zamknij

Zapiekanka ziemniaczana z klopsami mięsnymi

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pomidorami, fasolką i serem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Zapiekanka ziemniaczana z klopsami mięsnymi, pomidorami, fasolką i serem 2

Składniki

  • 300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka ostrej papryki
  •  sól
  •  śieżo zmielony pieprz
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 0,75 kg ziemniaków
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła
  • gałązka pomidorków koktajlowych
  • 100 g startego parmezanu
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz szalotki, czosnek i posiekaj drobno.
  • Wymiesza z mięsem, jajkiem, bułką tartą, oregano, papryką, solą i pieprzem.
  • Uformuj niewielkie pulpety i wstaw do lodówki.
  • Oczyść fasolkę i wrzuć do osolonego wrzątku na 5 minut.
  • Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie.
  • Następnie odcedź i utrzyj na puree.
  • Wymieszaj ze śmietaną, mlekiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C i nasmaruj żaroodporne naczynie masłem.
  • Wysyp do niego fasolkę z mięsnymi pulpetami.
  • Zalej całość mieszanką ziemniaczaną, nałóż gałązkę pomidorków i oprósz całość startym parmezanem.
  • Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika na 30 minut. Podawaj prosto z pieca.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zrobiłam, szukając inspiracji w necie na zapiekankę ziemniaczaną. Wyszła ciekawa, bardzo smakowała nam z mężem. Polecam!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      tvnpix