortu:D
- 0Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- 0Tyle osób ocenia komentarz negatywnieZaloguj się aby oceniaćOstatnio ocenili:
- podziel się
- zgłoś naruszenie