zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Wuzetka

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
katarzynagotuje
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!20
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: katarzynagotuje.blogspot.comWuzetka Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 6  jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g czekolady
  • 30 g masła
  • do wysmarowania biszkoptu marmolada lub dżem
0
30

Sposób przygotowania:

  • Mąkę, kakao i przesiać i wymieszać
  • Białka oddzielić od żółtek, ubic na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier, następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas ubijając
  • Do masy jajecznej wypać suche składniki i wymieszac szpatułką, bardzo delikatnie
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i piec w temp. 170 ºC przez 35-40 minut
  • Wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić na blat do wystudzenia. Po ostudzeniu przekroic na 2 równe części. Dolny blat posmarować marmoladą (można dodać 3 łyżki rumu jeżeli lubicie z alkoholem). Zimną śmietanę kremórkę ubijać, pod koniec ubijania dodawać cukier puder
  • Śmietanę rozsmarować na przygotowanym biszkopcie z marmoladą (zostawić szklankę śmietany do dekoracji). Przykryć śmietanę biszkoptem
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając masła
  • Plewę wylać na górnym biszkopcie, wyrównać (rozgrzanym nożem w gorącej wodzie)
  • Włożyć do lodówki, a na koniec udekorować kleksem bitej śmetany wyciśniętym z rękawa cukierniczego

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Aha tortownice ok już doczytałam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Na jaką blaszkę to jest przepis ?na taka dużą czy może tortownicę

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Niestety ciasto wyszło bardzo suche, musiałam je mocno nasączyć.Kolor też zdecydowanie jaśniejszy choć dodałam o 1 łyżkę kakao więcej.Może jakaś rada chętnie wysłucham.Polewa z czekolady z masłem nie jest tak elastyczna jak na zdjęciu.Jest twarda jak to czekolada, no i w związku z tym trudno się kroi.To tyle.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Bardzoooo dobra Smakowałam :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                  Kopytka Piotra Kucharskiego

                  Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                  Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                  Kociołek łososiowo-pomidorowy

                  Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                  Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                  Sałatka z marynowanymi grzybami

                  Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                  Champion cyklistów Przepis 16

                  Champion cyklistów

                  Niebanalna szarlotka

                  Kaczka pływaczka Przepis 30

                  Kaczka pływaczka

                  Kaczka i ziemniaki na słodko

                  Grillowany ser halloumi Przepis 41

                  Grillowany ser halloumi

                  Najlepszy podany z figami i orzechami

                  Bruschetta z fasolą
                  Przepis 12

                  Bruschetta z fasolą

                  Specjalność Włochów na przystawkę

                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                  Pizza godna królów

                  tvnpix