zamknij

Zapiekanka z cukinii z kaszą jaglaną

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | cukinia Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Kuchnia Pięciu Przemian
Ugotowałem to!4
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: "Lato w kuchni Pięciu Przemian" - Anna CzelejZapiekanka z cukinii z kaszą jaglaną

Składniki

  • O - 2 szklanki wrzątku
  • Z- 1 szklanka kaszy jaglanej
  • Z - 1 łyżeczka masła (do ugotowania kaszy)
  • Z - 2 jajka
  • Z- 2 łyżki masła
  • Z- 2 łyżeczki miodu
  • M- szczypta imbiru
  • W - szczypta soli
  • D - 1 cukinia średniej wielkości
  • D - 2 łyżki śmietany 18%
  • D - garść suszonej żurawiny
  • O - garść wędzonych śliwek
  • O - garść orzechów włoskich
  • Z - 1 łyżka pestek z dyni
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Wsyp kaszę do wrzątku, gotuj na małym ogniu pod przykryciem do wyparowania wody.
  • Ubij pianę z białek, dodaj żółtka, ugotowaną kaszę jaglaną, masło, miód, imbir i sól.
  • Dodaj cukinię startą na tarce i śmietanę.
  • Składniki zmiksuj na pulchną masę, wlej do żaroodpornego naczynia, posyp żurawiną, śliwkami, orzechami i pestkami z dyni.
  • Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę.

Zobacz, co oznaczają litery w spisie składników- więcej o kuchni Pięciu Przemian w książce:

O - Przemiana Ognia - Smak Gorzki

Z - Przemiana Ziemi - Smak Słodki

M - Przemiana Metalu - Smak Ostry

W - Przemiana Wody - Smak Słony

D - Przemiana Drzewa - Smak Kwaśny

Sprawdź, na czym polega Kuchnia Pięciu Przemian.

 

 

Inne przepisy z Kuchni Pięciu Przemian:

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Po raz kolejny znajduje przepis z błędem. Zapiekanka z cukinii, która nie zawiera z cukinii i nawet kół wawrzy nie leżała. Trudno oceniać jakość przepisów skoro serwis nie zachęca do korzystania....

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Ależ zawiera! (jako smak D). Starta cukinia jest mieszana z kaszą. Przepis - i owszem - zachęca oryginalnością.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

          Chrupiące płatki owsiane

          Pyszne i proste śniadanie

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          tvnpix