zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Tort orzechowy z masą budyniową

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!22
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
9komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://iamglutenfreewoman.blogspot.com/Tort orzechowy z masą budyniową

Składniki

  • 11 jaj
  • 3-4 łyżki kawy
  • 25 dag masła Lurpak
  • 2 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 5 dag orzechów włoskich całych
  • 30 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki wódki
0
26

Sposób przygotowania:

  • Ciasto: Zaczynamy od biszkoptów.
  • Pieczemy dwa jeden grubszy, żeby później podzielić go na dwa placki.
  • Pierwszy biszkopt: Rozdzielamy 7 jaj na żółtka i białka.
  • Żółtka ubijamy ze szklanką cukru. W drugiej misce mieszamy 1 łyżkę mąki, 2/5 szklanki bułki tartej, 20 dag orzechów mielonych, 2 łyżki proszku do pieczenia, po czym łączymy je z koglem moglem.
  • Białka ubijamy na sztywno i dodajemy je porcjami do masy, delikatnie mieszając.
  • Ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem i posypaną mąką tortownicę, wkładamy ją piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut.
  • Drugi placek przygotowujemy tak samo, z tym że z 4 jajek, 1/2 łyżki mąki, 10 dag orzechów, 1/5 szklanki bułki tartej, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżki proszku do pieczenia. Pieczemy trochę krócej.
  • Masa: Mleko musimy zagotować, dodać do niego rozrobiony budyń wraz z 1 szklanką cukru. Kiedy będzie gotowy dodajemy do niego 2 żółtka i szybko mieszamy przez około minutę. Odstawiamy do wystudzenia. W szklance parzymy mocną kawę (najlepiej z 3 łyżeczek na 3/4 szklanki wody). Zostawiamy do wystudzenia.
  • Masło ucieramy, aż będzie białe i puszyste, następnie dodajemy porcjami zimny budyń i dalej ucieramy na gładką masę. Powoli dodajemy 3-4 łyżki zimnej kawy, mieszamy.
  • Potem dodajemy 2-3 łyżki wódki i znów wszystko delikatnie mieszamy, uważając, żeby masa się nie zważyła.
  • Wykończenie: Grubszy biszkopt dzielimy na dwa placki. Wszystkie biszkopty lekko nasączamy resztą kawy. Przekładamy masą budyniową. Wierzch i boki cienko smarujemy masą i dekorujemy całymi orzechami. Można je wcześniej skarmelizować w wodzie z cukrem.

Komentarze (9)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Prosze podac wielkosc blachy.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      jaka wielkość tortownicy???

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Pyszny warty tego czasu pracy. Ja osobiscie ciasto naponczowalam wodka kawowa i to dodalo osobnego efektu :-)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Mam jeszcze kilka wątpliwości odnośnie kremu budyniowego, więc piszę: Jeśli miksuję masło na najwyższych obrotach miksera to po ok. 3 minutach jest ono już jaśniejsze(bieleje), ale po ok. 5-6 minutach miksowania jest puszyste i nie wiem czy miksować tylko do momentu zbielenia (po3 minutach) czy miksować do puszystości (po ok.6 minutach)?... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  jak dla mnie lipa ... nie warto bylo tylu jaj ... smak zero szału ..nie polecam

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Julia_13

                      Powodzenia:) jak zwykle pyszności :)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          anko27

                          Pyszny torcik !

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              :):):) dziękuje :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  dzolka89
                                  • ~Gość:
                                  • :):):) dziękuje :)

                                  To oczywiście dziękuje ja :) twórczyni tortu:D

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                      Zobacz również

                                      Deser z mrożonych truskawek Przepis 16

                                      Deser z mrożonych truskawek

                                      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                      Atletyczny kurczak Przepis 20

                                      Atletyczny kurczak

                                      Pomysł na lekkie drugie danie

                                      Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                      Gulasz z kopytkami

                                      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                      Chleb orzechowy Przepis 112

                                      Chleb orzechowy

                                      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

                                      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                                      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                      Efektowne i proste danie

                                      Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                      Przepis 66

                                      Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                      Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                                      Chleb z płatkami owsianymi

                                      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                      tvnpix